Reformcsomag, amely nem szorít meg

Ma este a parlamenti ülés után zárt ajtók mögött ismerteti a Fidesz–KDNP-frakciószövetség előtt Orbán Viktor miniszterelnök azokat a strukturális reformokat, amelyeket szombaton maratoni tanácskozáson véglegesített a kormány. Az intézkedéseket kedden hozza nyilvánosságra Matolcsy György nemzetgazdasági és Navracsics Tibor közigazgatási miniszter.

Konkrét részletek eddig nem szivárogtak ki, annyi tudható: a lépések a munka világa köré szerveződnek, cél, hogy minden munkaképes polgár dolgozzon. Az elmúlt napokban közzétett tanulmányokból az derül ki, hogy a kormány mérsékelné a munkanélküli-segély időtartamát, valamint szigorítaná a rokkantnyugdíjazás rendszerét, és bővítené a rokkantnyugdíjasok foglalkoztatási lehetőségeit.

Egy kormányközeli forrás a gazdasági csomagról azt mondta: egyfajta „mixtúra” lesz, noha 650 milliárdos kiadáscsökkentést jelent, „a szükséges intézkedések nem fognak megszorításoknak tűnni”. A közösségi közlekedés esetén például – forrásaink szerint – szűnnek meg kedvezmények, de a szolgáltatások valószínűleg a kedvezményes, ötszázalékos áfakulcsba kerülnek. A segélyezési rendszernél is hasonló lesz a rendezőelv. Az már biztos, hogy a nyugdíjasok ingyenes utazási kedvezménye megmarad.

Orbán Viktor vasárnap a Facebook-oldalán megerősítette: „a nyugdíjcélú befizetésekből nem költhetünk másra, és nyugdíjat nem fizethetünk másból, mint a nyugdíjkasszába beérkező pénzből, mert korábban a nyugdíjmegtakarításaink zsetonok lettek a kockázatos pénzügyi spekulációk rulettasztalán.”

Vagyis a nyugdíjalapba befolyó nyugdíjjárulékokból a jövőben kizárólag nyugdíjkiadásokat fedezne a kormány, és – információink szerint – külön rokkantnyugdíjkasszát hoznak létre az ilyen típusú ellátások finanszírozására. Emellett jelentősen szűkítik a vállalkozások adminisztrációs terheit.

„Az egészségügy és az oktatás terén pedig „minden lépés az államosítás irányába mutat” – mondták lapunknak.

A tanulmányokban arra hívta fel a figyelmet a kormány, hogy a régiós átlag felett költünk szociális védelemre, nyugdíjakra, illetve – nem részletezett – általános közszolgálatra, kevesebbet egészségügyre, és nagyjából régiós szintnek megfelelő összeg megy az oktatásra. Súlyponti kérdés a foglalkozta tási helyzet javítása: ennek során a tanulmányokban nagy hangsúlyt kaptak a részmunkaidős lehetőségek, illetve a rugalmas foglalkoztatási formák. Az adópolitika az ökoadózás felé mozdulhat el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.