Öt év – több mint 50 támogatott diák – 5 diplomás

A roma fiatalok diplomához jutását támogató Romaster program öt évvel ezelőtti életre hívása óta először történt meg, hogy a vártnál jóval kevesebb fiatal jelentkezett a tanulást segítő anyagi támogatás elnyerésére.

Vélhetően az új felsőoktatási törvény, illetve az amiatt várhatóan megdráguló továbbtanulás rettentette el a középiskolás roma diákokat, akik a diploma megszerzéséig havi fix ösztöndíjra pályázhatnak a bennük potenciális munkaerőt látó cégeknél.

A Romaster programot 2007-ben hirdette meg a Magyar Üzleti Vezetők Fóruma (HBLF). Az első évben kilenc cég 23 diák támogatását vállalta, a második évben már 13 támogató vállalat 28 diákkal szerződött, a harmadik évben 16-ra nőtt a mecénás cégek létszáma, és 33-ra a támogatást elnyerő roma diákoké, a negyedik évben 19 cég és 45 diák, az ötödik évben pedig, azaz most már 22 cég, egy magánszemély a támogatói oldalon, és 52 diák a támogatotton a mérleg. A Romaster első pályázatára 670-en jelentkeztek, és 23-an nyerték el az üzleti élet szereplőitől a havi 20 ezer forintos támogatást, ami nem ösztöndíj, de ösztönző díj, és meghatározott arányban fordítható nyelvvizsga-előkészítő tanfolyamra, utazásra, tankönyvekre. Mint Kárpáti Flóra, a Romaster Alapítvány igazgatója elmondta: az első év után, amikor a rekordszámú jelentkezés oka az volt, hogy a pályázók még nem egészen voltak tisztában a támogatott továbbtanulási területekkel, nagyjából állandósult, és 200 körül állt be az éves jelentkezések száma.

Az első fecskék

A tehetséges roma fiatalokat a gazdasági, jogi, műszaki, illetve egyik évben egészségügyi-gyógyszeripari diploma megszerzésére ösztönző vállalatok a középiskola második-harmadik osztályától a diploma megszerzéséig szponzorálják. A roma diákok mindegyike első generációs értelmiségi lesz. Illetve néhányan már azok; az alapítvány rendkívül büszke arra az öt diplomásra, akik – a nélkülözhetetlen akaraterejük és kitartásuk mellett – a Romaster pályázatának is köszönhetik, hogy piacképes oklevélhez jutottak.

Persze a pénz nem minden. A program az anyagi támogatáson túl a támogató cégek által delegált mentorral is segíti a fiatalokat. A mentor szakmai és életvezetési kérdésekben is a diákja segítségére van, megismerteti őt a támogató vállalattal és az esetleges leendő kollégáival is.

Gyakorlati tudás

A harmadik elem a gyakornoki munkalehetőség az adott cégnél, ahol a diploma után akár munkavállalóként is elhelyezkedhet a pályakezdő diplomás.

Egy ilyenre már volt példa, és a jövőben többre is lehet, bár a Romasterben részt vevő cégek nem vállalnak kötelezettséget arra, hogy a későbbiekben foglalkoztatják a végzett diákokat. A program azonban éppen annak felismeréséből született, hogy még azok a vállalatok sem tudnak roma diplomásokat foglalkoztatni, amelyek szívesen tennék, mert alig vannak ilyenek.

Az összességében öt-nyolc éves támogatás, azaz több mint egy-másfél millió forintos segítséget nyújtó program legutóbbi pályázatát november és január között hirdették meg, amire alig kilencvenen jelentkeztek. Ez alig a fele a megszokott létszámnak.

Kevesebb pályázó

Kárpáti Flóra szerint a felsőoktatási tandíjaktól megriadt fiatalok mondtak le a majdani továbbtanulás esélyéről, de remélik, nem végleg. A programba sikeresen pályázók először egyébként egy adatbázisba kerülnek, amiből az ösztöndíjat fizető cégek választják ki az általuk támogatni kívánt diákokat. Előfordult már, hogy egy cég két fiatal helyett végül hármat választott, mert mindegyik esélyes jelentkező nagyon tetszett neki. A támogatás elnyerését elsősorban a pályaválasztás befolyásolja, az üzleti élet szereplői által preferált területeken kívül másfajta diploma megszerzésére egyelőre nincs lehetőség. Emiatt a pedagógiai vagy bölcsészdiplomára vágyó roma középiskolásokat a Romaster keretein belül egészen addig nem tudják szponzorálni, amíg egy olyan cég nem jelentkezik a támogatók közé, amelyik éppen ilyen képzettségű majdani szakemberrel szeretne szerződni, de legalábbis a továbbtanulását támogatni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.