OTP-leánynál Kocsis István

Kocsis István tavaly óta az OTP Csoporthoz tartozó, elsősorban autólízing-ügyletekre szakosodott Merkantil Bank egyik ügyvezető igazgatójaként dolgozik – tudtuk meg.

Kocsis Istvánt és társait a Nemzeti Nyomozó Iroda bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel vádolja a Magyar Villamos Műveknél (MVM) a vezérigazgatósága alatt keletkezett ügyek kapcsán. Az elmúlt években kiszivárgott gyanúk szerint ebben az időszakban összesen több milliárd forint vándorolhatott ki az állami áramholdingtól valós tartalom nélküli, a hivatalos döntési fórumokat megkerülő, jellemzően offshore cégekkel kötött szerződések révén. Kocsis István és akkori vezetőtársai tagadták a vádakat.

Korábban nem volt közismert, hogy Kocsis István jártasságot szerzett volna a lízingfinanszírozásban. Gépészmérnöki képzettsége folytán elsősorban műszaki irányultságú, illetve általános csúcsvezetői posztokat töltött be, jellemzően nagy állami vállalatok élén. Így volt az egykori privatizációs szerv, az ÁPV, majd a Paksi Atomerőmű, a már említett MVM, valamint tavalyig a BKV vezére is. A fővárosi közlekedési vállalattól való távozását már sokan összefüggésbe hozták az MVM-es nyomozással. A Merkantilnál ennek ellenére is alkalmasnak találták Kocsist a cég egyik ügyvezető igazgatói posztjára. A Merkantilnál hivatalosan nem nyilatkoztak, személyesen Kocsis Istvánnal sem állt módunkban felvenni a kapcsolatot, a bank munkatársai általános érdeklődésünkre sem tudták megmondani, Kocsis István milyen tevékenységet végez náluk. A Merkantil cégpapírjaiban nem jelenik meg Kocsis István neve, vagyis a poszt betöltője nem jogosult cégjegyzésre. Az anyacég, azaz az OTP cégkivonatában azonban szerepel.

Kocsis István, akit Csányi Sándor elnök-vezérigazgató barátjaként tartanak számon, 1997 óta tagja az OTP igazgatóságának is. Az OTP által közzétett javadalmazási nyilatkozat szerint ebbéli tisztsége folytán tavaly közel nyolcmillió forint juttatásban részesült. A közelgő közgyűlés kapcsán már nyilvánosságra került, hogy folytatódik a testület bővülése: Erdei Tamás, a Magyar Bankszövetség, illetve az MKB Bank volt első embere, valamint Gresa István, az OTP egyik vezérigazgató-helyettese is tag lesz.

Az üggyel kapcsolatos kérdéseinkre az OTP-nél leszögezték: a bank a hitelintézeti törvény előírásai szerint jár el, amit Kocsis István testületi tagsága és alkalmazott foglalkoztatása esetében is szem előtt tartanak.

A hatályos kivonatok szerint Kocsis emellett Csányi Sándorral együtt tagja a Csányi Pincészet Zrt., valamint az önkormányzati tulajdonú BKK Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt. igazgatóságának is. Azután, hogy Kocsis István tavaly távozott a BKV-tól, értelemszerűnek tűnt volna, hogy a hozzá kapcsolódó BKK igazgatóságában betöltött tisztsége is megszűnik. Megkeresésünkre a fővárosi társaságnál leszögezték: a BKK igazgatóságának tagjairól a Fővárosi Közgyűlés dönt. Az igazgatóság tagjai közül operatív munkaszervezetben egyedül Vitézy Dávid vezérigazgató végez munkát. Kocsis István a BKK-tól igazgatósági tagként 2010. november 16-tól 2011. szeptember 2-ig kapott havi bruttó 357 ezer forint tiszteletdíjat.

Már bűnszervezet a vád

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) az MVM feljelentése alapján 2009. április közepe óta folytat nyomozást különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntett megalapozott gyanúja miatt – közölte Bartha László NNI-szóvivő. Az eljárásban 11, az MVM és kapcsolt vállalkozásai 2006 és 2008 közötti tevékenységét érintő gazdasági eseményt vizsgálnak. A gyanúsítottak kihallgatását tavaly július 1-jén kezdték meg. Összesen nyolc személyt vontak be terheltként az eljárásba; egy gyanúsított időközben elhalálozott – közölte a szóvivő nevek említése nélkül. 2012 elején az alapeljárástól három ügyrészt különítettek el, amit öt gyanúsítottal szemben vádemelési javaslattal fejeztek be. Az ügyészség ugyanakkor a nyomozás továbbfolytatását rendelte el. Az NNI ennek nyomán ma már úgy véli, hét gyanúsított bűnszervezetben működött együtt. Nyolc ügyrészben a nyomozás befejeződött. A múlt héten megtartott iratismertetéseket követően vádemelési javaslattal élnek az ügyészség felé. Ezek alapján az MVM-nek okozott vagyoni hátrány összesen 15,6 milliárd forint, amiből 11,6 milliárd megtérült.

Az MVM tulajdonában lévő Paksi Atomerőműnek okozott vagyoni hátrány 1,8 milliárd forint. Három ügy kapcsán még nyomoznak.

Jolly joker. Kocsis István most az autófinanszírozás területén kapott feladatot
Jolly joker. Kocsis István most az autófinanszírozás területén kapott feladatot
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.