Hatalomkoncentrációt készít elő Rogán Antal?

Az infokommunikáció terén a kormány hatáskörét szűkíti, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól pedig gyakorlatilag mindent elvon az a törvényjavaslat, melyet Rogán Antal önálló indítványként nyújtott be a parlamentnek. Információink szerint a javaslat élvezni fogja a kormánytöbbség támogatását, kérdés, hogy mi a céljuk.

A szektor szabályozásának megújítása nem szokványos történet. Előbb a minisztérium tervezete ment át igen rövid idő alatt a közigazgatási és társadalmi egyeztetésen – az iparági szereplőknek például csak öt napjuk volt a véleményezésére.

A tervezet bizonyos pontokon két változatot tartalmazott: az egyik a hírközlés-politika megalkotását és a jogalkotást minisztériumi hatáskörbe rendelte, a végrehajtást és az ellenőrzést pedig a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságra (NMHH) bízta. A másik verzió szinte minden jogosítványt a Szalai Annamária vezette NMHH-ra testált.

A közigazgatási egyeztetés során információink szerint mindössze az NMHH és a formálisan évek óta működő, de helyzetbe csak a médiatörvény által hozott Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács (NHIT) támogatta a második verziót. Ezért születhetett a Rogán nevével fémjelzett módosító, amelynek szövege a minisztériumi anyag második változatán alapul, ám extra hatalmat ad az NHIT kezébe.

A szakpolitika terén a tanácsot megkerülhetetlenné tennék, úgy, hogy bármilyen előterjesztést csak a tanács észrevételeivel lehet a kormány elé terjeszteni, az elnök pedig jogosult részt venni a döntéseket előkészítő vezetői értekezleteken. Az NHIT bármilyen kormányvagy minisztériumi irányítás alá tartozó szervnek javaslatot és kezdeményezést tehet.

Teljhatalomnak minősítik egyes értelmezések, hogy bármilyen állami szervezet uniós és egyéb pályázatait, hírközlési és informatikai tárgyú projektjeit és beszerzé seit is vizsgálhatja az NHIT, s e vizsgálatban az adott szerv köteles lenne együttműködni. Lapunknak nyilatkozó szakértők szerint a törvényjavaslatot nehezen lehet másképp értelmezni, mint hogy az NMHH-hoz kerül a hírközlés-politika, a jogalkotás, a végrehajtás és az ellenőrzés is. Valamint a rendeletalkotási jogkörüknél fogva a piaci szereplők által fizetendő díjakat is jogosultak megszabni, ebből teremtve elő a hatóság és az NHIT költségvetését.

Egyes forrásaink odáig mennek, hogy árnyékminisztériumként emlegetik az NHIT-t. Ami a hatásköröket nézve nem volna túlzás, ám figyelembe kell venni, hogy az elnököt és az alelnököt a miniszterelnök jelöli ki és menti fel.

Elgondolkodtató azonban, hogy ilyen hatáskörök mellett az ötfős testületbe az elnök és az elelnök mellé két főt a médiatanács, egy főt pedig az Akadémia delegál a testületbe, míg az infokommunikációs szektorért – papíron – felelős Nemzeti Fejlesztési Minisztérium nem, holott abban önálló infokommunikációs államtitkárság is működik Nyitrai Zsolt vezetésével.

Kik lettek az NHIT tagjai és vezetői?

Az NHIT elnöke a miniszterelnök 2010. október 8-i határozata alapján Kalmár István, a NAV informatikai elnökhelyettese. (Korábban a Simicska Lajos vezette APEH-ben is vezető beosztásban volt.) Az alelnök Szabó Zoltán Attila. A médiatanács delegálta tagok: Jobbágy Dénes és Laufer Tamás az Informatikai Vállalkozások Szövetségének elnöke.

Kinevezésükről hivatalos információt nem találni a neten, csak egy, a jelölésükről szóló cikket az NMHH honlapján. Az ötödik tagot később nevezik ki. Az nhit.hu cím alatt az NMHH honlapja jön be, ám annak keresője sem Kalmár nevére, sem az NHIT-re nem ad ki találatot.

Orbán Viktor és a Fidesz sok erős polgármesterének egyike, Rogán Antal az alkotmány vitáján a parlamentben
Budapest, 2011. március 22. Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Rogán Antal, a Fidesz parlamenti képviselője beszélget az Országgyűlés plenáris ülésén, a Fidesz-KDNP alaptörvény-javaslatának vitáján
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.