A felelős működés most még fontosabb

Egyre több vállalat ismeri fel hazánkban a társadalmi felelősségvállalás (CSR) jelentőségét, de a legjobb példák azon cégek közül kerülnek ki, amelyek a felelősségvállalást stratégiai szintű feladatként kezelik.

A Budapest Bank néhány héttel ezelőtt újabb rangos elismerést kapott CSR-tevékenységéért, a pénzügyi kultúra fejlesztése terén elért eredményeiért. Rolek Ferencet, a bank vezérigazgató-helyettesét a pénzintézet két fontos felelősségvállalási területéről, az önkéntességről és a pénzügyi ismeretek szélesítését célzó kezdeményezésekről kérdeztük.

A Budapest Banknál kiemelt jelentőséggel bír a lakosság pénzügyi ismereteinek bővítése. Ön szerint az utóbbi években változott a magyarok hozzáállása a pénzügyeikhez?

Tapasztalataink szerint az emberek tudatosabban kezelik pénzügyeiket, körültekintőbbek lettek, de még van hová fejlődniük. Komoly gondot okoz, hogy a legtöbb iskolában a pénzügyi ismeretek oktatása nem alkotja a hivatalos tananyag részét, így generációk nőnek fel úgy, hogy a pénzügyi világ szinte ismeretlen marad számukra. A Budapest Banknál éppen ezért kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy praktikus, mindenki számára érthető és átlátható termékeket és szolgáltatásokat nyújtsunk ügyfeleinknek, valamint „lényegre törő”, világos kommunikációval segítsük őket. Ezen túl a pénzügyi tudatosság javítása érdekében számos programot is indítottunk.

Ezek egyike a Dobbantó, Budapest Bank – pénzügyekről nőknek kezdeményezésünk, amely tréningekkel és klubeseményekkel segíti a vállalkozónőket üzleti céljaik megvalósításában. Ugyancsak ezen szegmens támogatása érdekében csatlakoztunk a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége rendezvényéhez, a Fiatal Vállalkozók Hetéhez, amelynek keretében Budapest Bank Női Vállalkozói Napot is szerveztünk. A lakosság széles körének szól MOST! magazinunk és annak online oldala, amelyek olvasmányos formában dolgozzák fel a pénzügyi ismereteket. Idén elindítottuk Facebook-oldalunkat is, ahol a követőink szintén közérthető formában ismerhetik meg a pénzügyi világ fogalmait. Nagyon örülünk, hogy többek között a fent említett kezdeményezéseinknek köszönhetően idén másodszor is elnyertük aMastercard – Az Év Bankja Versenyen A pénzügyi kultúra fejlesztése terén legaktívabb bank címet.

A Budapest Banknál meghatározó szerepet kap az önkéntesség is, a vállalati önkéntes programok pedig egyre növekvő népszerűségnek örvendenek a versenyszférában. Ön szerint minek köszönhetik ezek az akciók a sikerüket?

Úgy vélem, az önkéntesség nagymértékben hozzájárulhat egy vállalat jó megítéléséhez, támogatja a hosszú távú fenntarthatóságot, de a legfontosabb a közösségformáló ereje: a helyi problémák megoldásában maguk a munkatársak is segíthetnek, akik készek feláldozni szabadidejüket a közösen kiválasztott jó cél érdekében. A Budapest Banknál az önkéntes programok sok éve sikeresen működnek, Törődés Napja nevű önkéntes akciósorozatunkat például már több mint egy évtizede évente két alkalommal szervezzük meg.

Fontos számunkra az is, hogy a bankon kívül is segítsük azokat, akik sokat tesznek az önkéntes munkavégzés népszerűsítéséért. E cél érdekében támogattuk 2011-ben is az Önkéntes Központ Alapítvány „Önkéntességért Díj” pályázatát, amelynek keretében Budapest Bank Esélyegyenlőségért különdíjjal ismertük el azt az önkéntest, aki a legtöbbet tette az esélyegyenlőségért. Ezt a díjat idén Lakatos Györgyi, az Uccu Alapítvány önkéntese vehette át, aki jelentős szerepet vállal a szervezet roma informális oktatási programjai kidolgozásában és megvalósításában.

Rolek Ferenc
Rolek Ferenc
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.