Napokon belül indulhat az állami mobilszolgáltató

A héten akár be is jelentheti működésének (de még nem a szolgáltatás) elindítását a negyedik, állami mobilszolgáltató – értesült lapunk. Végleges döntés ugyanakkor még nincs, mert egyelőre a frekvencia-árverést megtámadó bírósági eljárásban sem dőlt el minden.

Mint arról beszámoltunk: a Magyar Telekom az eredményt – amely az MFB Invest, a Magyar Posta Zrt. és az MVM alkotta konzorciumnak adott jogot és frekvenciát szolgáltatás indítására – megtámadta a bíróságon, s egyúttal kérte a döntés végrehajtásának felfüggesztését, vagyis azt, hogy a jogvita eldöntéséig az állami szolgáltató ne használhassa a frekvenciákat.

A Magyar Posta ezúttal komolyan, hosszú távra tervez a mobilpiacon
A Magyar Posta ezúttal komolyan, hosszú távra tervez a mobilpiacon

A frekvenciatenderek eredményét a vesztes felek rendre megtámadják, ám a bíróságok ez idáig nem adtak helyt a felfüggesztésre irányuló kérésnek. Arról nincs információ, hogy ez most másként történt volna, de tény: elvileg már meg kellett volna születnie a döntésnek. Ha ez meg is történt, azt eddig nem hozták nyilvánosságra, valószínűbb azonban, hogy nem hozott ilyen határozatot a bíróság. Sőt fura fordulatot vett az ügy, ugyanis úgy tudjuk, hogy a perbe beavatkozóként csatlakozott a konzorciumot létrehozó MFB Invest, méghozzá a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság oldalán.

Az idő mindeközben telik, s bár a Gazdasági Versenyhivatal már engedélyezte az MPVI Mobil Szolgáltató Zrt. megalapítását, s értesüléseink szerint a cég vezetése is összeállt, ám el kellene kezdeni dolgozni és tendereket hirdetni, melyek a közbeszerzésekre vonatkozó szabályok miatt időigényesek.

– Ez alkalommal azért vagyunk benne a szolgáltatóban, mert komoly szándékaink vannak – mondta tegnap Geszti László, a Magyar Posta vezérigazgatója arra a felvetésre, hogy a társaság már az előző két mobilcég megalakulásakor is ott volt, de mindkétszer eladta a tulajdonrészét néhány év után, mert nem bírta a forrásigényes iparágban szükséges folyamatos tőkeemeléseket. – A posta tízszázalékos üzletrésze a pénzügyi teljesítőképességgel arányos. A mobilcég technikai alapját biztosíthatja a most elhatározott fejlesztéseinknek, beruházásainknak, egyszersmind bevételi forrás is lehet, hiszen bizonyos szolgáltatásokat igénybe is vesz majd tőlünk – tette hozzá.

A Magyar Posta egyébként minden mutatóját tekintve jobban teljesített tavaly, mint 2010-ben, bizonyos területeken a növekedési mutatók a tíz százalékot is meghaladják – hangzott el a társaság tegnapi sajtótájékoztatóján, ahol ugyanakkor konkrét számadatokat nem közöltek, mert a tulajdonos még nem fogadta el a társaság tavalyi beszámolóját. – Három- és négymilliárd forint közé várjuk a mérleg szerinti nyereséget – ismertette a várakozásokat Geszti László, hozzátéve: ezúttal nem javasolnak osztalékfizetést, mivel a közelgő postai liberalizáció miatt szükségessé váló szolgáltatásfejlesztésekre és a beruházásokra kellenek a források. – A Magyar Posta előző vezetői jól gazdálkodtak, vannak tartalékai a cégnek, nincsenek hitelei, javulnak az eredmények is – mondta, de utalt arra, hogy szerinte túlságosan sok osztalékot vett ki a cégből az elmúlt években a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV). A társaság korábban átlagosan évi 4-6 milliárdot fizetett az MNV kasszájába.

Megvágta az osztalékot a Telekom

A Magyar Telekom részvényenként ötven forint (korábban 74 forintot fizettek) osztalékot fizet részvényeseinek – döntött a cég közgyűlése, amely 1098 milliárd forint mérlegfőösszeggel és 3,179 milliárd adózott eredménnyel jóváhagyta a csoport konszolidált éves beszámolóját. Az igazgatóság felhatalmazást kapott legfeljebb 104 millió Magyar Telekom-törzsrészvény vásárlására. Személycserék is történtek: Dietmar Frings, Földesi István és Gálik Mihály 2012. április 16-i hatállyal lemondtak igazgatósági tagságukról, míg Varju György felügyelőbizottsági (fb-) tagságától vált meg, amelyet munkavállalói képviselőként töltött be. Földesi, aki jelentős szerepet vállalt a hazai távközlés modernizálásában, és tizennégy évig volt a cég felső vezetésének tagja, közgyűlési búcsújában rámutatott, hogy a vállalat óriási kihívások előtt áll, amelyekkel az eddigi tapasztalatok birtokában sikeresen nézhet szembe. A széles magyar és nemzetközi üzleti tapasztalatokkal rendelkező üzletember továbbra is a magyar gazdaságban és a magyar–amerikai gazdasági kapcsolatok területén dolgozik majd. A közgyűlés az igazgatóság tagjává választotta Günter Mossalt, Mosonyi Györgyöt és Patai Mihályt, míg az fb munkavállalói képviselője Őz Éva lett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.