Megépülhet a Magyarországról Szlovákiába tartó gázvezeték

Száztizenöt kilométer hosszú magyar–szlovák gázvezeték megépítéséről döntött pénteki közgyűlésén a Magyar Villamos Művek (MVM).

A Vecsésről induló, Gödöllő és Balassagyarmat érintésével a szlovákiai Felsőzellőnél (Velke Zlievce) végződő nagynyomású gázvezeték szállítási kapacitása ötmilliárd köbméter. A magyar szakasz 94 kilométeres, s a vezeték kétirányú szállításra is alkalmas. Hosszas huzavona után csak idén januárban sikerült megállapodnia a két országnak a beruházásról, noha ahhoz az Európai Unió kiemelt, 30 millió eurós támogatást helyezett kilátásba. A pénz elúszását végül sikerült megakadályozni.

A magyar–szlovák gázvezetékrendszer összekapcsolása az észak–déli energiafolyosó egyik fontos elemét képezi, és egyben hozzáférést enged a Nyugat-Európában elérhető gázforrásokhoz. Ezáltal csökkenti a két ország függőségét az orosz földgázszállításoktól.

Az MVM közgyűlésén felhatalmazta a cég leányvállalatát, az OVIT Zrt.-t, valamint az abból kiválással létrejövő Magyar Gáz Tranzit Zrt.-t a beruházás megvalósítására. Ebben a szlovák Eustream lesz a partnere. A tervek szerint az első gázszállítmányt 2015 januárjában, azaz a téli fűtési szezon kellős közepén táplálják be a vezetékbe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.