Hónapokig vizsgálja a banki kartellgyanút a GVH

Időbe telik, mire a Versenytanács nekiülhet megtárgyalni a banki kartellügyet. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) munkatársai a múlt heti helyszíni szemlén nagy mennyiségű iratanyagot foglaltak le, azok áttanulmányozása hónapokat vesz majd igénybe – tudtuk meg a hivatalnál. Ráadásul ezzel még nincs vége az eljárás előzetes, vizsgálati szakaszának, a korábbi tapasztalatok alapján további adatokat fognak bekérni az eljárás alá vont vállalkozásoktól. Csak ezután következhet a nyilvános versenytanácsi tárgyalás. Ennél azonban nagyságrendekkel több időt – éveket – vehet igénybe, mire az esetleges kárvallott ügyfelek kártalanításban részesülnek. A hosszadalmas eljárásra utal, hogy a Magyar Bankszövetség visszautasította a vádakat.

A GVH a kartellező cégekkel szemben általában bírságot szab ki, amelynek összegét egy sor tényező – a jogsértés időbeli és térbeli terjedelme, piactorzító ereje, a jogsértő cég eljárás alatti magatartása – befolyásolhatja. A GVH-nál arra hívták fel a figyelmet, hogy az elmarasztaló határozatban a bírság mellett egyéb kötelezéseket is előírhatnak, azonban a már elszenvedett kár kompenzálásáért, illetve a fennálló hitelszerződések módosításáért a magánszemélyeknek polgári bírósághoz kell fordulniuk – mégpedig egyenként. Egy ilyen polgári per esetén a bíróságnak kötelessége értesíteni a versenyhivatalt arról, hogy versenyjogi vonatkozású ügyben polgári pert indítottak. A GVH észrevételt tehet az eljárásban, amit a bíróság bizonyítékként is felhasználhat, vagy a bíróság külön felhívására a versenyhivatal kifejtheti álláspontját az ügyről. Azonban nem árt tudni a polgári pert indítóknak, hogy a bíróság a per tárgyalását a GVH határozatáig, illetve – amennyiben az elmarasztalt vállalkozások jogorvoslatot kérnek, márpedig többnyire kérnek – a jogorvoslat lezárultáig felfüggeszti. Mivel a kartellügyek rendkívül nehezen bizonyítható, szerteágazó ügyek, így azok jogorvoslati eljárásai is éveket vesznek igénybe, s csak utána indulhatnak a polgári peres ügyek.

Ilyesformán igencsak elméletinek tűnik a kérdés, hogy a bíróság egy esetleges elmarasztaló GVH-határozat esetén milyen mértékben kötelezheti a bankot, hogy csökkentse szerződései kamatának kartellből fakadó többletét. A hatályos jog szerint egy kartell az árakat tízszázalékos mértékben befolyásolja, azonban ez megdönthető vélelem, így a bíróság az eljárás során belátása alapján eltérhet ettől a szinttől.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.