Csak a piac kellett a szlovák a Pentának?

Ma bezárja mosonmagyaróvári üzemét a Debreceni Csoport Húsipari Kft., ezzel mintegy kilencven munkavállaló kerül az utcára, miután nem sikerült megoldást találni a telephely működtetésére – mondta a Népszabadságnak Nagy István, a város polgármestere. A vállalat néhány hete jelentette be, hogy a hatékonyabb működés érdekében kénytelen bezárni a csoporthoz tartozó említett nyugat-magyarországi és debreceni gyáregységét.

A piacon azonnal komoly felzúdulás követte a döntést, és olyan kijelentések is elhangzottak, hogy a Debreceni Csoport mögött álló szlovák Penta kockázatitőke-befektető társaság a hazai húsüzemek megszerzésével valójában piacot vásárolt. Ezen a véleményen van Nagy István is, aki kijelentette: döbbenten áll a fejlemények előtt, és felháborítja a Debreceni Csoport lépése, már csak azért is, mert az utóbbi időben a Kaiser márkanév és a település neve a hazai fogyasztók körében összefonódott, ami most könnyen lehet, szétválik. Ugyanakkor ez csak az érzelmi oldala a történetnek, az sokkal inkább elszomorító, hogy kilencven munkavállalónak új állás után kell néznie, és csak néhányuk részére akad a szakmájukban munkalehetőség. Ahogy a polgármester fogalmazott: néhány húsüzemben, például Kapuváron kínálnak számukra álláslehetőséget, de mindenki helyzetét nem tudják így rendezni. A legszomorúbb az egészben – fogalmazott –, hogy a termelés leállításával kapcsolatban a polgármesteri hivatal semmilyen tájékoztatást nem kapott a Debreceni Csoporttól.

Hozzátette, hogy a Nemzetgazdasági Minisztériumnál kezdeményezi annak a vizsgálatnak az elindítását, amely az érvényes törvények alapján megállapítaná: a Penta piacot akart vásárolni a hazai üzemek megszerzésével vagy sem. Hogy a minisztériumtól milyen választ vár kezdeményezésére, arra úgy reagált: „a kormány természetéből adódóan el kell majd kezdeni ezt az eljárást”. Az ügyben hasonlóan vélekedik egy másik fideszes politikus, Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke is. Korábbi kijelentései szerint ebben az ügyben hasonló vizsgálatot szeretne lefolytatni a vidékfejlesztési tárcával karöltve. Nagy István arra a kérdésünkre, hogy mit tudnak a Jakab István által elindított hasonló ügyről, annyit mondott: tudnak róla, információik viszont nincsenek, de minél több oldalról teszik meg a szükséges lépéseket, azok annál eredményesebbek lehetnek.

Idő közben bár született egy megállapodás a Debreceni Csoport és a Húsipari Dolgozók Szakszervezete között, a bezárás réme a debreceni üzemet is változatlanul fenyegeti. A felek múlt héten ugyanis „csak” a kárenyhítést szolgáló szociális intézkedési tervet írták alá. Abban egyeztek meg, hogy többi között a társaság lehetővé teszi a munkavállalók korengedményes nyugdíjazását, elősegíti a cégen belüli és kívüli elhelyezkedést, valamint kárenyhítő többletjuttatást fizet. Papp László, a város alpolgármestere ugyanakkor lapunknak elmondta: tárgyalásaik során a Debreceni Csoport nem változtatott álláspontján és változatlanul meg kívánja szüntetni a debreceni termelést. Megjegyezte viszont, hogy több szakmai befektetővel is tárgyalnak az üzem tovább működtetéséről. A tárgyalópartnerek kilétét ugyanakkor nem árulta el, és azt sem kívánta megbecsülni, hogy mikorra lehet eredménye a megbeszéléseknek.

A kialakult helyzettel és a piacszerzésről szóló vádakkal kapcsolatban kerestük a Debreceni Csoportot, ahol annyit mondtak, hogy a megjelent információkhoz semmit sem kívánnak hozzátenni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.