Varga Jenő, a felszámolópiac nagy alakja a Malévnél

A hazai felszámolói piac meghatározó alakja került a Malévhez mint vagyonfelügyelő. Varga Jenő egészen a közelmúltig a legnagyobb hazai felszámolócégnek, a Vectigalis Zrt.-nek volt a vezetője és jó ideig egyedüli tulajdonosa is.

A vállalat tevékenysége révén Varga egy ideje a Napi Gazdaság leggazdagabb hazai üzletembereket számba vevő listáján is szerepel.

A Vectigalist, illetve jogelődjét nem sokkal a rendszerváltás után pécsi székhellyel alapították, mára azonban budapesti központtal, valamint 12 fiókteleppel rendelkezik. A cég és vezetője már az alapítástól kezdődően jelentős hazai cégek felszámolásában vett részt. Így a MiZo-Baranya Megyei Tejipari Rt. utolsó napjainál is bábáskodott. Az addigi legnagyobb Baranya megyei felszámolás történetét piaci körökben sikernek tartották, mert a hitelezők döntő része megkapta a remélt összeget. A vállalat tovább tudott működni, végül Csányi Sándor OTP-vezér agrárportfóliójában kötött ki.

A Vectigalis végezte az előbbi mellett a pécsi vagy a simontornyai bőrgyár felszámolását is, de a Kanizsa Bútorgyár Rt., a Zala Húsipari (Zalahús) Rt., a Styl Ruhagyár, a Fűzfői Papírgyár Rt. vagy a Pápai Hús Zrt. hasonló eljárása is hozzá köthető. Utóbbi esetben sikerült megmenteni a vállalatot, mert – ahogy Varga Jenő fogalmazott – egy percre sem állt le a termelés, így a konkurenciának, bár szerinte kísérletet tett rá, nem sikerült kivéreztetnie a céget. A Zalahús felszámolásakor ugyanakkor nem sikerült megőrizni a működőképességet, így ott egyenként eladták a bezárt üzem vagyonelemeit, és 600 ember került az utcára. Varga szerint a Zalahús esetében nem volt mozgástere, Pápán viszont a felszámolás kezdetekor, 2006 decemberében jelentős alapanyag-tartalékok voltak, és tele volt késztermékekkel a raktár.

A legutóbbi kormányváltás előtt nem sokkal a Pecsiujsag.hu-nak adott interjúban Varga Jenő megjegyezte, ismeri Gyurcsány Ferencet, mint ahogy számtalan meghatározó jobboldali személyiséget is. Ehhez kapcsolódóan kifejtette: sem a rendszerváltás előtt, sem pedig utána nem került túl közel a politikához. Úgy vélte, mindkét meghatározó erőtől ugyanakkora távolságot tart, s nincs napi kapcsolata a politikával.

Varga Jenő rendkívüli vagyonfelügyelő
Varga Jenő rendkívüli vagyonfelügyelő
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.