Gyengítheti a frankot a svájci jegybank?

Megtörte a hetek óta tartó csendet a svájci jegybank elnöke, Philipp Hildebrand jegybankelnök. Az NZZ am Sonntagnak adott interjút a hét végén, s ebben rögtön közölte is: várakozásai szerint a frank leértékelődése folytatódni fog. Ha másként nem, hát az SNB közreműködésével.

A svájci jegybankelnök megszólalására hetek óta vár a piac, hiszen a szeptemberben bevezetett euró–frank árfolyamküszöb hatásosnak bizonyult, képes volt megállítani az alpesi deviza jelentős további felértékelődését, annak ellenére is, hogy a globális befektetői hangulat nem javult, sőt több bizonytalansági faktor is erősödött az intézkedés óta.

Az exportra termelő svájci vállalatok, a szakszervezetek, sőt a sorok között még a kormány is jelezte azonban, hogy a megoldást jónak tartják, kivált a sikere miatt, ám az egyáltalán nem elégséges. Az érintett szervezetek szerint a jegybank által megszabott 1,20-as minimumszintet emelni kellene.

A piacon már szeptember vége óta mendemondák keringenek arról, hogy az SNB csakhamar 1,30-ra, majd aztán még feljebb, fokozatosan 1,40-re módosítja a beavatkozási limitet. A jegybank azonban ez idáig rá se hederített a találgatásokra, egészen mostanáig. A jegybankelnök nyilatkozata ugyanis elég konkrét volt, az tehát a piacnak szóló üzenetként értelmezhető. – A jegybank megpróbálja elkerülni a deflációt, akár további intézkedések bevezetése árán is, mert úgy ítéli, korábbi, hiteles fellépése ellenére a frank még mindig túlértékelt – tette hozzá az SNB első embere. Hildebrand nyilatkozata komoly váltás, még akkor is, ha kevés konkrétumot tartal-

maz. A szeptemberi árfolyamgát bevezetésekor több piaci szereplő azt gondolta: az SNB muníciója hamar elfogy, és képtelen lesz a spekulatív támadásokat visszaverni. Az tehát, hogymegerősítették: a stratégia változatlan, üzenet a piacoknak is. Kérdés, hogy a végén mekkora lesz majd a számla.

19,1

VESZTESÉGES volt 2010-ben a svájci jegybank: 19,1 milliárd frankos mínusz jelentős részéről az árfolyam tehet. 2009-ben csaknem tízmilliárdos nyereséggel zárt a jegybank.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.