Magyar-orosz kormányközi: Gól nélküli döntetlen Moszkvában

Érdemi megállapodás nélkül, a modernizációt hangsúlyozó jegyzőkönyv és közös nyilatkozat aláírásával ért véget tegnap a Magyar–Orosz Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság (KKB) hatodik ülése. Az előzőt még a Bajnai kormány idején tartották, Budapesten. Noha az Orbán-kormány erőteljesen törekszik Moszkvával a viták rendezésére, ez sem eddig, sem most nem sikerült.

Az elhangzott nyilatkozatok ugyanakkor még világosabbá teszik a kölcsönös álláspontokat. Fellegi Tamás sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy stratégiai partnernek tekinti Oroszországot. A hosszú távú együttműködési lehetőségek között említette az energetikát, azon belül az energiahatékonyságot, a klímaváltozás elleni közös küzdelmet, a kutatás-fejlesztést, illetve a diákcsereprogramokat. Az eddigiek nél is sűrűbb egyeztetésekben állapodtak meg. A miniszter magyar újságíróknak beszámolt arról, hogy Viktor Zubkov első miniszterelnök-helyettes mellett tárgyalt Igor Szecsin energetikai ügyekért felelős miniszterelnök-helyettessel és Szergej Kudrin pénzügyminiszterrel is. A feszültséggócok közül kiemelte az orosz állami befolyással működő Malév helyzetének rendezését, illetve az orosz Szurgutnyeftyegaz Mol-részvényeit. Előbbi szerinte a szakértői egyeztetéseket követően rendeződhet. Utóbbi kérdésben elemzők szerint az álláspontok szögesen ellentétesek.

Az orosz kormány nyíltan követeli, hogy a magyar állam tegye lehetővé a Mol 21 százalékát birtokló – amúgy magántulajdonú – Szurgutnyeftyegaz részvénykönyvi bejegyzését. Ellentmondásosabb hírek szerint a magyar kormány inkább megvenné a csomagot, mégpedig kedvezménnyel, cserébe –az orosz Regnum honlap szerint – egyenesen a Paksi Atomerőmű felújítását ígérte volna oda. A miniszter ezúttal azzal hárított, hogy a Szurgutnyeftyegaz tőzsdén vásárolta a csomagot, a magyar jogszabályi környezet adott. Viktor Zubkov szavaira utalva rögzítette: a Szurgutnyeftyegaz előtt semmilyen szubjektív akadály nincs. Megerősítette, hogy a magyar fél érdekelt a Déli áramlat gázvezeték megépítésében (a Fidesz ellenzékből még bírálta a Gyurcsány-kormány erre kötött szerződését).

Az Oroszország Hangja Rádió beszámolója alapján az orosz fél főleg a Szurgutnyeftyegaz elé gördített szubjektív akadályokat szeretné felszámoltatni. Viktor Zubkov a modernizációs jegyzőkönyv általános témáinak méltatása mellett az eddigieknél is nyíltabban ajánlotta országa segítségét a budapesti metró, illetve Paksi Atomerőmű bővítése kapcsán. Úgyszintén kiállt a Déli áramlat gázvezetékterv magyar szakaszát érintő együttműködés mellett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.