Fesztiválok - akár árverezhetik is a Sziget üzletrészét

Meglehetős bonyolult helyzet alakult ki annak következtében, hogy a tőzsdén jegyzett Est Média – a fesztiválszervező Sziget Kft. többségi tulajdonosa – egyelőre nem tudja miből kifizetni a Wallistól és az UniCredittől felvett összesen 670 millió forintos – jórészt a Sziget-üzletrész megszerzésére fordított –, július közepén lejáró hitelét.

E hitel garanciájaként a hitelezők az EMG Médiacsoport által birtokolt 49 százalékos üzletrészére zálogjogot jegyeztek be. Egy 2007 óta tartó, összetett – jórészt saját részvényekkel fizetett – felvásárlássorozat eredményeként ma az Est Média birtokolja a Sziget Kft. 51 százalékát.

Ebből 2 százalék közvetlenül az Est Médiáé, 49 százalék pedig az Est Média tulajdonában álló EMG Médiacsoport Kft.-é. A Sziget Kft. irányítása az ügyletek ellenére megmaradt a kisebbségi tulajdonrészt megtartó Gerendai Károlynál és Takács Gábornál. További érdekesség e hitelügylet kapcsán, hogy a két Sziget-tulajdonos az Est Média által felvett 670 milliós hitel visszafizetésére is kezességet vállalt. Gerendaitól megtudtuk: ha az Est Média nem fizet, a maguk részéről hajlandóak rá. Hangsúlyozta: az Est Média-csoporttal kötött üzletük mérlege még akkor is pozitív, ha e hitel garantőreiként végül nekik kell fizetni, hiszen így ismét a Sziget kizárólagos tulajdonosai lesznek.

Az Est Média még küzd ez ellen. A cég a hitelek lejártáig egy 865-1488 millió forintos kötvényprogrammal szeretne pénzhez jutni. A kibocsátásra július elején kerülhet sor. A feltételeken – mint azt Balázs Csaba elnöktől megtudtuk – még dolgoznak. Hozzátette: más csatornákon is igyekeznek forráshoz jutni, mivel próbálkozásaik kudarca a legfontosabb vagyonelemüknek számító Sziget-részesedés elvesztését jelentené.

Ha mégis így alakulna, a tervek szerint még július elején piacra dobnák a Sziget Kft. 49 százalékát. (A 2 százalékot Gerendaiék ekkor automatikusan visszakapnák.) A licit a könyv szerinti értéknek számító több milliárd forintról indulna, az alsó küszöb pedig a lejárt hitelek mértéke. Ha akadna külső ajánlattevő, ugyanazon az áron Gerendaiék is vihetik a csomagot. Ha nem, az árverésnek vége, Gerendaiék visszafizetik a hitelt és így válnak újra szinte 100 százalékos Sziget-tulajdonossá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.