Fogadni tanulnak a magyar csaposok

A Carrus csoport cége, a francia lóversenyfogadás technikai hátterét is biztosító PMC szállítja a hazai lóversenyfogadás új, immár országos kiterjesztésű rendszerét, miután megnyerte az erre kiírt közbeszerzési eljárást – jelentette be a Magyar Lóversenyfogadást Szervező (MLFSZ) Kft. és a Magyar Fejlesztési Bank (MFB). A 650 millió forintba kerülő hálózaton jövő év elejétől futnak majd a fogadások.

A tervek igencsak ambiciózusak: első körben 440 terminált helyeznének el az országban, amelyből negyven a pályán, azaz a Kincsem Parkban lenne, míg az összes többire partnereket szeretnének keresni. Ez nem megy egyik napról a másikra, hálózat kiépítéséről ugyanakkor már folynak a tárgyalások a lehetséges partnerekkel, cégekkel és magánszemélyekkel. Utóbbiak azt jelentik, hogy kiskocsmák tulajdonosai is vannak az érdeklődők között. Arról, hogy az érdemben szóba jöhető cégek közül melyek lehetnek majd befutók, és például a Szerencsejáték (Szrt) Zrt. képbe került-e, Haál Gábor, a Magyar Lóversenyfogadást Szervező (MLFSZ) Kft. ügyvezető igazgatója a Népszabadságnak azt mondta, hogy első körben nem az Szrt hálózatának használata a cél.

Olyan helyeket, partnereket kívánnak felkutatni, ahol megoldható, hogy kifejezetten a lóverseny, a fogadás miatt jöjjenek össze az emberek, rajongók. A kisebb-nagyobb vendéglátó-ipari helyek erre pedig jó terepet nyújthatnak – mondta. A lóversenynek más a hangulata, mint sok más egyéb fogadási játéknak. Ez összehozza az embereket, barátokat, akik megbeszélik a lehetőségeket, és a rendszer országos telepítésénél ezt érdemes figyelembe venni – ezt már Hegedűs Zsolt, a PMC területi képviselője fejtette ki lapunknak.

Az országosan mintegy 440 végpont a gyakorlatban azt jelenti, hogy ennyi terminált helyeznek el az MLFSZ-szel szerződést kötő partnereknél. Ezek – mint Haál Gábor fogalmazott – nem önkiszolgáló gépek lesznek, a hozzáértő személyzetet a partner biztosítaná – vagyis például azon kiskocsmák személyzetének, amelyek ilyen terminált kívánnak működtetni, a lóversenyfogadás szabályait is el kellene sajátítania.

Egy-egy terminál beszerzése egyébként azért lehet vonzó egy-egy vendéglátó-ipari hely számára, mert a gépekért a tervek szerint nem kellene fizetniük, míg a forgalomból bizonyos jutalékot kapnának. Azt, hogy ez pontosan mennyi lenne, Haál Gábor nem tudta megmondani, mert még tartanak az egyeztetések. Költségekkel ellenben csak a szükséges internetkapcsolat biztosítása kapcsán kell számolni.

Ha a hálózat gyorsan – Hegedűs Zsolt reményei szerint 2013 során – kiépül, akkor gyorsan visszahozhatja a befektetést. Haál Gábor azt mondja, ha az elképzelések szerint halad a terv megvalósítása, és lesz érdeklődés a futamok iránt, akkor 2015-re a lóversenyeztetés és a fogadás önfenntartóvá válhat. A szemlélődőnek az lehet a benyomása, hogy a kormány az elmúlt fél évben alaposan előkészítette a lóversenyfogadási terminálok megjelenését.

Mint emlékezetes, a nyerőgépek játékadóját a múlt őszön az ötszörösére, 100 ezer forintról 500 ezer forintra emelték. Akkor az érdekvédelmi szervezetek jelezték, hogy ez az ágazat drámai zsugorodásához vezet, ami jelentős játékadóbevétel-kiesést okozhat a költségvetésben. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a közelmúltban ugyanakkor egy képviselői kérdésre úgy válaszolt: a nyerőgépek utáni idei játékadó meghaladja majd a 37 milliárd forintot. Ez pedig több lenne a tavalyinál.

Hogy a miniszter szavai megalapozottak voltak-e, azt majd év végén lehet megmondani. Az mindenesetre biztos, hogy a nyerőgépek száma a súlyos adóteher miatt országosan 20-21 ezerre, egyes becslések szerint 2,5 ezerre zuhant, mert nagyon sok kocsmából távolították el az üzemeltetők az automatákat. Nos, ezen gépek helyére akár meg is épülhetnek az új lóversenyfogadási terminálok. A magyar játékosok idővel a PMC által kínált összes nagydíjra, futamra fogadhatnak majd, tehát nemcsak hazai, hanem például francia eseményekre is, igaz, szakmai vélemények szerint ehhez jogszabályváltozásokra lesz még szükség.

Jérome Carrus, a PMC elnöke a rendszer kiépítéséről szóló szerződés pénteki aláírásakor elmondta, hogy vállalata 15 országba szállított már a fogadásokhoz technikai felszereléseket, illetve szolgáltatásokat, és 20 nemzetközi fogadó cég kínálatát tudják prezentálni a játékosok felé. A PMC forgalma ezek által eléri az évi 10 milliárd eurót, vagyis – ha megvan hozzá a kormányzati szándék is – egy ekkora fogadási hálózatba csatlakozhat hazai rajongó, s a vendéglátóegység. Itt pedig már a nyeremények is mesések lehetnek.

Ha a jogszabályi változások meglesznek, akkor persze az is lehetséges, hogy a magyar futamokra már nemcsak országosan, hanem akár külföldről is érkezzen fogadás. Ez pedig a hazai futamokon is növelné a nyereményt.

Közbeszerzés volt, verseny nem

Összesen hét cég vásárolta meg tavaly december végén a rendszer szállítására kiírt közbeszerzési pályázat dokumentumait, ebből ténylegesen ketten tettek ajánlatot – derül ki a pályázat dokumentumaiból, ám az egyik pályázó visszalépése után végül csak a francia PMC maradt „versenyben”.

A rendszer 650 millió forintos költségét – amely magában foglalja egy új szerver telepítését is – a MLFSZ fedezi. A vállalatnak erre abból az egymilliárd forintos tőkeemelésből van pénze, amelyet tavaly decemberben hajtott végre a társaságnál a Magyar Fejlesztési Bank. A tőkeemelés kifejezetten a lóversenyfogadási rendszer megvalósítása céljából történt. A Magyar Lóversenyfogadást Szervező Kft. forgalma 2009-ről 2010-re 815 millió forintról 673 millióra csökkent, ugyanakkor eredménye javult, 1,5 millió forintról 18 millióra nőtt.

A hazai kiskocsmákból akár külföldi futamokra is fogadni lehet majd
A hazai kiskocsmákból akár külföldi futamokra is fogadni lehet majd
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.