Kevesebben és mások juthatnak pénzhez

Különleges mutatványnak ígérkezik, miképpen oszt szét a kormány lakásfenntartási, illetve fűtéstámogatás címén a mostaninál sokkal több lehetséges igénylőnek az eddiginél kevesebb pénzt.

Az illetékes Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) lapunknak küldött becslése szerint szeptembertől 700-800 ezren részesülhetnek majd lakásfenntartási támogatásban, amelynek szeptember 1-jei hatállyal részévé válik a fűtési támogatás is. Korábbi adataink szerint jelenleg közel egymillió család részesül kifejezetten csak szociális gáz- és távhő-ártámogatásban. Ha hozzávesszük, hogy számos más jogcímen is igényelhető lesz a támogatás, a kormány szándékai ellenére sokan eleshetnek majd a kedvezményektől.

A támogatásra az önkormányzatok szociális normatívái között az idei költségvetés mintegy 22,5 milliárd forintot biztosít – tájékoztatott a Nefmi. A korábbi években csupán az energiatámogatásra évi 100 milliárd forintnyi összeg ment ki. Ráadásul az eddigiekhez képest sokkal több jogcímen nyújtható be az igény. Vezetékes/palackos gáz, távhő, fa, szén, áram vagy bármi más fűtési mód esetén van esély a kedvezményekre. Ezen túlmenően többek között lakbérre, albérletre, közös költségre, csatornahasználati díjra, szemétszállításra, a világításra és vízfogyasztásra is kaphatunk segítséget.

Palackos gáz esetén is igénybe vehető a kedvezmény
Palackos gáz esetén is igénybe vehető a kedvezmény

A támogatás felső jövedelmi határa a családon belüli egy „fogyasztási egységre” eső 71 250 forint. Ez a mindenkori nyugdíjminimum két és félszerese. Eddig az 57 000–71 250 forintos sávba eső családok csökkentett energiatámogatást kaptak: most ez a szigorítás is megszűnt.

A juttatás egyéb feltételein is lazítottak. A támogatás elsősorban „természetben”, azaz számlajóváírás, utalvány vagy a szükséges tüzelőanyag biztosításával jár. Ugyanakkor – a Nefmi szerint az országosan eltérő helyi viszonyok miatt – erre nincsenek egységes szabályok: a pontos feltételekről a helyi önkormányzat és szolgáltató egyedi megállapodást köt. Kivételes esetben a helyhatóság készpénzt is folyósíthat.

Kérdés tehát, hogy fog a kormány jóval több lehetséges jogcímen az eddigieknél kevesebb pénzt szétosztani. A megoldás alighanem az alapos szűrés: mostantól az önkormányzatoknak „jövedelmi” mellett „vagyoni” ellenőrzést is kell végezniük az elbírálás előtt.

Aki eddig is kapott lakásfenntartási támogatást, szeptember 1-jétől nincs különösebb dolga. Aki viszont eddig szociális gáz- vagy távhőkedvezményben részesült, a jövő hónaptól a helyileg illetékes önkormányzatnál kell új kérvényt benyújtania. A támogatás kedvező elbírálás esetén a beadás hónapjának első napjától jár. A jogosultságot évente felülvizsgálják.

A fogyatékos személyek megkülönböztetett figyelmet élveznek –közölte lapunkkal a Nefmi. Azok a háztartások, ahol fogyatékossági támogatásban vagy magasabb összegű családi pótlékban részesülő személy él, a jövedelmi jogosultsági határ – a fogyasztási egységre jutó havi jövedelem kiszámítása miatt – kedvezőbben alakul. Ezen túlmenően a nagycsaládosok továbbra is kedvezőbb gáztarifában részesülnek. Az ügyeket intéző Magyar Államkincstár korábbi közleménye figyelmeztet: azoknak a nagycsaládosoknak, akik 2012-ben is szeretnének kedvezményt, ez év szeptember 30-ig be kell jelentkezniük.

Így változnak az összegek

A minisztérium számításai szerint egy négytagú, két kiskorú gyermeket nevelő család esetében, ahol az egy fogyasztási egységre jutó jövedelem 32 243 forint, az új rendszerben várhatóan havi 6100 forint lesz a támogatás, szemben a régi szerinti 6700 forinttal. Egy öttagú, három kiskorú gyermekes család, ahol 56 821 forint az egy fogyasztási egységre jutó jövedelem, eddig nem volt jogosult támogatásra, mostantól viszont havi 2500 forintot kaphat – közölték az MTI-vel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.