Csábi Bettina álomcégei - A túltermelési válság és a pénzéhes celebek

Csábi Bettina volt ökölvívó-világbajnoké a legismertebb név azok közül, akiket november 25-én előzetes letartóztatásba helyezett a Kecskeméti Városi Bíróság, de nem biztos, hogy a főkolompos is a sportolónő volt.

A bűnszervezet tagjaként elkövetett, nagy értékű áfacsalás miatt hét személy került rács mögé. Az adócsalást két évtől nyolc évig terjedő börtönbüntetéssel fenyegeti a törvény, de ha bűnszervezetben követik el, akkor a felső tétel a duplájára, tizenhat évre emelkedik.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatósága szűkszavú közleményben válaszolt írásban bekért konkrét kérdéseinkre. A vámnyomozók gyanúja szerint az elkövetők huzamosabb ideje nagy mennyiségű gabonát szereztek be Romániából. Hamis dokumentumokkal azt a látszatot keltették, hogy az árut tovább viszik Szlovákiába, valójában azonban a gabona Magyarországon került forgalomba. Az ügyletben valós gazdasági tevékenységet nem végző, fiktív cégek is közreműködtek. Az elkövetők célja az áfa kifizetésének elkerülése volt. Az eddig feltárt adatok szerint a bűnszervezet 650 millió forint kárt okozott a költségvetésnek.

A NAV a nyomozás érdekeire való tekintettel nem válaszolt sem arra a kérésünkre, hogy kitől vásárolták a gyanúsítottak a gabonát, sem arra, hogy kiknek adták tovább. Ugyancsak válasz nélkül hagyták azt a kérdésünket, hogy milyen munkamegosztás volt a gyanúsítottak közt a bűncselekmény elkövetése során. Csábi Bettina védője, Szőts József bajai ügyvéd a kérdésünkre elmondta: velük is kevés konkrétumot közölt a nyomozó hatóság. Noha a NAV közleményében már 650 milliós károkozásról van szó, Csábi Bettina gyanúsításában jelenleg is 243 millió forintos kár szerepel. Szőts József elismerte: valóban Csábi Bettina a többségi tulajdonosa a gyanúsításban érintett Dream Food Kft.-nek, és 2010. szeptember elejéig ő volt az ügyvezetője is.

Védence nyilatkozatát tolmácsolva kijelentette: nem Csábi Bettina követte el a gyanúsítás tárgyát képező cselekményeket, ő abban a tudatban volt, hogy legális kereskedéssel foglalkozik a kft. A védő a médiában megjelent információkra hivatkozva külön hangsúlyozta: a gyanúsítás nincs összefüggésben az Álomdiéta elnevezésű lisztkeverékkel, azzal a másik vállalkozással, amellyel a sportolónő az egészséges életmódot reklámozta.

Kérdésünkre, hogy ha a jogi végzettségű Csábi Bettina volt a többségi tulajdonos és az ügyvezető a Dream Food Kft.-ben, miért nem tudott az ottani esetleges bűncselekményekről, a védő azt válaszolta: ő személyesen nem vett részt a kereskedésben, és megbízott azokban a személyekben, akik a munkát ténylegesen végezték.

Információink szerint 2010 szeptemberében Csábi Bettina férje, K. István lett a Dream Food Kft. ügyvezetője. Ő is az előzetes letartóztatásban lévők között van. A házaspár korábban Szentendrén élt, és közös céget üzemeltetett a fitneszguru Schobert Norberttel és feleségével, Rubint Rékával. Csábi letartóztatása után Schobert Norbert úgy nyilatkozott, hogy Csábiék a közös cégben átverték őket, konkurenciát támasztottak nekik. Bajai forrásaink szerint ezután költöztek viszsza a bácskai városba, ám a korábbi életszínvonalukhoz képest kevés volt a pénzük. Csábi Bettina próbálkozott a helyi televízióban, és néhány hónapig ügyvédjelöltként is dolgozott. A bulvársajtó által mindig a figyelem középpontjában tartott volt sportoló házassága az elmúlt hónapokban megromlott. Új barátja van, bár még a férje is a közös ingatlanban lakik – együtt vitték el onnan őket a kommandósok.

Csábi Bettina közeli ismerőse, P.-né B. Hajnalka egy korábbi riportunk szereplője. Ez a hölgy számos bajai magánszemélytől kért nagy összegű kölcsönt azzal, hogy megforgatja a pénzt, és havi tízszázalékos kamatot ad vissza. Információink szerint 95 millió forintot vett föl így, de 132 millió forint átvételét írta alá, ezt az összeget keresik most rajta azok, akik a pénzt a busás kamat reményében átadták neki. Az ő tudomásuk szerint P.-né B. Hajnalka gabonakereskedelembe is fektette az összegyűjtött pénzt. Mivel rengeteg feljelentés és rendőrségi eljárás volt ellene, vélhetően az ő telefonjait kezdték lehallgatni a nyomozók, és így juthattak el a szervezet többi tagjához.

Csábi Bettina küzdelem közben. Egy még nehezebb harc vár rá
Csábi Bettina küzdelem közben. Egy még nehezebb harc vár rá
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.