Üzleti megoldás társadalmi problémákra

A NESsT és a Citibank a közelmúltban győzteseket hirdetett a Társadalmi Vállalkozásfejlesztő Verseny résztvevői között. A pályázattal az üzleti szférában működő társadalmi vállalkozások fejlődését kívánják elősegíteni.

A társadalmi vállalkozások kritikus társadalmi problémák megoldására jönnek létre – mondják a NESsT képviselői. Olyan szervezetek, amelyek termékeik és szolgáltatásaik értékesítése mellett kiemelt hangsúlyt helyeznek egy konkrét társadalmi probléma megoldására, például a hátrányos helyzetűek munkához jutásának támogatására vagy környezetvédelmi célok megvalósítására. A vállalkozásoknak egyensúlyt kell találniuk a profitcél és a társadalmi célkitűzések között. 16 kisvállalkozás vett részt a NESsT tíz hónapos programjában, amelynek keretében a vállalkozók üzleti tervezési oktatásban részesültek, és olyan finanszírozási módszerekkel ismerkedtek meg, amelyekkel elősegíthetik társadalmi céljaik elérését.

A NESsT és a Citibank a program végén a legmagasabb színvonalú üzleti terveket elkészítő négy kisvállalkozást jutalmazta összesen 30 ezer dollárt meghaladó értékű díjjal, ezzel is hozzájárulva üzleti koncepciójuk továbbépítéséhez. Ezenfelül jogosulttá váltak egy évre szóló üzleti tanácsadásra és tréningre, amelynek értéke egyenként meghaladja az ötezer dollárt.

Az idén díjat nyert vállalkozások: Katordór-Csimota Gyermekkönyvkiadó Kft. (Budapest). A Csimota 2003 óta foglalkozik gyermekkönyvek kiadásával. A kiadó létrejöttekor a magyar gyermekkönyvpiacon elsőként kívánt igényes újdonságokkal megjelenni, olyan témákat feldolgozva, amelyek a sokszínűségről, a toleranciáról vagy egyéb társadalmi kérdésekről szólnak. Elindították saját terjesztői hálózatukat Rainbow néven.

eMultiCoop Szociális Szövetkezet (Szécsény). Programja a Szécsény kistérségben élők foglalkoztatottságának javítása. Ennek keretén belül indították el informatikai oktatási projektjüket, amelynek új elemeként internetszolgáltatást kívánnak biztosítani a kistérségben mindenki számára megfizethető módon.

Cellux Csoport (Budapest). A csoport 2006 óta foglalkozik a környezettudatos gondolkodás elterjesztésével. Munkájuk fontos eleme a környezeti nevelés. Foglalkozásaikon gyermekek és felnőttek hulladékok átdolgozásával hoznak létre új használati tárgyakat, és ezzel játékos formában járulnak hozzá a szemléletváltáshoz.

Ilona Malom Műhely Bt. (Kapolcs). A műhely saját fejlesztésű, művészi kivitelű, szabványos fa játszótéri eszközöket gyárt, valamint komplett játszótereket tervez és épít.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.