Buffett átadja a stafétabotot

A határidős piacokon elszenvedett veszteségek miatt 30 százalékkal esett vissza a Warren Buffett nevével összefonódott Berkshire Hathaway befektetési konszern negyedik negyedéves nyeresége.

A 3,05 milliárd dolláros profit láttán azonban a részvényeseknek sok okuk így sem lehet a panaszra. Miután többnyire 10-15 évre szóló befektetésekről van szó, egy-egy negyedév gyengébb eredménye nem számít rendkívülinek – vélik az elemzők. Buffett számára a csődbiztosítási piac okozott csalódást, ezúttal rosszul szimatolták ki az általuk bedőlésre esélyesnek tartott cégek túlélési esélyeit, s ezen 216 millió dollárt buktak.

Persze volt honnan, hiszen a Berkshire készpénzállománya 37,3 milliárd dollár volt az év végén, csupán 800 millióval kevesebb a 2010 zárómérlegében feltüntetettnél. 2011 egészében 10,3 milliárd volt a nyereség. A több mint 70 érdekeltségből álló konglomerátum – amely a Coca-Cola és a Wells Fargo bank legnagyobb részvényese, emellett a roncsfeldolgozástól az édességiparon át a bányászatig mindenütt jelen van – könyv szerinti értéke 165 milliárd dollár, ez szeptember végéhez képest ötmilliárdos plusz.

Bármennyire is bíznak a részvényesek az Amerika második leggazdagabb emberének számító, a vállalatot 42 éve irányító Warren Buffett elnök-vezérigazgatóban és helyettesében, Charles Mungerben, 81 és 88 éves koruk miatt utódaik megnevezése egyre időszerűbb. A Bloomberg hét végi jelentése szerint Buffett meg is találta a megfelelő személyt, akit szakmailag és emberileg is alkalmasnak vél a stafétabot átvételére.

A nagybefektető a nevet nem hozta nyilvánosságra, azt viszont közölte, hogy a jelölt az igazgatóság bizalmát is bírja. Az óvatosság indokolt, hiszen tavaly Buffett már megjárta bizalmi embere, David Sokol kinevezésével, aki a Lubrizol cég felvásárlásakor, már a szándék ismeretében, előre bevásárolt a részvényekből, majd a ügylet nyélbe ütése után árfolyamnyereséggel adott túl rajtuk. Bennfentes kereskedés miatt eljárás indult ellene, ezt meg nem várva távozott a Berkshire-től.

Warren Buffett
Warren Buffett
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.