Töröcskei: a politikai kapcsolat nem hoz pénzt

Nem lát összefüggést cégbirodalma megerősödése és a Fidesz vezetőpolitikusaihoz és háttérembereihez fűződő jó viszonya közt Töröcskei István. A Hír TV-ben is áttételesen tulajdonosbefektető állítja, nincs nyeresége a vállalkozásaiból.

– Önt Fidesz-közeli, rendkívül szerteágazó területeken befektető üzletemberként tartják számon. A villamosenergia-ipar ugyanakkor ebből mindeddig kimaradt. Hogyan lett az áramrendszert irányító állami Mavir elnöke?

– Nem tudom pontosan, ezt az engem felkérőktől, a tulajdonos Magyar Villamos Műveket akkor elnökként irányító, azóta más megbízatása miatt távozó Faragó Csaba úrtól, illetve Baji Csaba elnök-vezérigazgató úrtól kellene megkérdezni. Én biztos nem pályáztam, sőt a megkeresés meg is lepett. Gondolom, sokat nyomott a latba egyik befektetésem, a geotermikus kutatásokat végző Pannergy megújuló energiák érdekében végzett erőteljes lobbija. Van persze egyfajta hozzáállásom a politikához, de nem vagyok politikus. Alapvetően konzervatív vagyok. Orbán Viktor urat nagyon tisztelem, támogatom. Európában talán ő a legképzettebb politikus. Meggyőződésem, hogy az ország jelenlegi állapotában az ő különleges képességeire van szükség.

– Elnökként mi a szakmai álláspontja a Mavir jövőjét illetően?

– Nagyon nagy jövőt jósolok az úgynevezett okos mérőknek. Nemcsak a villamosenergia-szektorban, hanem más közművek terén is. A háztartások így jóval hatékonyabban, takarékosabban tervezhetik fogyasztásukat. Ha ez elterjed – amire öt-hat évet jósolok –, a Mavir az eddiginél jóval pontosabban, takarékosabban lesz képes ellátni alapfeladatát, az áramtermelés, illetve -fogyasztás mindenkori egyensúlyának fenntartását. Ez az ország energiafüggőségét is csökkenti.

– Az ön befektetései beleillenek a Fidesz elképzeléseibe?

– Mire gondol?

– Még egyszer nekifutok. Van-e összefüggés a befektetései, illetve a párthoz valamilyen módon kötődő érdekcsoportok között, akár az ön tőkeellátásában, akár a haszon szétosztásában?

– Nincs ilyen. A dolog nem ilyen bonyolult. Elkötelezett konzervatívként szomorúan tapasztaltam, hogy ennek az oldalnak rendkívül kevés megszólalási lehetősége adódott a tömegtájékoztatásban. Amikor jött a megkeresés, hogy egy bizonyos csoport álljon össze, és hozzuk létre a konzervatív sajtót, eredményeim szerencsére lehetővé tették, hogy ebben lelkesen részt vehessek. De mindig is hangsúlyoztam: én nem értek a médiához, csak esetleg a pénzügyi oldalon tudok segíteni. Egyébként elég széles befektetési területen vagyok jelen a sajtótól, a pénzügyi szférától a mezőgazdaságon át például az energetikáig. Úgy gondolkozom: ha már a sors, a szerencse megadta nekem, hogy jómódban élhessek, a tőkémet kötelességem munkahelyteremtésre fordítani. A válság alatt például, amikor a vállalkozások nem jutottak tőkéhez, megfogalmazódott bennem a hazai, önerőből építkező hitelszövetkezetek összefogása. Ezt jelképezi a Széchenyi Kereskedelmi Bank. A kormányváltást követően felkértek az állami Eximbank-Mehib vezetésére is, de azt ezzel összeférhetetlennek tartottam és visszautasítottam.

– Őszintén, most, a kormányváltás után, van-e pénzbeli hozadéka az ön jó kormányzati kapcsolatainak?

– Jó lenne, ha lenne, de nincs.

– Mennyiben befolyásolja az állami energetikai kinevezéseket a sajtóhíradásokban a Fidesz-hátország hivatalos pozíciót nem viselő, mégis fajsúlyos szereplőiként bemutatott Simicska Lajos, illetve Nyerges Zsolt?

– Simicska Lajos urat 1992-ben ismertem meg, mikor a Hitelbank elnök-vezérigazgatója voltam. Izgalmas vitákat folytattunk, amiből mély baráti kapcsolat alakult ki. Kevés ember van megáldva hozzá hasonló jó képességekkel. A Fidesszel ezt követően alakult ki szorosabb kapcsolat. Nyerges Zsolt úrral 2001-ben találkoztunk, és azóta építgetjük a baráti kötődéseinket. Ilyen pletykák sok mindenkiről elterjednek, a szocialista párt háza táján is. De ennek a fele sem igaz. Nekik nem ez a feladatuk. Baráti beszélgetéseink vannak, ahol nem ezek a témák.

– Végül is mekkora vagyont irányít, s ebből mi az, ami a leginkább viszi és hozza a pénzt? Ezen érdekeltségéből összességében mekkora hasznot termel?

– A vagyonom mértékét nem tudom, az ilyen becsléseken csak mosolygok. Ha hirtelen el akarnám adni az egészet, a mostani rosszkedvű tőkepiacon valószínűleg nagyon keveset kapnék érte. De nincsenek ilyen terveim. Leginkább talán a mezőgazdaság viszi a pénzt. A média elég jól megy. A legjövedelmezőbb a Pannergy, bár ott sajnos – különböző banki biztosítékaim lehívása miatt – jelentősen csökkent a tulajdonrészem. Most nem tervezek különösebb üzleti lépést: a meglévő vagyonomat kell stabilizálni. A nyereségem szinte semmi, mivel mindent visszaforgatok.

Életút a Hír TV-től a Tolsztoj Társaságig

A hatvanéves, pénzügyi végzettségű Töröcskei István a rendszerváltás előtt a Magyar Nemzeti Bankban dolgozott, majd a kilencvenes években a Magyar Hitel Bankot vezette. Egy évtizedig meghatározó alakja volt az Equilor brókercégnek. Számtalan pénzügyi vállalkozáson kívül megfordult például a Vegyépszer vagy a Budai Malomipari Kft. háza táján is. Központi befektetőcége az előző Orbán-kormány miniszterével, Boros Imrével közösen jegyzett T & T Kft. A Hír TV, a Magyar Nemzet és a Lánchíd Rádió áttételes tulajdonosa. Tavaly április óta felügyelőbizottsági tag az ország legnagyobb társaságának számító Mol Nyrt.-ben, illetve résztulajdonosa a Pannergynek. A Magyar Atlanti Tanács tagja, nemrégiben pedig részt vett a Tolsztoj Társaság a Magyar–Orosz Együttműködésért Egyesület alapító ülésén.

A vagyona becslésén csak mosolyogni tud
A vagyona becslésén csak mosolyogni tud
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.