Meddig bírja a nemzetközi nyomást a kormány?

Nőhet a nyomás a magyar kormányon, hogy minél gyorsabban megállapodjon a Nemzetközi Valutaalappal. A gazdaságpolitikai klíma nem kedvez a hiteltárgyalások halogatásának

Nőhet a nyomás a magyar kormányon, hogy minél gyorsabban megállapodjon a Nemzetközi Valutaalappal – a lapunk által megkérdezett szakértők többsége ezen az állásponton volt, amikor a spanyol bankmentés, illetve az eurózónából való kilépéssel fenyegető, hétvégén esedékes görög választások várható következményeiről kérdeztük őket.

A korábbi kormányfőnek, Calvo Sotelónak állított szobor a megsegített pénzintézet, a Bankia madridi székhelye előtt. Megrendültek a spanyol bankszektor tartóoszlopai
A korábbi kormányfőnek, Calvo Sotelónak állított szobor a megsegített pénzintézet, a Bankia madridi székhelye előtt. Megrendültek a spanyol bankszektor tartóoszlopai

Bod Péter Ákos egyetemi tanszékvezető tanár szerint az események nem vezetnek szükségszerűen egy újabb mélyponthoz a piacokon. – A spanyol gazdaság fundamentumai nem annyira rosszak, s a bankszektor forrásigénye sem kiemelkedően nagy – mondja a szakember. A görögökről pedig az a véleménye, hogy az euróövezeti tagság fenntartása mellett állást foglaló pártok nem mutatják az összeomlás jeleit. Vagyis ezek a problémás helyzetek lokalizálhatók. – Ez persze a racionális megközelítés, de számolni kell az érzelmi tényezőkkel is, amelynek szerepe nem elhanyagolható a piaci döntések meghozatalakor – teszi hozzá a közgazdász, aki nem érzi helyénvalónak az egyik hitelminősítő helyzetértékelését, amely leminősítéseket helyezett kilátásba a görögök esetleges távozása esetére az eurózónából. – Nem feltétlenül baj, ha a leglassabb hajó elsüllyed, de az utasait sikerül kimenteni. Akkor a hajóhad gyorsabban tud haladni –mondta lapunknak Bod Péter Ákos.

Más szakemberek ennél borúlátóbbak. Mellár Tamás egyetemi tanár szerint elképzelhető, hogy a következő időszakban fokozódik a válság, márpedig akkor az nem jönne jól az amúgy is sebezhető gazdaságú Magyarországnak. Előállhat egy olyan helyzet, amikor 8-9 százalékos (egyébként is magas) hozamok mellett sem tud az állam többletforrást bevonni az adósságpiacról – vélekedett a szakember. Oszkó Péter volt pénzügyminiszter azzal kezdte, hogy görög választási esélyeket nem tud latolgatni, de az korábban már kiderült a magyar kormányról, ha fokozódik a nemzetközi pénzpiacok felől érkező nyomás, akkor hajlandóságot mutat a megfelelésre a piaci elvárásoknak, amikor viszont enyhül a feszültség, azonnal változtatnak a politika irányán.

Más, név nélkül nyilatkozó szakértők azt emelték ki, hogy a spanyol bankmentő csomag valójában semmit nem oldott meg, és a görög választás sem hoz önmagában megnyugvást, ha az euróövezetben maradás melletti politikai erők nyernek. Az adósságot valahogy rendezni kell, s a probléma gyökeréhez – a kormányzás Közép- és Dél-Európára inkább jellemző minőségéhez – még ekkor sem jutottunk el. E vélemény szerint a magyar kormány nem kap majd elég támpontot a következő hetekben az ideális tárgyalási taktika megtalálásához: a piac várhatóan hullámzó kedélyállapotához nem lehet majd stratégiát igazítani.

A spanyolhoz, göröghöz, írekhez, portugálhoz hasonló helyzet előfordulásának esélyét minimalizálnák azok az európai politikusok, akik a jelenleginél szorosabb fiskális uniót, illetve közös eurókötvény-kibocsátásokat tartanak szükségesnek. Ezek realitásáról is kérdeztük a szakértőket: azt egyikük sem mondta, hogy minden zökkenő nélkül, belátható időn belül megvalósulhatnak ezek a tervek. – Pedig az Európai Unió gyengeségének alapvető oka a központi döntések és azok végrehajtásának hiánya – állítja Oszkó Péter, aki szerint a folyamatok a kétsebességes Európa irányába tartanak. Az egyik csoport szorosabb fiskális uniót alkot majd, és sorsdöntő lesz, hogy mi melyik csoportba kerülünk, mert az meghatározza a fejlődési pályánkat.

Bod Péter Ákos nem számít arra, hogy létrejön a szigorúbb fiskális unió, mert a tagországok nem fogják engedni, hogy a nemzeti szuverenitáson kívülre kerüljenek a költségvetések. Azt már valószínűbbnek gondolja, hogy az európai bankrendszer működésében, felügyeletében jelennek meg központosító elemek. Egy alap felállítása szerinte technikailag 2-3 éven belül megoldható, s ennek az alapnak a feltöltésére bocsáthatnak majd ki európai „típusú” kötvényeket.

Mellár Tamás ellenben úgy látja, előbb jöhet létre a fiskális unió, mintsem egy közös kötvénykibocsátás. – Utóbbi kapcsán egy sor kérdés tisztázásra vár, amelyek közül párra, mint például a felelősség kérdésére, nehéz lesz választ adni – mondja a szakember. Más közgazdászok is kiemelték, nagyon úgy néz ki, a németek hitelességét szeretnék megint többen kölcsönvenni, hogy olcsón –de fájó kötelezettségvállalások nélkül – jussanak forráshoz.

Hatalmas tévedés

Az euró megalkotói hatalmas tévedésben voltak, amikor azt gondolták, hogy elég a monetáris unió a közös valuta bevezetéséhez. Ma már tisztán látszik, hogy a költségvetési politika egységesítése nélkül a rendszer az első krízis hatására szétesik – mondta lapunknak Szalay-Berzeviczy Attila. A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) volt elnöke szerint az euró az erős országokat erősebbé, a gyengéket még gyengébbé tette. Úgy vélte, Európa vagy nagyon gyorsan elmozdul az Európai Egyesült Államok irányába, vagy pedig néhány erős északi tagország táborára fog zsugorodni.

– A bankok és a déli államok feltőkésítése nem orvosság a bajra, csak lázcsillapító, hiszen a tagállamok nagy adósságtömege csak látványos tünete a bajnak, de nem a valós oka. Spanyolország és Görögország, valamint a bankok pénzelésével időt lehet nyerni a történelmi döntés meghozatalához, de azt elkerülni nem lehet – közölte Szalay-Berzeviczy Attila, aki szerint Európának két dolga van: létrehozni egy egységes pénzügypolitikát, valamint beindítani a növekedést a felhalmozott adósságtömeg leépítése mellett. Jelenleg mindegyik előtt akadályok állnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.