Rövidre zár a kormány

Egyre valószínűbbnek látszik, hogy a távközlési cégekhez hasonlóan a kormány a bankokkal és a biztosítókkal sem szándékozik érdemben egyeztetni a szektorokra kivetendő új közterhekről.

A pénzügyi szolgáltatók, illetve érdekképviseleteik eddig úgy tudták, a parlament majd csak ősszel szavaz a tranzakciós illetékről és a biztosítási adóról, s így lesz elég idejük meggyőzni a kabinetet, hogy legalább részben módosítson az általuk a jelenlegi formájában elfogadhatatlannak tartott elképzeléseken, ám úgy tűnik, a kormány sokkal hamarabb rövidre zárná a tárgyalásokat.

Mint arról tegnap beszámoltunk: a kormány tervei szerint az Országgyűlés az egy hónappal, július 13-ig meghosszabbítandó tavaszi ülésszakban elfogadna minden, a jövő évi költségvetést alapvetően érintő törvényt, így szavaznának a tranzakciós illetékről és a biztosítási adóról is. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a bankoknak és a biztosítóknak még két hónapjuk maradt, Rogán Antal, a gazdasági bizottság elnöke, a Fidesz leendő frakcióvezetője ugyanis kedden úgy fogalmazott, hogy a parlamentnek csaknem egy hónapja van a javaslatok megvitatására és elfogadására – vagyis a cégeknek a remélt hónapokkal szemben már csak heteik maradtak a lobbizásra.

Kerestük tegnap a Magyar Bankszövetséget és a Magyar Biztosítók Szövetségét (Mabisz) is, de hivatalosan egyik szervezetnél sem kívánták kommentálni, hogy a kabinet az ígért ősz helyett már júniusban átnyomná a parlamenten az új adókat. Értesülésünk szerint azonban mindkét szövetséget meglepte a fordulat. Ennek ellenére egyelőre sem a bankok, sem a biztosítók nem terveznek alapvető változtatást tárgyalási stratégiájukban, legfeljebb a tempón gyorsítanak, az egyeztetések intenzitását növelik.

A rövidebb határidő nem feltétlen jelenti azt, hogy például a tranzakciós illetéket jelenlegi formájában szavazzák meg a képviselők, Rogán Antal legalábbis arról beszélt: a törvényjavaslat több ponton módosításra, pontosításra szorul, s a kormány például hajlik arra, hogy kedvezményeket adjon a jelentős exportaktivitással rendelkező vállalatoknak. Ehhez azonban be kellene adni a módosítókat, ilyen viszont tegnapig nem érkezett sem a biztosítási adóhoz, sem a tranzakciós illetékhez.

Mindkét teher általános vitáját kedden kezdte meg az Országgyűlés, s az ülésterv szerint jövő héten már le is zárnák, márpedig a módosítókat csak addig lehet benyújtani. A törvényen lehet még korrigálni a részletes vita során, sőt a zárószavazás előtt is, de nagyobb átalakításra elvileg most van lehetőség, vagyis a bankoknak és a biztosítóknak igencsak igyekezniük kell.

A pénzügyi szolgáltatók mindenestre nem túl optimisták. – Csak meg kell nézni, hogy jártak a távközlési cégek, tiltakoztak, érveltek, alternatív javaslatot dolgoztak ki, a kormány pedig, bár látszólag leült velük tárgyalni, végül egy hét alatt, változatlan formában verte át a parlamenten a telefonadót – fogalmazott egyik forrásunk. – Két hete kedden még úgy volt, megindulnak az egyeztetések a bankok és a kabinet között, majd másnap Matolcsy György bejelentette, hogy a kormány megtárgyalta és elfogadta a tranzakciós illetéket. Ilyen előzmények után indultak el végül a tárgyalások, amiről most, pár nappal később kiderül, hogy az ígért ősz helyett legfeljebb hetek, de az is lehet, hogy csak napok vannak rá – hívta fel a figyelmet az egyik, az egyeztetésekre rálátó bankár.

A bankok egyébként alapvetően azt szeretnék, ha a tranzakciós illetékből várt 130 milliárd forint nem őket, hanem az ügyfeleiket terhelné, vagyis a pénzintézetek csak beszednék és befizetnék az adót. Problémásnak tartják azt is, hogy nincs maximálva az illeték összege, s emiatt a nagyobb cégek, tehetősebb magánszemélyek külföldre helyezhetik át pénzügyeiket.

A biztosítók elsősorban azt szeretnék elérni, hogy az új biztosítási adó mellett fennmaradjon a jelenlegi baleseti adó is, vagyis a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások esetében ne kelljen átállni az új rendszerre. A Mabisz korábbi közleménye szerint emellett csak néhány szakmai, illetve technikai jellegű pontosítást tartanának szükségesnek az új teherrel kapcsolatban.

Rogán Antal szerint is van mit korrigálni a tranzakciós illetékről szóló törvényjavaslaton
Rogán Antal szerint is van mit korrigálni a tranzakciós illetékről szóló törvényjavaslaton FOTÓ: TEKNŐS MIKLÓS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.