A Vígszínháztól a Romaversitasig

Vígszínház, ösztöndíj felsőoktatásban tanuló hátrányos helyzetű roma fiataloknak. Mi a közös bennük? Egy gyógyszergyár, amely a hazai gyógyszergyártók egyre nehezebbhelyzete ellenére még rendületlenül jelen van Magyarországon a társadalmi felelősségvállalás területén is.

A gazdasági válság mélyülése –minden civilszervezet számára érzékelhetően – csökkentette az egyéni adományozók, a kis- és középvállalkozások támogatási kedvét. Ilyen időkben felértékelődik, ha egy cég kiszámíthatóan és szinte változatlan intenzitással van jelen támogatóként Magyarországon. A kormány gyógyszerkasszát érintő közel százmilliárdos forráskivonását (a Széll Kálmán-terv a megszorító intézkedések egyikeként ekkora összegű gyógyszerár-támogatást von meg ebben az évben) mérlegre téve különösen meglepő, ha egy gyógyszervállalat még ennek ellenére sem gondolja újra közcélú programját. A TEVA Magyarország Zrt. a társadalmi felelősségvállalásra szánt forrásait nem apasztotta el. Hiába az ágazatot érintő hátrányos gazdasági környezet, a TEVA igyekszik fenntartani szerepvállalását a sportban, kultúrában, oktatásban.

Érte vagy!

– Egy támogatói stratégiában határoztuk meg azokat a területeket, ahol szeretnénk jelen lenni. Az egészségügy adódik a cégünk profiljából, az ország egyik legnagyobb gyógyszergyáraként nem hisszük, hogy a munka a gyógyszerek előállításával véget érne. A TEVA fontosnak tartja, hogy az emberek tisztában legyenek, milyen rizikófaktorok állnak egy-egy betegség hátterében. Ezért beszálltunk egy egész országot átfogó szűrőprogram támogatásába – mondja Paplanos Péter, a cég kommunikációs vezetője, hozzátéve, van saját programjuk is, ez az Érte vagy!, a Magyar Kardiológiai Társasággal összefogva szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzését célozza. A cég emellett olyan helyekre is juttat egyszeri támogatásokat, mint amilyen például a gyermekhospice-szolgálat, a Szemem Fénye Alapítvány gyógyíthatatlan kisbetegek ápolására fenntartott házai.

– A Vígszínház évekkel ezelőtt keresett meg minket szponzori ajánlatukkal – meséli a kommunikációs vezető, hozzáfűzve, azonnal megérezték, hogy a patinás teátrum támogatása hosszú távon is illeszkedik a cég stratégiai céljaihoz. A fővédnöki szerepet 2008 óta vállalja a színháznál a TEVA. Emellett korábban komolyzenei fesztiválok (Kaposvári Kamarazenei Fesztivál) és a magyar film (Rokonok, Lola) támogatására is jutott, mostanában viszont ezekre már nincs forrás. A TEVA-nál ugyanis azt vallják, inkább nem aprózzák szét a támogatásokat.

Karrierlehetőségek

A TEVA évek óta jelen van az oktatásban is. A cég a gyógyszergyártáson keresztül ösztöndíjakkal és vonzó karrierúttal kíván megélhetést biztosítani a fiatal és tehetséges vegyészeknek, kémikusoknak, a szakterületen tanuló egyetemi hallgatóknak. Bár e körben egyelőre nem akkora a fiatal szakemberek külföldre vándorlása, mint az orvosok között, azonban így is sokan elmennek. A magyarországi vegyész- és kémikusképzés világszínvonalú, ilyen diplomával könnyen el lehet helyezkedni a világban, ezért nem mindegy a TEVA-nak, látnak-e a cégben a rátermett fiatalok vonzó életpályát. A TEVA azonban nem csak saját érdekeltségi körében van jelen: szakterülettől függetlenül ötven, felsőoktatásban tanuló roma fiatalnak biztosít ösztöndíjat.

Segítség a túléléshez

A Romaversitas Alapítványnak a TEVA az egyik legstabilabb támogatója. Magyarországon az iskolarendszer szelekciója miatt alig jutnak el szegény családból érkező roma fiatalok egyetemre, főiskolára. Az ő istápolásukat, hátrányaik csökkentését vállalta a Romaversitas. Ez a munka a legtöbb európai országban a hivatalos oktatáspolitika része, Magyarországon azonban semmilyen állami pénzt nem kapnak. A Romaversitasnak a TEVA többet jelent, mint egyszerű ösztöndíj-támogató: a cég jelenléte gyakran az alapítvány túlélésének záloga volt, például akkor, amikor az uniós pénzeket felügyelő hivatal hosszú éveken keresztül egyáltalán nem írt ki pályázatot az alapítvány tevékenységére.

Ebben az évben a TEVA a tizenegymilliárdodik tablettáját gyártja le Debrecenben, és új, infúziós készítményeket előállító sterilüzemet nyit Gödöllőn. A cég 1995 óta van jelen Magyarországon, és egyetlen fillért sem vitt ki az országból: a gyártást, kutatást is itt szervezi meg, így jelenleg háromezer embernek ad munkát. – Mi nem szeretnénk azokhoz a cégekhez csatlakozni, amelyek azonnal a társadalmi felelősségvállaláshoz rendelt pénzeket vágják meg, ha nem jól mennek a dolgok. Sem a magyar kultúrából, sem az oktatásból, sem a romaprogramból nem vonulunk ki a következő években – szögezi le Paplanos Péter.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.