Génszenny a táblán: megsemmisítették a kukoricát

Baranyában, valamint Fejér, Hajdú-Bihar és Szolnok megyében összesen négyszáz hektáron kellett megsemmisíteni a kukoricát, miután kiderült, hogy a vetőmagok közé genetikailag módosított (GMO) szemek is keveredtek. Magyarországon nemcsak használni, de termesztési céllal behozni is tilos GMO-vetőmagot, ennek ellenére a hazai kukoricavetőmag-piacot uraló három multinacionális vállalat közül kettő, a Pioneer és a Monsanto termékeiben is találtak problémás tételeket az ellenőrök.

A Baranyában kitárcsázott 131 hektár kukorica vetőmagját a Szigetchem Agrokémiai Kft. hozta be Magyarországra. Kósa László, a társaság igazgatója lapunknak elmondta, hogy a problémás vetőmagot az amerikai Monsanto cég áruja, a vállalat romániai képviseletétől vásárolták. A Szigetchem ötezer zsák vetőmag-kukoricát vett, ebből 196 zsákot minősített a laborvizsgálat szennyezettnek. A Szigetchem által importált magból a Baranya megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi igazgatósága vett mintát. Fehér István, a mintavételért felelős osztály vezetője elmondta, hogy a laborvizsgálat a fővárosban folyt. Ennek pontos eredményét nem ismeri, vele csak annyit közöltek, hogy 196 zsákban a génmódosított mag aránya meghaladta a törvény által engedélyezett egy ezreléket, ezért azokat a táblákat, ahová ezt a magot vetették, ki kell tárcsázni. Fehér István szerint a szennyezett vetőmagból sarjadt kukoricát idejében megsemmisítették, mivel a növény címere még nem volt porzóképes. (Ha az lett volna, akkor a szennyezettmagból sarjadó vetés pollenje a környező táblákat is veszélyeztette volna.)

Kósa László fenntartással fogadta a hírt, hogy az általuk behozott vetőkukorica egy részébe génmódosított mag keveredett. Az igazgató kétségét főképp az táplálja, hogy az ötezer zsákból 4804 nem volt szenynyezett. Kósa László értesítette a történtekről a román eladót, aki jelezte, hogy a Baranyában „lebukott” magot a gyártó előzetesen egy párizsi laborban ellenőriztette, és a franciák nem találtak a zsákokban génmódosított kukoricát. Várható, hogy az amerikai Monsanto, illetve a cég romá niai kirendeltsége, valamint a magyar importőr nem fogadja el a magyarországi vizsgálat eredményét, így hoszszas szakmai és kártérítési vitára lehet számítani.

Amúgy a 196 zsák szennyezettnek minősített magot hét, Szigetvár körzetében élő gazda vásárolta meg és vetette el. Az érintettek nem kívántak nyilatkozni. A kitárcsázás okán az őket ért kár – Kósa László szerint – 30-40 millió forintra tehető. Ezt az összeget a gazdák a Szigetchemtől követelhetik, csakhogy a korábban évi 10-11 milliárd forint árbevételű cég ma már felszámolás alatt áll (miután legnagyobb kuncsaftja fizetetésképtelenné vált), ezért a gazdák aligha juthatnak kártérítéshez a társaságtól.

Kósa László megjegyezte, hogy sajnálja a bajba jutott hét gazdát, de ők – kifizetetlen vásárlásaik miatt – legalább 40 millió forinttal tartoznak a Szigetchemnek, így akkor sem juthatnának kártérítéshez, ha a cég ellen nem folyna felszámolási eljárás. Az igazgató hozzátette, hogy azért is sajnálja a kiszántott vetésű kukoricatermelőket, mert arra már nincs idő, hogy idén valami mást vessenek a földjükbe.

Baranyában egyébként már májusban is tárcsáztatott ki vetést a szakhatóság hasonló okokból. Akkor a Bólyi Agrokémia Kft. 240 hektáros szójaültetvényét kellett megsemmisíteni. A bólyiak kára elérte a százmillió forintot, de nekik legalább még volt idejük arra, hogy a megüresedett táblára kukoricát vessenek.

A másik érintett vállalatnál, a Pioneernél lapunknak elmondták, hogy a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal 277 zsák vetőmagjukkal kapcsolatban állapított meg szennyezettséget. A társaság ugyan vitatja a vizsgálat eredményét, melyet saját méréseik nem támasztanak alá, ettől függetlenül kártalanítják az érintett termelőket. Nem járnak rosszabbul annál, mintha a kukoricájukat megtermelve betakarítva értékesítették volna – fogalmaztak a vállalatnál.

Mióta vizsgálják, egyre több tiltott magot találnak
Mióta vizsgálják, egyre több tiltott magot találnak FOTÓ: KURUCZ ÁRPÁD
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.