Jövőre még kevesebbet kap, aki rosszul keres

Milliók kapnak kevesebbet kézhez jövőre, ha a kormány betartja Brüsszelnek tett ígéretét és tovább faragja az adórendszert.

Ahogyan az várható volt, az egykulcsos személyi jövedelemadó (szja) miatt sokan kevesebbet visznek most haza, mint néhány hónappal korábban. Ahhoz, hogy az új rendszerben senki ne járjon rosszul, a havi bruttó 300 ezer forint alatt keresőknél átlag 4-6 százalékos bérfejlesztésre lett volna szükség (bár ez még mindig csak a nettó keresetek szinten tartását jelenti), ám a kormánynak ezt – a fenyegetések ellenére – eddig csak részben sikerült letuszkolnia a munkáltatók torkán.

Rogán Antal elnök tegnap tette le a miniszterelnök asztalára a bérmonitoring bizottság jelentését, amelyből kiderül: a közszférában mostanra minden érintett fizetését kiegészítették, míg a versenyszférában eddig félsikert értek el, az alkalmazottak 50 százalékának nőtt a bére. Ennek azonban ellentmondanak a KSH adatai. Februárban a közalkalmazottak nettó átlagkeresete 128 ezer forint volt, míg a versenyszférában foglalkoztatottaké 138 ezer, ami csaknem 2-2 ezer forintos csökkenés tavaly decemberhez képest.

A többség számára azonban a neheze csak ezután jön, a kormány ugyanis még nem tekinti befejezettnek az szja-rendszer átalakítását. A korábban bejelentett és most Brüsszelnek megküldött konvergenciaprogramban is szereplő menetrend szerint két év alatt megszüntetik a szuperbruttót, de ezzel együtt az adójóváírást is. A tényleges adóterhelést számottevően befolyásoló kedvezményeken jövőre 180 milliárd forintot spórolna a kabinet. (Az adóhatóság adatai szerint 2009-ben 3,1 millió adózó összesen 277 milliárd forint jóváírást vett igénybe. Ezzel párhuzamosan ugyan a jelenlegi szuperbruttó helyett félszuperbruttó lesz, amely két százalékpontos adócsökkenést jelent (a tényleges adóterhelés 20-ról 18 százalékra mérséklődik), ám ez összességében legfeljebb 90-100 milliárd forintot hagy a munkavállalóknál, vagyis feleannyit, mint amennyit az adójóváírás megnyírbálása elvisz.

Ráadásul az előnyök és a hátrányok egyenlőtlenül oszlanak meg: míg az adókulcs csökkenése elsősorban a magasabb keresetűeknek kedvez, addig a kedvezmények lefaragása az alacsonyabb jövedelműeket sújtja. Az idén az adójóváírást havi bruttó 260 ezer forintig lehet igénybe venni, vagyis az ennél kevesebbet keresőknek csökken a fizetésük – átlag havi 8-9 ezer forinttal.

Tízméternyi kérdés: az LMP aktivistái tegnap a kormány megszorító intézkedéseinek listájával a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma előtt
Tízméternyi kérdés: az LMP aktivistái tegnap a kormány megszorító intézkedéseinek listájával a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma előtt

– Ez túl erősnek tűnik – reagált lapunknak Vámosi Nagy Szabolcs. Az Ernst & Young adószakértője szerint az adójóváírás kivezetése szakmailag helyes, de ha a kormány ezt olyan gyors ütemben kívánja megtenni, mint amit a konvergenciaprogramban Brüsszelnél vállalt, az igen komoly társadalmi, szociális problémákhoz fog vezetni. Ezzel folytatódik az az átrendeződés, amit a kabinet az egykulcsos szja idei bevezetésével megkezdett: a tehetősek még tehetősebbek, a szegények még szegényebbek lesznek – tette hozzá. Az adókedvezményeket fokozatosan, még több évre elnyújtva kellene megszüntetni, hogy a munkaerőpiac alkalmazkodni tudjon a változásokhoz.

A kormány azonban inkább ráerőltetné elképzelését a vállalkozásokra, termeljék ki a cégek az adóemelés ellentételezését. Rogán Antal tegnap arról beszélt, hogy a kabinet jövőre már nemcsak a minimálbérről, hanem a bruttó 300 ezer forint alatt keresők bérfejlesztéséről is egyeztetne az Országos Érdekegyeztető Tanácsban, s az ott született „ajánlás” betartását ki is kényszerítené.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.