Orbán spekulációs veszélyt lát

Orbán Viktor szerint „valamikor december közepe után néhány nappal lesz egy újabb, hasonló támadás” a forint ellen, mint amilyent legutóbb sikerült elhárítani.

A miniszterelnök a közrádiónak adott péntek reggeli interjújában ezt annak kapcsán említette meg, hogy a magyar államadósságot két hete a befektetésre nem ajánlott, bóvli kategóriába minősítette le a Moody’s. A miniszterelnök szerint „szezonja van” az európai országok leminősítésének, „hol egyiket, hol másikat minősítik le, és ez időnként bennünket is elér”.

Tegnap Lázár János azt mondta, a miniszterelnök „alapos információkkal” rendelkezik a kérdésre vonatkozóan, pénteken egyeztettek is a forint elleni spekulációról, de a Fidesz frakcióvezetője részleteket nem árult el.

A növekedési tervről szólva a kormányfő kifejtette: arra kérte Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert, minden más teendőjét sorolja hátrébb, és a terv elkészítésére fordítsa az erőit, ugyanis ha a kabinet nem alkotja meg és nem hajtja végre a magyar gazdaság növekedését segítő tervet, akkor recesszióba esik a gazdaság. „Kulcskérdés, hogy Matolcsy György sikerrel járjon” – jelentette ki Orbán Viktor, hozzátéve, hogy a terv konkrét beruházásokat is tartalmaz majd.

A nemzetgazdasági miniszternek és a jegybankelnöknek a növekedésről szóló konzultációjával kapcsolatban Orbán azt mondta: azért volt szükség az egyeztetésre, mert a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nélkül nem lehet előteremteni a forrásokat. Szerinte a jegybank és a kormány „ebben a modern világban együttműködésre van ítélve”. Az MNB óriási pénzeket kezel, amelyeket mozgósítani lehet a gazdasági növekedés érdekében, vagyis a jegybankban „heverő” nagy tartalékoknak a növekedésbe való bevonásáról kell megegyeznie a nemzetgazdasági tárca vezetőjének Simor Andrással, a nemzeti bank elnökével – hangsúlyozta. A Napi.hu szerint a Matolcsy–Simor-találkozón nem esett szó a jegybanki tartalék gazdaságélénkítő célzatú felhasználásáról, míg az MNB közleményében elzárkódott Orbán kijelentésének kommentálásától.

Orbán a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) való megállapodásról is szólt. Szűkszavúan csak annyit mondott: egy nap alatt is meg tudnak állapodni. „Amint elértük a céljainkat, már meg is állapodunk, ez a mi tervünk.” Az interjú idejére már napvilágot látott a Financial Times értesülése, miszerint a IMF abban hisz, hogy Magyarország számára a Gyurcsány-kormány által 2008-ban kötött, aztán a Bajnai-kabinet által 2009-ben meghosszabbított készenlétihitel-megállapodás (standby agreement, SBA) lenne a legmegfelelőbb. „Ez a valutaalap legtöbbet alkalmazott alapterméke, nagyon alkalmas a hasonló helyzetben lévő országok számára. A piacok világossá tették, hogy kemény feltételeket akarnak, és a gazdaságpolitika kiszámíthatóságát” – mondta az egyik forrás a lap budapesti és washingtoni tudósítója által jegyzett cikkben. A magyar kormány „biztonsági” megállapodást szeretne, amelyben a hitel csak „biztosítás”, és nem kell lehívni a pénzt – erről nyilatkoztak is. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter egy hete ismerte el, hogy a stand-by hitel is szóba jöhet.

A lapunk által megkérdezett elemzők szerint a gazdasági-pénzügyi világban szokatlan elemeket sorakoztatott fel interjújában a miniszterelnök.

– Eddig semmilyen jel nem utalt arra, hogy a forintot külső támadás érheti az IMF-tárgyalások lezárultáig. Az államadósság Moody’s általi leminősítése után az S & P jelezte, hogy döntésével megvárja a tárgyalások kimenetelét, és a Fitch is pozitív fejleményként értékelte, hogy az IMF-hez fordultunk segítségért – mondta érdeklődésünkre Kondrát Zsolt. A kormányfő által december közepére vizionált spekulációs hullámot az MKB Bank vezető elemzője szerint két ok válthatja ki. Lehet, arról van szó, hogy a Fitch negatív figyelőlistára tette az államadósságot, ilyen esetben pedig általában két héten belül közlik a konkrét eredményt. A másik eshetőség, hogy a kormány maga készül olyan bejelentésre, amely erős forintgyengülést válthat ki. Kondrát ez utóbbira sem lát nagy esélyt, hiszen ezzel saját tárgyalási pozícióját rontaná, éppen az IMF-tárgyalások előtt.

Annyi biztos – tette hozzá –, hogy ilyen „negatív spekulációs prognózissal” általában nem szoktak előállni a kormányok. De lehet, hogy ez is a nem ortodox eszközök közé tartozik.

– A számok alapján egyébként nem hiszem, hogy szoros kényszerzubbonyt húzna ránk az IMF – folytatta az elemző, mondván: ha a kormány vállalja a hiánycél betartását, annál keményebb feltételt az IMF sem szabhat neki. Legfeljebb a strukturális reformoknál, a bankrendszerrel való kapcsolatnál, a végtörlesztésnél fogalmazhatnak meg olyan elvárásokat, amelyeknek a teljesítése kényelmetlen lehet a kormánynak.

Ha szigorúan a makrogazdasági adatokat nézzük, akár könnyített feltételekkel járó elővigyázatossági hitelt is kaphatnánk, de a mi előéletünkkel, a nem ortodox módszerek alkalmazásával szembeni fenntartások, a kiszámíthatatlanság miatt a készenlétihitel-megállapodás megkötése látszik most valószínűbbnek – véli Kondrát Zsolt, és nem látja szükségét, hogy a kormány a jegybanki devizatartalékok felhasználásával ösztönözze a növekedést, a gazdasági szférának ugyanis forinthitelekre van elsősorban szüksége. Ha például hosszú lejáratú forrásokat akarnának biztosítani a vállalatoknak, ahhoz nem kell a devizatartalékokhoz nyúlni, elég lenne a jegybanknak létrehoznia olyan új eszközöket, amelyek az ilyen hosszú lejáratú fejlesztési forrásokat refinanszírozzák. Hasonlók voltak is a repertoárban még a kilencvenes évek elején, de ezek kikoptak, s ahogy az MNB elmozdult a megszokott nyugat-európai minták alkalmazása felé, az ilyen feladatokat a Magyar Fejlesztési Bank vette át tőle. Kizárni nem lehet, hogy az MNB is nyújtson hosszú lejáratú forrásokat, de ehhez nem kell a tartalékhoz nyúlni –összegzett az elemző.

A devizatartalék felhasználása a végtörlesztésnél merült fel úgy, hogy a kereskedelmi bankok az MNB-nél válthatnák át a forintjukat devizára, elkerülendő a forint gyengülését. A végtörlesztés közvetve nevezhető gazdaságélénkítő lépésnek, hiszen ezáltal csökken a veszélyes szintekre jutott devizafüggőségünk, ennek hatására mérséklődik az országkockázat, ami alacsonyabb kamatokat eredményez, megkönnyítve a vállalkozások fejlesztéseit, így serkentve a növekedést. A csökkenő devizahitel-állomány mögé alacsonyabb tartalék is elég lehet. (Más oldalról viszont a banki tőkét csökkentő hatása miatt blokkolja a növekedést erősítő hitelpiacot.)

Az MNB azzal is segítheti a kormányt, ha az állampapírok másodlagos piacán kötvényeket vásárol. Ezt azonban nem lehet neki előírni, mert az a jegybanki függetlenség durva megsértését jelentené – mondták lapunknak banki szakértők.

A terv tervezete

A Nemzetgazdasági Minisztérium a Kormany.hu-n tette közzé a tárca által összeállított Magyar Növekedési Tervet. A 177 oldalas tervben a múlt értékelése mellett leltárt készítettek a jelenről, emellett felvázolják a magyar gazdaság eddig is ismert kitörési pontjait, különös hangsúllyal az ország „újraiparosítására” és a „keleti nyitásra”. A tárca arra kéri az érdeklődőket, hogy az év végig – internetes hozzászólásaikkal és javaslataikkal – töltsék meg valódi tartalommal a növekedési pálya megalapozására hivatott jelentést. (K. B.)

Orbán Viktor miniszterelnök jegyzetel pillanatokkal az interjú kezdete előtt
Orbán Viktor miniszterelnök jegyzetel pillanatokkal az interjú kezdete előtt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.