Üvegezett veranda helyett télikert

Ami régen az üvegezett veranda volt, az a mai világban akár télikert is lehet. A modern építészeti anyagok, korszerű üvegek igazán kedveznek a télikertépítőknek.

Míg a kertvárosi, falusi házak jól, rosszul szellőztetett, hagyományos üvegezett verandáján a behordott növények között kellett botorkálni, addig néhány évemár az újonnan épített ingatlanok szerves része a korszerű télikert. Sokan utólag is építtetnek üvegkalitkát, ám egy ilyen beruházás előtt nem árt a télikerthez értő építőmester tudását igénybe venni, hogy az üvegeken ne csorogjon a pára, vagy fagyosabb napokon ne a jégvirág törje a fényt.

Télikertből két fő típus van, a benti és a lakáson kívüli toldalék. A szűkös lakásviszonyokat figyelembe véve azonban az eredetileg télikertnek szánt helyiségből később gyakran ebédlő, dolgozó-, netán hálószoba lesz. Ez utóbbiaknál természetesen nem a növényeké a főszerep. A jól berendezett világos, tágas télikert humán élettani szerepét vizsgálók megállapították, hogy a bentlakók számára jótékony hatású, hiszen a sötétebb téli hónapok alatt csökkenti a depressziót. Ismert tapasztalat, hogy napfényes időben jókedvűek, a borús napokon inkább levertek, rosszhangulatúak vagyunk. A komfortérzést, az életminőséget javító több fény miatt mostanában felértékelődnek a télikertek, illetve a lakáson belül ehhez hasonló nagy üvegfelületek.

Egyre több olyan kerti évelő, vagy cserje vásárolható Magyarországon is, amely télen védelmet igényel. Néhány évtizede még a polgári lét szimbóluma volt a leander, a banáncserje vagy egy nagyobb pálma, melyek ma már mindennapos kerti dísznek számítanak. A baj –hol teleljen a növény – csak őszszel kezdődik. Igazán szerencsés helyzetben a télikert-tulajdonosok vannak. Ez a különleges építmény a növények, kedvelőik és a társasági életet élők számára vonzó hely lehet. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a klasszikus szerepet, a növények elhelyezését szolgáló építmény olyan, mint egy üvegház vagy fóliasátor. Vagyis a nagy üvegfelületek az ingatlan más falazatától általában eltérő hővezető tulajdonságuk miatt hő- és páracsapdaként működhetnek.

Egyúttal jócskán megnövelheti a fűtésszámlát is, ha a télikertben a rossz hőszigetelés, vagy a párátlanítás miatti szellőztetés során elszökik a meleg. Éppen ezért nagyon fontos, hogy az utólagos télikertépítésre szakembert kérjenek fel és jó minőségű anyagokat használjanak. A vállalkozók árlistáit böngészve kiderül, hogy négyzetméterenként – attól függően, milyen szigetelésre van szükség – 100–300 ezer forintos költséggel lehet elkészíttetni egy télikertet.

A télikert szempontjából a legkedvezőbb, ha a házzal együtt épül, és a tervező lehetőséget talál arra, hogy ne a homlokzati irányból kapjon természetes fényt, hanem oldalról, esetleg felülről. Amennyiben a télikert a déli oldalra kerül, akkor egyfajta meleggyűjtőként hasznosítja a napsugarakat, és ezt a meleget átadja az építménnyel érintkező szomszédos szobáknak is, ha viszont az északi oldalra, akkor védi a házat és azt közvetlen nem érinti a hideg szél.

A jövő héten a szellőztetés veszélyeiről írunk.

Növénykínálat

A télikertnek sajátos faunája van, nem mindegyik növény érzi jól magát maradéktalanul benne. Olyan állandó növények valók ide, amelyek általában a meleget, a közepesnél magasabb páratartalmat igényelik, és még akkor sem nőnek nagyon nagyra, ha jól érzik magukat. Ilyen például az afelandra, akácia, alokázia, angyaltrombita, begónia, bougainvillea, buzogányvirág, dracéna, cikász, ciklámen, enyvesmag, fikuszfélék, fokföldi mályva, filodendron, gardénia, japán babérsom, japán kamélia, karácsonyi kaktusz, kefevirág, kengurumancs, klívia, koszorúfutóka, mikulásvirág, mirtuszfélék, pillangófa, selyemmályva, sokvirágú jázmin, szobaarália, szobaciklámen, szobafenyő, tarajos korallcserje, tölcsérvirág, végzetcserje. Ha sikerül kulturált formájúra nyesni a nyáron kertben élő nagyobbacska mediterrán növényeket, akkor teljes levél- és virágdíszszel teleltethető a télikertben is az abesszin banán, azálea, babér, pálmák, citrusok, eukaliptusz, hibiszkusz, ibolyafa, füge, kamélia, kasszia, kávécserje, kefevirág, murvafürt, sétányrózsa, teacserje. Arra azonban ügyelni kell, hogy a világos és meleg télikertben ezek a növények is viszonylag állandó öntözést igényelnek.

Nem tud zöld ágra vergődni növényével?

Kérjen segítséget a szerzőtől! czaunerp@nepszabadsag.hu vagy kertesz.nolblog.hu

Több kell, mint néhány formás üveglap
Több kell, mint néhány formás üveglap
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.