Orbán inkább versenyezne, mint egyeztetne

Egy pont van, ahol az irány sem stimmel, ez az adó kérdése. Mi nem adókoordinációban, hanem adóversenyben vagyunk érdekeltek – mondta Orbán Viktor az eurózónához tartozó „tizenhetek” versenyképességi paktumáról.

Kívánatos, hogy az eurózóna versenyképességi paktumához az EU-tagállamok lehető legszélesebb köre csatlakozzon – mondta szombaton Herman Van Rompuy, a Magyar Országgyűlés Delegációs termében, az Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón.

A versenyképesség-növelő paktumról múlt péntekről szombatra virradó éjszaka állapodtak meg az euróövezeti országok állam- és kormányfői Brüsszelben. Az Euró pai Tanács elnöke, miután megbeszélést folytatott a magyar miniszterelnökkel, arról számolt be: ragaszkodott hozzá, hogy az euróövezeti megállapodás – melynek célja a közös európai valuta stabilitását növelő fontos döntések meghozata – tartalmazza, hogy a versenyképességi paktumhoz az euróövezeten kívüli országok is csatlakozhassanak. Herman Van Rompuy azt mondta: egy „európlusz” paktumról van szó, a megállapodás nyitott más államok felé is.

Ennek kapcsán Orbán Viktor azt mondta: Európában minden gazdasági baj gyökere a felduzzadt államadósságban keresendő. Az euró övezeti versenyképességi paktum intézkedéseinek iránya egybeesik a magyar kormány gazdaságpolitikájával. – Egy pont van, ahol az irány sem stimmel, ez az adó kérdése. Mi nem adókoordinációban, hanem adóversenyben vagyunk érdekeltek.

Ezt kell alaposan átdolgozni – mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök a sajtótájékoztatón szükségesnek tartotta hangsúlyozni: Magyarország ma sokszoros erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy még a stabilitási paktum előtt kigondolt hat jogszabálynak az elfogadása megtörténjen. Ez az EU-elnökségünk egyik legfontosabb vállalása. – Nekünk semmi okunk nincs arra, hogy ezt a munkálatot lelassítsuk, azt vinni kell előre – tette hozzá.

A magyar kormány döntéséről, hogy csatlakozunk-e a tizenhetek versenyképességi paktumához, Orbán Viktor azt mondta: konzultálunk a csehekkel, a lengyelekkel, a szlovákokkal, a bolgárokkal. – Veszélyes érdemi értékelést adni a stabilitási paktumról. De amit a magyar kormány itthon a Széll Kálmán Tervvel elkezdett, az radikálisabb, mint amit a paktum célul kitűz. Abba az irányba halad, de azon túl is megy – jegyezte meg, aki szerint a kormánynak a magyar nemzet érdekei alapján kell meghozni a döntést, hogy akarunk-e csatlakozni egy olyan szűkebb klubhoz, mely egyébként a magyar nemzetgazdasági stratégia legfontosabb kérdésébe, a „szíve közepe ügyében” más irányba halad, mint amerre mi terveztük az utunkat. A miniszterelnök szerint ez egy igazi komoly vita, s a teljes nyilvánosság bevonásával kell ezt a következő hetekben megfontolni.

Egy hónappal ezelőtt, egy brüszszeli csúcstalálkozó után beszélt először Orbán Viktor a német–francia versenyképességi paktumról. Akkor is hangsúlyozta: a dokumentum nem azonos azzal a kezdeményezéssel, amin a magyar EU-elnökség dolgozik. A magyar elnökség hat jogszabályt akar létrehozni, mely az EU mind a huszonhét tagállamára kiterjedő közös gazdaságkormányzási feladatokat próbálja meghatározni; s arra irányul, hogyan hangoljuk össze gazdaságpolitikánkat, hogyan mérjük az országok gazdasági teljesítményét. E dokumentum elfogadtatása a magyar EU-elnökség legfontosabb célkitűzése.

– És egyszer csak, most feltűnt egy német–francia kezdeményezés, mely versenyképességi paktumra tesz javaslatot, és messze túlmegy azon a hat jogszabályon, mint amin mi dolgozunk, és nem is akar vonatkozni mind a huszonhét tagállamra, hanem csak a tizenhetekre. Nekem ezzel a helyzettel kellett megbirkóznom a nyolcórás ebéd során (utalt az EU-csúcsra). És akkor én azt mondtam: természetesen mindenki mindenfélét kezdeményezhet, de van egy olyan angol bölcsesség, ami úgy hangzik, hogy „a jobb az a jó ellensége”. Ami azt jelenti, hogy ha az embernek van egy jó gondolata, és ahelyett, hogy azt végigvinné, csak azért, mert támadt egy jobb gondolata, utóbbival kezd foglalkozni, és elhanyagolja a jó gondolat végrehajtását. Abból pedig baj lesz – mondta egy hónappal ezelőtt Orbán Viktor.

Herman Van Rompuy és Orbán Viktor, széles körben támogatott versenyképességi paktumot szeretnének
Herman Van Rompuy és Orbán Viktor, széles körben támogatott versenyképességi paktumot szeretnének
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.