Megmarad a kohéziós pénz

A kohéziós támogatások részleges felfüggesztéséről szóló tanácsi döntés visszavonását javasolja az Európai Bizottság – jelentette be szerdán José Manuel Barroso, a testület elnöke, ugyanakkor a bizottság egyelőre nem kezdeményezi a túlzott deficit miatt 2004 óta érvényben lévő eljárás lezárását.

A bizottság februárban javasolta a jövőre esedékes kohéziós pénzek kifizetésének felfüggesztését, mert megítélése szerint a magyar kormány csak egyszeri intézkedésekkel, nem fenntartható módon nyomta az uniós előírás szerinti három százalék alá a hiányt. Ahogy a befagyasztásról, a visszavonásról is a pénzügyminiszterek tanácsa mondja ki a végső szót június 22-én Luxemburgban.

José Manuel Barroso
José Manuel Barroso sajtótájékoztatót tartott tegnap Brüsszelben – Dicsértek és korholtak

Az EB nem kezdeményezi, hogy hazánk kikerüljön a túlzott deficit miatt zajló eljárás alól – ahogy egyébként ezt tegnap megtette Németország és Bulgária esetében. Olli Rehn pénzügyi biztos azzal kerülte ki az erre vonatkozó újságírói kérdést, hogy meg kell várni, amíg a végső adatok is igazolják, hogy Magyarország tényleg három százalék alatt tudja tartani a hiányt.

A bizottsági dokumentumok indoklásából azonban kiderül, hogy a testületnek továbbra is aggályai vannak: a hiányszámok még mindig túl közel vannak a mágikus háromhoz, és változatlanul az egyszeri intézkedéseknek köszönhető az előírás betartása, ezért a bizottság „továbbra is jelentős” bizonytalanságot lát a deficitszámokat illetően. Brüsszel nem engedi el a kezünket: ígéri, a testület figyelemmel kíséri a bejelentett intézkedések végrehajtását.

A bizottság szerdán hozta nyilvánosságra az uniós gazdasági kormányzás keretében fontos tagállamspecifikus gazdasági ajánlásait. A javaslatokat még megrágják a miniszterek – és módosulhat a tartalmuk –, a végső áldást az állam- és kormányfők júniusi találkozóján kapja meg a csomag.

Magyarországnak hét pontban foglalták össze az ajánlásokat. Fenntartható módon kell a hiányt csökkenteni 2012-ben, oldani kell az egyszeri intézkedésektől való függést. Ennek érdekében részletezni kell minden intézkedést, amely segít a középtávú költségvetési cél elérésében (beleértve a kiadási és az adósságplafont). Továbbá úgy kell módosítani a gazdasági stabilitásra vonatkozó sarkalatos törvényt, hogy beépítsék az uniós költségvetési paktumban rögzített új célszámokat. Az átláthatóság érdekében pedig növelni kell a Költségvetési Tanács feladatkörét.

Az üzleti környezet javítása érdekében a bizottság szerint csökkenteni kell az adminisztratív terheket, és stabil szabályozási keretet kell biztosítani a befektetőknek. A bizottság utal a magyar kormány összefonódására bizonyos vállalkozásokkal, amikor azt ajánlja: biztosítsák, hogy a közbeszerzés és a jogalkotási eljárás ösztönözze a piaci versenyt. Kitér – persze anélkül, hogy megnevezné – a pláza stopra is (amelyet egyébként vizsgál az EB), amikor azt írja: szüntessék meg a nagyméretű kereskedelmi helyiségek indokolatlan korlátozását. A bizottság konkrét, jól célzott ösztönzőprogramokat vár az innovatív kis- és középvállalkozások számára.

-0,3%

A BIZOTTSÁG szerint a magyar gazdaság az idén 0,3 százalékkal zsugorodik, jövőre 1,0 százalékkal bővülhet.

Szakpolitikai ajánlások

MUNKAERŐPIAC Erősíteni kellene a nők részvételét a munkaerőpiacon a bölcsődei és óvodai férőhelyek számának növelésével. A közmunkaprogramban ösztönözni kell a tartós aktivitás elősegítését célzó elemeket.

ADÓZÁS Enyhíteni kell az egykulcsos adó negatív hatását az alacsony keresetűekre nézve, például úgy, hogy az adóterhek egy részét áthelyezik energia- és vagyonadókra.

OKTATÁS A korai iskolaelhagyás visszaszorítása érdekében készült stratégia végrehajtása, a felsőoktatás reformja során javítani kell a hátrányos helyzetű csoportok oktatáshoz való hozzáférését.

TÖMEGKÖZLEKEDÉS Költséghatékonyabb átalakítást javasolnak, hogy az ágazat ne borítsa fel mindig a költségvetést.

ENERGIA Növelni kell a határokon átnyúló villamosenergia-hálózatok kapacitását, egyúttal fokozatosan ki kell vezetni a hatósági energiaárakat.

Komoly, de nem túlzott

Az ajánlásokkal egy időben a bizottság nyilvánosságra hozta a 12 tagállamban, köztük Magyarországon is vizsgált makrogazdasági egyensúly problémákat elemző dokumentumokat. Hazánkról megállapítják, hogy „komoly, de nem túlzott” egyensúly hiányokkal küzd az ország, különösen a negatív külső nettó befektetési egyenleg és az államadósság terén. A következő hónapokban tájékoztatni kell a bizottságot arról, mit tervez a kabinet ezeknek a kezelésére, majd megindul egy hosszú egyeztetési folyamat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.