Kifosztják a pénznyerő automatákat

Jelentősen, mintegy ötszörösére emelkedhet az I. és II. kategóriába sorolt pénznyerő automaták után fizetendő játékadó – értesült a Népszabadság.

Információink szerint a Fidesz berkein belül formálódó tervekben az szerepel, hogy a jelenlegi 100 ezer forintos havi fix adóterhet 500 ezer forintra kellene emelni, s akár már a jövő héten a parlament elé kerülhet a javaslat. Ezzel kapcsolatban kerestük a Fidesz frakcióját, ahol a sajtóosztályon azt a választ kaptuk, hogy „sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudjuk a hírt, erre a kérdésre később térjünk vissza”. – Ez drasztikus lépés lenne, ellehetetlenülne szinte a teljes ágazat – közölte lapunkkal Schreiber István, a pénznyerő automatát működtető vállalkozásokat tömörítő Magyar Szerencsejáték Szövetség (MSZSZ) elnöke. Mint megjegyezte, ilyen forgatókönyvre nincsenek felkészülve, de szinte biztos, hogy a jelenleg működő 24 ezer gép döntő része eltűnne a piacról. Ráadásul a vidéki vendéglátóhelyek jelentős része éppen a gépek generálta forgalom segítségével működik – állítja. Hozzátette: szerinte az adó említett mértékűre emelése azért is elképzelhetetlen, mert egy-egy gép esetében az egyéb adóterhek, kötelezettségek után megmaradó átlagos díjbevétel el sem éri azt a szintet. Egy ilyen döntés – véli – éppen a szándékkal ellentétes változásokat hozna, s jelentékeny bevételkiesést okozna a költségvetésnek.

Szerencsét próbáló látogatók a tavalyi Game Expón
Szerencsét próbáló látogatók a tavalyi Game Expón FOTÓ: KURUCZ ÁRPÁD

A nyerőgépek után befizetett játékadó 2009-ben csaknem elérte a 36 milliárd forintot. Emellett a további befizetések hasonló nagyságrendű tételt jelentenek az államnak – sorolja az elnök. Utánaszámoltunk, mennyi bevétele lenne a költségvetésnek, ha a piacon minden változatlanul maradna, vagyis a gépek száma nem csökkenne a megemelt adó miatt: az ágazatból éves szinten 144 milliárd forint játékadó-bevétel folyna be, vagyis annyi, mint a több területen monopolhelyzetet élvező Szerencsejáték Zrt. éves árbevétele.

– Arról sem érdemes megfeledkezni – tette hozzá Schreiber István –, hogy a nyerőgépek üzemeltetéséhez kapcsolódóan mintegy 60 ezer embert kap munkát, s közülük sokan állás nélkül maradnának. Egy brutális mértékű adóemelés után arra lehet számítani, hogy illegálisan működő gépek tömege jelenik meg – tette hozzá az elnök.

Hogy készül valami, azt bizonyítja, hogy a Facebook közösségi oldalon csoport szerveződött a nemtetszésük kifejezésére a közeljövőben várható játékadó-emelés miatt. Úgy tudjuk, nemzetközi üzemeltető társaságok levélben készülnek a kormányhoz fordulni a tervezett módosítás miatt. De más szerveződések is mozgásba lendültek: Balassagyarmaton a vendéglátó-ipari egységek működtetésében érdekelt Krizsanyik Viktor lapunknak elmondta, a városban több üzemeltető is aláírt egy tiltakozó levelet. Ezt a napokban küldték el a polgármester számára, kérve, hogy gondolják újra az adóemelést. Kérdésünkre, honnan értesültek a törvénymódosítási szándékról, azt mondta: a gépeket üzemeltető vállalkozásoktól hallottak híreket.

Nem lenne egyébként előzmény nélküli az adóemelési terv.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője még tavaly decemberben azt állította, hogy jelentékeny összeget, 200–400 milliárd forintot tüntetnek el az adóhivatal és a költségvetés elől egyes, pénznyerő gépeket üzemeltető érdekcsoportok. Lázár János szerint az „erre szakosodtak” szoftvereket és egyéb manipulációs eszközöket használnak. Ennek kapcsán a Nemzetgazdasági Minisztériumban – az összeg nagyságrendjét igencsak tamáskodva fogadva – vizsgálatot is kezdeményeztek. A közelmúltban a Hvg.hu kérdésére a minisztérium részéről azt közölték, hogy a tárca három belső ellenőrrel és négy külső szakértő segítségével végzi a vizsgálatot, de hogy mi után és hogyan kutakodnak, azt nem árulták el.

Csupán annyit közöltek, hogy a vizsgálatok a Szerencsejáték Felügyelet, valamint a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalhoz tartozó Mérésügyi Hatóság bevonásával folynak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.