Dióhéjban

Summa Artium hírei

- A Summa Artium három éven át dolgozott a sikeres romákat bemutató Egy sor cigány című album létrehozásáért. Szerzőnek sikerült megnyerni Korniss Pétert és Závada Pált. Az interjúk elkészítése és a fotózások közel egy éven át, 2010 őszétől 2011 nyaráig zajlottak, a kötet végül tavaly év végén jelent meg. És ezer könyv az első három hónapban gazdára talált. A könyv valójában egy nagyobb projekt első lépése lehet. Az Egyesült Államokban az HBO csatorna egy hatalmas sikert aratott filmsorozatot készített, ami egy érdekes tömegmozgalmat indított el: „Who is on your Black List”? címmel. Ez a történet nálunk is folytatódhatna. A projektet az OSI és a Polgár Krisztina Emlékalap támogatta.

- A mintegy tíz éve működő különleges bel-budai kulturális tér, a Nyitott Műhely könyvbemutatók, koncertek, egyesületi találkozók nyüzsgő helyszíne. A 250 négyzetméteres helyiségben egy svájci alapítvány jóvoltából működhet az egyetlen dolgozót felvonultató kis intézmény. A Nyitott Műhely Alapítvány kurátorainak régi terve, hogy az egyre jobban kiszáradó pályázati forrásokat egy klubtagsági formával egészítsék ki, amelynek beindításával egy időben egy új interaktív honlap is készül. Az új honlapnak piactér funkciója is lesz, hogy sok mindent adományozni is lehessen a műhelynek, amit a tagok meg is vehetnek.

- A 2005-ben elindított Múzeum+ programsorozatát 2012-ben újragondolja, frissíti a Szépművészeti Múzeum. A programsorozat támogatói az OTP Bank Nyrt., a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. és a Magyar Villamos Művek Zrt. Új célcsoport, a kulturális élményekre nyitott, középfokú vagy felsőoktatásban tanuló fiatalok felé is nyitnak.

- A Minyata Egyesület az elmúlt 15 évben összesen közel 1900 szociálisan hátrányos helyzetű gyermeket táboroztatott az egész ország területéről, akik közül sokak életében először adatott meg, hogy a Balatonban fürödjenek, hiszen a legtöbben még a megyehatárt sem lépték át. A 8–12 éves korú gyermekeket általános iskolák, nevelőotthonok, családsegítő szolgálatok, érdek-képviseleti szervezetek válogatják ki, rászorultsági szempontok alapján. Önkéntes nevelőik többségükben pedagógusok, szociális munkások vagy ezekre a pályákra készülő egyetemisták, illetve főiskolások.

„A rák ellen, az emberért, a holnapért!”

„A rák ellen, az emberért, a holnapért!” Társadalmi Alapítványt Magyarország első rákellenes civilszervezeteként hozta létre hét magánember a nyolcvanas évek közepén. Az alapítvány küzd a rákbetegségek megelőzéséért, a daganatos betegek életminőségének javításáért. Az alapítvány 2012-ben kiemelt feladatának tekinti egy széles körű együttműködés kialakítását azokkal a szakmai és civilszervezetekkel, amelyek összefogás keretében kívánnak tenni a nem fertőző krónikus betegek hatékony megelőzéséért és gyógyításáért. Az alapítvány akkreditált, interdiszciplináris képzéseket tart 1989 óta rendszeresen az életminőség, a megelőzés és a hatékony segítség témaköreiben. Emellett egészségkonyha programjuk, figyelemfelkeltő akciók, rendezvények, betegek nyaraltatása, önsegítő szervezetek támogatása, szakmai és ingyenes kiadványok megjelentetése tartozik az alapítvány tevékenységei közé.

Szívbarát lépések

Díjazták a Florát a Program a Magyar Társadalomért elnevezésű egészségügyi szűrőprogramban való részvételéért. A Flora Szívbarát Lépések az elmúlt két évben közel 65 ezer emberhez jutott el. A két éve futó Program a Magyar Társadalomért kezdeményezés, amely jelenleg a legnagyobb hazai humanitárius egészségvédelmi szűrőprogram, eddig 332 helyszínen több mint 1,2 millió vizsgálatot végzett és több mint 64 000 látogatót fogadott. A rendezvényeken országszerte a magyar lakosság egészségi állapotát mérik fel, az átfogó vizsgálatok között szerepel többek között hallásvizsgálat, látásvizsgálat és szív-, érrendszeri vizsgálat. A Flora olyan rendezvényeken népszerűsítette a szívbarát életmódot, mint például a budapesti Városligetben megrendezett Szívünk Napja vagy a Flora–Spar Budapest Maraton. Az egyes helyszíneken az érdeklődők életmód-tanácsadáson vehetnek részt.

Imázserősítés és szerepvállalás

Megoszlanak a vélemények a vállalatok támogatási tevékenységéhez kapcsolódó kommunikáció szerepéről és a mögötte rejlő vállalati motivációkról. A Magyar Adományozói Fórum (MAF) ezért indította el felmérését hazánk top 200 hazai nagyvállalatának és top 20 pénzintézetének körében 2011 őszén. Az eredmények szerint a kommunikálhatóság nem elsődleges szempont, de a reputáció erősítése fontos szerepet játszik. A kommunikáció elválaszthatatlan része a vállalatok társadalmi szerepvállalásának, hiszen ez az alapja az átláthatóságnak és az érintett csoportok bevonásának. A Magyar Adományozói Fórum azt is vizsgálta, hogy a hazai gyakorlatban milyen szempontok határozzák meg a vállalatok támogatási tevékenységének kommunikációját. 2010-ben a válaszadók közel fele 10 és 100 millió forint értékben szánt forrásokat támogatási programjaira. A megkérdezett cégek szükségesnek tartják a vállalati támogatások kommunikálását (93%). Nem meglepő, hogy a támogatások kommunikációja során a cégek háromnegyedénél célként jelenik meg a vállalati imázs erősítése. Pozitív eredmény, hogy a vállalatok nagy része bevonja kommunikációs tevékenységeibe partnereit és kedvezményezetteit, ami javíthatja a támogatási programok átláthatóságát.

A Provident diplomája

A megváltozott munkaképességű kollégákért tett erőfeszítéseiért a Provident Pénzügyi Zrt. elnyerte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, az Amerikai Kereskedelmi Kamara, a Szövetség a Kiválóságért Egyesület és a Salva Vita Alapítvány által odaítélt Fogyatékosságbarát Munkahely elismerést. A pénzügyi vállalat jelenleg közel 200 megváltozott munkaképességű kollégát foglalkoztat, és elkötelezte magát a fogyatékossággal élő munkavállalók számának folyamatos bővítése mellett. A 2012. március 1-jén átadott elismerésre azon munkáltatók pályázhattak, amelyek vállalták, hogy tudatosan fejlesztik a fogyatékos emberek foglalkoztatásával (toborzással és munkahelymegtartással) kapcsolatos gyakorlatukat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.