Krónikus mérnökhiány

A pályakezdők, a gyakornokok illetve a munkatapasztalattal még nem rendelkező fiatalok számára meghirdetett állások növekedtek a legnagyobb ütemben a második negyedévben a megelőző három hónap kínálatához képest – állapítható meg a Jobinfo.hu álláspiaci felméréséből, amely az áprilistól június végéig tartó időszak alatt az internetes portálokon feladott mintegy kilencvenezer új hirdetés adatait dolgozta fel.

Kristók Balázs, a Jobinfo.hu állásportál vezetője szerint a mért 36 százalékos bővülés vélhetően két tényező találkozásának köszönhető: egyrészt a nyár közeledtével százezernyi friss munkaerő lép ki a piacra, s erre a munkáltatók is készülnek, másrészt újra a létszámbővítés jelei mutatkoznak, melynek során a munkáltatók kiemelt szerepet szánnak a pályakezdőknek, akiket kedvezőbb feltételek mellett tudnak alkalmazni, mint a már tapasztalattal rendelkező munkavállalókat. Az is igaz, hogy a tapasztalat pénzbe kerül, azaz az idősebb munkavállalókat magasabb fizetéssel lehet szerződtetni, ami nem mellékes szempont amai, a költséghatékonyságot előtérbe helyező világban.

Az év elejéhez képest kelendőbbek lettek a piacon a szakmunkások, a gazdasági, illetve pénzügyi területen elhelyezkedni szándékozók, valamint a logisztikai, beszerzési és szállítmányozási pozíciókra pályázók. Ezekben a kategóriákban húsz százalékkal több állás várt betöltésre, mint 2011. első negyedévében.

A legnagyobb meglepetést a közigazgatásban meghirdetett álláshelyek drasztikus, 89 százalékos csökkenése okozta a felmérés készítőinek.

A karcsú és olcsó állam létrehozását zászlajára tűző kormány már korábban világossá tette, hogy elbocsátások lesznek a közigazgatásban, de hogy a párhuzamosságok felszámolása ilyen méretű lesz, az a szakembereket is meghökkentette. De nem jobb a helyzet az oktatási, illetve az egészségügyi álláslehetőségek terén sem, ebben a kategóriában 70 százalékos a kínálat szűkülése. S a helyzet csak romolhat, amennyiben a közoktatási törvény átdolgozott koncepciója zöld utat kap, hiszen a kötelező óraszámemelésekkel a pedagógusok kilenc százaléka válhat egy csapásra feleslegessé. Ezzel párhuzamosan felértékelődik a testnevelőtanári diploma, amit a tornaórák számának kötelező növelése magyaráz.

Semmi meglepő sincs abban, hogy a munkaadók továbbra is a mérnököket, az informatikusokat és a műszaki végzettséggel rendelkezőket keresik leginkább, minden negyedik hirdetés őket célozza meg. A felsőoktatás hiányosságai miatt ez jó ideig így marad, áttörés itt öt éven belül nem is várható. Lassan alapkövetelménnyé válik az állások betöltésénél az idegennyelv-ismeret, ezen belül is az angoltudást kérik a legtöbb hirdetésben, ezt követi a német majd a francia. A kínálat területi eloszlásában elmozdulás nem történt: Budapest a maga 37,4 százalékával még inkább fővárosközpontúvá alakítja az álláspiacot.

Keresik a mérnököket. Minden negyedik álláshirdetés műszaki végzettségűeknek szól
Keresik a mérnököket. Minden negyedik álláshirdetés műszaki végzettségűeknek szól
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.