Felértékelődik a szaktudás

Mára egyértelműen felborult a hazai munkaerőpiac, a diplomásokból túlkínálat van, a szakmunkásokból soha nem látott hiány alakult ki. Az állástalan diplomások szakmát adó tanfolyamok után kajtatnak.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2010-ben 120 százalékkal több diák szerzett diplomát, mint húsz évvel ezelőtt, míg nagyjából ugyanannyi szakmunkás hagyta el az iskolapadokat, mint 1990-ben. A liberálisabb felsőoktatási rendszer következményeként az álláspiac felhígult és évente 10-15-ször több diplomás kerül ki a piacra, mint amennyire a gazdaságnak szüksége van – derül ki a workania.hu internetes állásportál összeállításából. (Ehhez az is hozzájárult, hogy a tandíjas lehetőségek bevezetésével olyanok is a felsőoktatásba kerülhettek, akiknek egy szigorúbb rendszerben erre nem lett volna lehetőségük.)

Az oldal adatai szerint ma a 20–24 éves korosztály 69 százaléka lép be a felsőoktatásba, a középiskolai diákok 80 százaléka pedig azt tervezi, hogy főiskolára, egyetemre jelentkezik. Mindez azt jelenti, hogy éves szinten több mint 50 ezer friss diplomást „termel” a felsőoktatási rendszer – mondja Ficza János, az állásportál sajtószóvivője. Ez részben annak a következménye, hogy a rendszerváltást követően a diplomát illetően jelentős szemléletváltozás történt. Mára odáig jutott a helyzet, hogy a tanulók társadalmi, családi környezetből fakadó kényszert, nyomást éreznek a diploma megszerzésére.

A szakmunkásképzés rendszere ellenben összeomlott, a képzések színvonala egyre alacsonyabb, az általános iskolákból pedig a tanulók inkább gimnáziumba, mint szakközépiskolába jelentkeznek. Ennek egyenes következménye, hogy ma már egyre kevesebb jól képzett szakmunkás érkezik a munkaerőpiacra. Pedig az utóbbi időben kialakult szakemberhiány a nagyobb megbecsülést hozta maga után, ráadásul ma a szakmunkások találnak legkönnyebben állást – tette hozzá Ficza. Maradéktalanul azonban nem lehetnek boldogok, a nagyobb megbecsülés a fizetéseken egyelőre kevésbé látszik. Nyugat-Európában csaknem egy évtizede észlelték ennek a helyzetnek a veszélyét és fenntarthatatlanságát, ezért az oktatást, valamint a munkaerőpiacot az ilyen feszültségek csökkentésének irányába terelték. Ennek eredménye lett, hogy ott a szakmunkás munka bére és társadalmi megítélése jelentősen javult az elmúlt évtizedben. Németországban egy jól képzett szakember jövedelme ma akár egy nagyvállalat középvezetőjének szintjét is eléri, addig hazánkban csak lassan emelkedik a szakmunkások bére.

A szakemberek szerint azonban mindez hamarosan változik, sőt a folyamat már el is indult. Ma már az elhelyezkedni képtelen diplomás munkanélküliek szakmai képzéseken vesznek részt, hogy könnyebben állást találjanak. Ez az aktivitás nemcsak a pályakezdő, hanem az állástalan, de idősebb diplomások részéről is tapasztalható már. A szakmunkások bére persze még nem vetekszik a diplomásokéval, de a munkát keresők számára a fizetés összegénél egyelőre fontosabb, hogy állást találjanak. Ennek köszönhetően a továbbképzések és felnőttképzések szerepe megnőtt, a néhány hetes tanfolyamok hónapokkal előre tele vannak – állítja Ficza János.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.