Mobilnethez frekvencia kell

Teljesen lefedi mobilnettel az országot a Vodafone, ennek alkalmából Fellegi Tamás bejelentette, hogy a kormány hamarosan frekvencia-árverésbe kezd. Gyorsabb és olcsóbb hálózatokat szeretne a kormány, s ehhez megteremti a feltételeket. A válságadók jövőjével kapcsolatban Fellegi kijelentette: azok kivezetése után is igazságosabb közteherviselésre törekszik a kormány.

A magyar telekommunikációs iparág legnagyobb hálózatfejlesztési projektjét jelentette be Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter és Gao Jian, a Kínai Népköztársaság meghatalmazott nagykövete jelenlétében Jiang Huanquan, a Huawei Észak- és Kelet-Közép-Európáért felelős alelnöke és Beck György, a Vodafone Magyarország elnökvezérigazgatója. A százmillió eurós nagyságrendű beruházás eredményeképpen hazánk szinte minden lakosa számára elérhető lesz a Vodafone felgyorsított mobilinternetes szuperhálózata, melynek alapját a kínai Huawei technológiai vállalat Single@RAN techno lógiá ja jelenti. Ennek lényege, hogy a GSM technológia eddigi összes generációját (2G, EDGE, 3G, HSPA stb.) ugyanazokkal az eszközökkel szolgálják ki, ami egyben azt is jelenti, hogy a mobilcég teljes hálózatrekonstrukciót hajt végre. Az új berendezések ráadásul fel vannak készítve a 4G-ként emlegetett LTE technológiára is, vagyis, ha a későbbiekben rendelkezésre állnak a frekvenciák, pusztán szoftveres kérdés lesz az LTE-szolgáltatás beindítása.

A Vodafone tehát előre gondolkozik, négyszáz új bázisállomás építésével várhatóan teljesen ledolgozza korábbi lefedettségbeli hátrányát, a széles sávú szolgáltatásait is országosan elérhetővé teszi, miközben dupla sebességre kapcsol, tehát 14,4 megabitesre növeli a mobilnethálózat sebességét a legtöbb területen. A hálózati rekonstrukció bő egy évig tart majd, jövő áprilisra fejeződhet be – mondta kérdésünkre Beck György. Hozzátette: fél éve készítik elő ezt a munkát, melyet már megelőzött a teljes 3G-hálózat cseréje szintén Huawei-eszközökkel. A hálózatfejlesztéssel aVodafonemagyarországi befektetéseinek összértéke megközelíti a 1,5 milliárd eurót. A mostani fejlesztés jelentősége azonban, hogy a Vodafone által megvásárolt eszközöket Magyarországon is állítják elő. Becslések szerint az ezret is megközelíti azon települések száma, amelyeknek eddig semmilyen széles sávú internet-hozzáférés nem állt rendelkezésükre, így számukra eljön a digitális kánaán. A digitálisan leszakadó térségek érdekeit figyelembe véve a modernizáció során a Vodafone első lépésben olyan területeken alakítja ki a szuperhálózatot, ahol korábban egyáltalán nem volt elérhető a nagy sebességű mobilinternet, sőt még a vezetékes internet sem minden esetben.

Lesznek eladó frekvenciák

A válság miatt szűkülő hazai piacon, amelyet a különadók is sújtanak, a Vodafone eredménye (utóbbi miatt) 2010-ben negatív lett. A távközlési cégek korábban is hangsúlyozták, hogy a válságadó miatt kénytelenek visszafogni beruházásaikat. Ennek fényében a Vodafone döntése meglepő, ezt Beck György kérdésünkre azzal indokolta, hogy az anyavállalat finanszírozza a fejlesztéseket, miután sikerült őket meggyőzni arról, hogy ezzel a lépéssel hosszú távon tudják biztosítani a versenyképességüket. – A piacon a Vodafone öt év hátránnyal indult, ezért a mai napig alacsonyabb a profittermelő képessége, ám az új berendezések üzemeltetési költsége feleannyi, mint a jelenlegi rendszeré – húzta alá Beck György. A mobilnetes hálózat fejlesztése véleménye szerint azért is kulcskérdés, mert ma a piacon minden harmadik eladott készülék okostelefon.

Ehhez csatlakozvaFellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter ismertette: a kormány eltökélt a széles sávú internet teljes körű elterjesztése mellett.

A miniszter szerint a Vodafone és a Huawei együttműködése példaértékű, s ahhoz – amely hivatalosan 99 százalékos lefedettséget biztosít – a magyar kormány is hozzá fogja tenni a maga egy százalékát szabályozási kérdésekkel. Lapunk kérdésére, hogy ez frekvenciák árverésre bocsátását jelenti-e, a miniszter azt mondta: néhány napon belül bejelentik az ezzel kapcsolatos döntéseket. Szakértők szerint elsősorban a 900 megahertzes frekvenciákról lehet szó. Hogy nyílt vagy meghívásos frekvenciaértékesítés lesz-e, arra a miniszter nem tért ki, részleteket a jövő hétre ígért. Felvetettük azt is: a széles sáv terjesztéséhez az LTE technológia szükséges, ám a médiatörvény elhalasztotta a digitális átállás folyamatát, amely felszabadítaná az ehhez szükséges frekvenciákat. Erre a miniszter úgy válaszolt, hogy a törvényben csak a lehetőség van meg, az is csak azért, mert a csúszás már annak kidolgozásakor egyértelmű volt, s így tiszta jogi helyzetet teremthettek. A kormánynak ugyanakkor eltökélt szándéka, hogy mihamarabb végrehajtja az átállást, s elérhetővé teszi a frekvenciát az LTE-hálózatok számára. Arra törekednek azonban, hogy ez az adófizetőknek se jelentsen nagy terhet. Az is igaz ugyanakkor, hogy az átállás 2012. január elsejei céldátumát az EU írja elő, s ehhez képest furcsa, hogy a médiatörvény elvileg akár négyéves csúszást is megengedhet. – Az átállás sok országban csúszik, nem csak nálunk, részben a válság hatására – mutatott rá Fellegi.

Válságadó újratöltve?

A kínai gazdasági kapcsolatokért felelős kormánybiztosi pozíciót is betöltő miniszter, miközben méltatta a Vodafone-t a kínai gazdasági kapcsolatok elmélyítése miatt, elmondta: a kínai vállalatok a közelmúltban 600 millió dollárt fektettek be Magyarországon, ami mindenképpen többszörözésre érdemes. Hozzátette: a Vodafone tízéves múltjával jelentős mértékben magyarnak is tekinthető, amit csak bizonyít, hogy infrastruk tú rába fektette be, ez ugyanis az elkötelezettséget mutatja, főleg a különadók közepette. – Az időzítés fontos a kormány számára – tette hozzá.

A miniszter azonban nemcsak dicsért, ütést is bevitt, amikor kijelentette: a válságadók kivezetése után céljuk, hogy a kormány által felvázolt, a korábbiaknál igazságosabb közteherviselésre kell átállnia az országnak, amibe nem fér bele, hogy bizonyos szektorok nagyvállalatai tíz százalék társasági adót fizetnek akkor, amikor az országos átlag harminc. Ezzel nyilván a szektor cégei által korábban kapott kedvezményekre célzott. Kérdés, ez esetben mivel serkentik a munkahelyteremtést, a beruházásokat és az infrastruktúra-fejlesztést, amit fel is vázoltak a digitális megújulás cselekvési tervben.

Javuló minőség olcsóbban

Ez esetben is jönnek a szabályozási eszközök. Lapunk kérdésére nem válaszolt ugyan egyértelműen, de utalt arra, hogy a szolgáltatók által szorgalmazott lépés, hogy változzon a frekvenciadíjak rendszere, nem elképzelhetetlen. A konkrétumokat egy távközlési kerekasztal alakíthatja ki, amelybe a kormány meghívja a legnagyobb távközlési cégek képviselőit. A kormány számára a minőség javítása és az árak csökkentése a fontos – hangsúlyozta Fellegi Tamás, ám hozzátette: a szakpolitika technológiasemleges, de a szolgáltatók által garantált sávszélességet olyan szintre kell emelni, amely nemzetközi összehasonlításban is biztosítja az ország versenyképességét.

A Huawei bevétele 2009-ben elérte a 21,8 milliárd amerikai dollárt, amelyből a nettó eredmény 2,7 milliárd volt. A cég 95 000 embert foglalkoztat. Az alkalmazottak 46 százaléka a kutatási, fejlesztési területeken dolgozik.

Az első, teljes mértékben magyarországi kis- és középvállalkozó beszállítók közreműködésével legyártott Huawei bázisállomást a Huawei nevében Jiang Huanquan adta át ünnepélyes keretek között Beck Györgynek, a Vodafone Magyarország elnök-vezérigazgatójának. A Huawei ma több mint 160 embert foglalkoztat hazánkban, míg beszállítóin keresztül több mint 600 embernek ad munkát. Három év múlva ez a szám 3000 fölé is emelkedhet.

Takács Zoltán, a Huawei Magyarország ügyvezető-helyettese átadni készül az első „teljesen magyar” bázisállomást
Takács Zoltán, a Huawei Magyarország ügyvezető-helyettese átadni készül az első „teljesen magyar” bázisállomást
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.