Dióhéjban

Tízéves a Marista Közösségi Ház

Esztergomban tíz éve működik a Marista Közösségi Ház. A Határtalan Szív Alapítvány által rendezett születésnapi ünnepségén a résztvevők az alapítvány által végzett áldozatos és kemény munkát ismerték el. Az alapítvány programjának kiemelt célja a gyermekek és fiatalok támogatása a tanulásban, a jövővel kapcsolatos motivációjuk erősítése. A gyermekek – életkoruknak megfelelő – komplex oktatási-nevelési programban vesznek részt, mely nagy hangsúlyt helyez a személyiségfejlesztésre is. Több mint tíz éve érkeztek az első marista testvérek Esztergomba, ahol – spanyol és francia tartományi segítséggel – házat vásároltak a város szegregált cigánytelepe mellett. A szerzetesek azóta is itt élnek, pedagógusok, önkéntesek és mentorok bevonásával segítve a környéken lakó roma fiatalok nevelését, oktatását, képességfejlesztését. Az intézményben jelenleg öt csoport működik, csecsemőkorú gyermekektől fiatal felnőttekig.

Új Európa Alapítvány: diploma a tehetségek fejlesztőinek

Ötödik alkalommal adták át a Mol Új Európa Alapítvány kurátorai a Tehetséggondozásért díjakat. A díjátadó esemény keretében az alapítvány meghirdette idei pályázati programjait is: sport, művészet-tudomány és gyermekgyógyító program kategóriákban. Az alapítvány 2007 óta összesen 40 edzőt és tanárt részesített a díjban, amely komoly erkölcsi elismerés az évek óta pályán lévő áldozatkész tanárok és edzők számára. A díjakra évről évre egyre több jelölés érkezik az alapítványhoz, 2011-ben például több mint 1700.

A 2011. évi díjazottakat a kuratórium azon jelöltek közül választotta ki, akik már bizonyították, hogy szakmai és emberi kvalitásaik miatt egyaránt érdemesek az elismerésre, valamint a helyi közösség megbecsült és elismert tagjai. „A tehetséges fiatalok gondozása során az őket oktató pedagógusok és sportszakemberek nemcsak jó tanácsokkal látják el a fiatalokat, hanem lelkesedésükkel példát is mutatnak számukra. A Mol Tehetséggondozásért díjjal szeretnénk az egész közösség figyelmét rájuk irányítani, erkölcsileg és anyagilag is elismerni erőfeszítéseiket” – mondta Somlyai Dóra, a Mol-csoport kommunikációs igazgatója, az Új Európa Alapítvány kurátora. A 2011. évi Mol Tehetséggondozásért díjat olyan kiváló pedagógusok vehették át, mint Ácsné Szily Éva hegedűtanár (Budapest), dr. Kotek László fizika mestertanár (Pécs), Kovács Október biológia–kémia tanár (Budapest) és Tiszai Zsuzsanna és Lovas Bálint néptáncpedagógus, etnográfus házaspár (Debrecen). A sportszakemberek között Agócs Mihály kajak-kenu mesteredző (Budapest), Andrássy Árpád sportlövőszakedző (Szeged), Perjámosi Kata úszóedző (Budapest) és Zemen János futómesteredző (Budapest) részesült az elismerésben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.