Még nem merült ki a napkollektorkeret

Szombatig folyamodhatnak családi, illetve kis társasházak napenergiás vízmelegítők (napkollektorok) állami támogatására.

A tavaly októberben kiírt, 2,97 milliárd forint keretösszegű pályázatra eddig 3501 jelentkezés futott be 2,7 milliárdos igénnyel – tájékoztatta lapunkat az illetékes Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM). Ezek közül eddig 1805-öt fogadtak be, vagyis ítélték támogatandónak, de az elbírálás folyamatos – szögezik le. Az uszt-napkollektor.hu oldalon elérhető feltételek szerint a beruházásnak legfeljebb a felét állja az állam, lakásonként maximum 800 ezer forintot.

A pályázati anyag kizárólag elektronikus úton adható be. A korábbi lakossági energiahatékonysági kiírásokhoz képest a napkollektoros kissé túltervezettnek tűnik. Tavaly augusztusban a nem panel társasházak takarékos építésére, illetve felújítására 1,6 milliárdot különítettek el, ez a keret három nap alatt kimerült. A tárca friss adatai szerint itt eddig 422 pályázat részesült 1,56 milliárd forint támogatásban.

A szélesebb körnek szóló, de szűkebb mozgásterű napkollektor-telepítés iránt csekélyebb érdeklődés mutatkozott: az eredetileg tavaly év végi határidőt ezért meghosszabbították.

A tárca tavaly a még az előző kormány alatt megítélt panelfelújítás tényleges támogatásához is igyekezett pénzt találni az állam szén-dioxid-kvóta értékesítéseiből. Ezzel több tízezer, jobbára már megvalósult felújítás állami részét fizették ki, de még mindig vannak várakozók.

Az NFM kérdésünkre megjegyezte: vizsgálják további lakossági pályázatok kiírásának lehetőségét. Mivel azonban ez a nemzetközi kvótaértékesítésektől függ, konkrétumok egyelőre nem állnak rendelkezésre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.