Az egykulcsos adó lesz az IMF-hitel áldozata

Egyre biztosabbnak látszik, hogy a hiteltárgyalások áldozatául esik a kormány vívmánya, az egykulcsos jövedelemadó-rendszer.

Kormányzati forrásaink szerint a Nemzetközi Valutaalap az adórendszerbeli változtatásokban lát utat a gazdaság beindítására, így a jelenleg 16 százalékos (valójában idén még kétféle adókulcs szerint adóztató) személyi jövedelemadó módosítására is rákényszerül a kormány, ha igénybe akarja venni az IMF, illetve az Európai Unió hitellehetőségeit.

Az IMF-delegáció megérkezik a Fidesz-frakció ülésére. Lázár és Rogán fogadja őket
IMf

Az még kérdéses, hogy milyen hatállyal történjenek a törvénymódosítások. Forrásaink szerint a leendő hitelnyújtóknál napirenden van, hogy még ebben az évben, tehát év közben változzék az adórendszer. A sietség egyik oka, hogy 2013-ban már közel járunk a következő parlamenti választásokhoz, s ilyenkor lohadni szokott a kormányok kedve a kiigazításokra.

Minden azon múlik, hogy a kormány milyen gazdaságélénkítő csomaggal áll majd elő a hivatalos tárgyalásokon, de az egyeztetésekre rálátó informátorunk szerint az IMF „szentül hisz” abban, hogy az adózás átalakítása nem maradhat ki a szükséges intézkedések közül. Azokon túl persze, amelyeket a kormány eddig már bejelentett, mert újabb csomagok nélkül nem lesz tartható az idei deficitcél.

A hivatalos tárgyalások még nem kezdődtek el, mert nem teljesültek az unió, illetve az IMF feltételei, hogy a kifogásolt ügyekben a parlament fogadja el a törvénymódosításokat. Ezek között szerepel a jegybanki törvény átírása. Itt a kormány szerint már csak két vitatott pont maradt: a jegybankelnök fizetésének limitálása, illetve az eskütétel. Orbán Viktor kormányfő jelezte, hogy minden másban igazodtak az elvárásokhoz, de ezekben az ügyekben nem kívánnak engedni.

Van azonban még egy nyitott kérdés, ez pedig a jegybankon belüli döntéshozatali rend átalakítása, ami a kormány által delegált tagok többségével működő testületnek, a monetáris tanácsnak biztosít a korábbinál nagyobb befolyást a jegybank működésére. Kormányzati forrásaink úgy vélik, ez kritikus pont lesz majd a valutaalappal folyó tárgyalásokon, s nagyban befolyásolhatja a megállapodás sikerét.

Egyelőre még azt sem tudni, hogy mikor születhet meg a megállapodás.

Az IMF-kapcsolat felvételekor még februári, márciusi egyezségben bízott a piac, pár napja londoni bankárok már áprilist jelölték meg lehetséges időpontként. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezető-helyettese egy hétvégi interjúban pedig már májusra datálta a megállapodást. Eközben a piaci kilengések, a forint árfolyamának gyengülése, a kockázati felárak emelkedése év elején azt mutatta, hogy a kormánynak sürgős lenne a megállapodás megkötése.

Azóta valamelyest megnyugodott a piac. – A kormány abban bízik, hogy ez a helyzet nem is fog megváltozni – adtak értékelést lapunknak piaci szakértők, akik szerint az a kormány taktikája, hogy az idén esedékes adósságmegújítás jó részét végrehajtja májusig, az IMF-tárgyalások árnyékában, ami a papírok árazására kedvező hatással lesz. Ha ez lezajlott, a kormánynak nem kell majd a legszigorúbb hitelmegállapodást aláírnia, mert a sikeres kibocsátásokkal időt nyer ahhoz, hogy nagyobb mozgásteret próbáljon elérni a maga számára a hitelnyújtókkal szemben.

Egyvalamit mertek magabiztosan megfogalmazni forrásaink a tárgyalások előkészítése során nyert tapasztalataik alapján: senkin, még a hiteltárgyalások lefolytatásával megbízott Fellegi Tamás tárca nélküli miniszteren sem múlik, hogy mikor és mire jut Magyarország a hitelnyújtókkal. Az kizárólag Orbán Viktor akaratától függ.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.