Matolcsyt kicselezték, megtévesztették

Amikor már úgy tűnt, minden sínen van, és teljesül a 2010-re kijelölt hiánycél, olyan helyről siklatják ki az Orbán-expresszt, ahonnan egyáltalán nem számított szabotázsakcióra.

Pedig olyan megnyugtatónak tűnt, hogy a külföldi viaduktrobbantók jelentette veszélyt sikerült elhárítani, s az itthoni partizánok sem tudtak kárt tenni a vasúti pályában. Minden klappol tehát, Orbánnak csak be kéne gurulni a virágokkal feldíszített brüsszeli állomásra, ünnepélyes külsőségek között elsétálni a rezesbanda előtt, jobbkézzel (Matolcsy) a kézben, és fogadni a gratulációkat.

Matolcsy György és Szijjártó Péter
Matolcsy György és Szijjártó Péter. Az eszközkezelő egyelőre csak a kormányzati kommunikációban létezik

A megbízható kamerádok nem belerondítanak a szépen eltervezett ceremóniába?! Maró vonatfüst kezdte el fojtogatni az önfényezésre készülők torkát: a fideszesek uralta helyi önkormányzati rendszerben nagyobb lett a hiány, mint amit a fideszes kormány várt. Matolcsy Györgyöt teljesen váratlanul érte ez a fordulat, rögvest világgá is kürtölte meglepetését. Úgy tűnik, túl hangosan zakatolt az expressz, ami nem engedte meghallani a mozdony felől érkező, oda nem illő halkabb zörejeket.

A magyar államháztartás simán kibír akkora hiányeltérést, ami miatt most leesett álla után nyúl Matolcsy, az állomásfőnök. Egykét tizedszázalékpontról beszélünk, más időkben ennek többszöröse sem keltett feltűnést, mindenki tudta, hogy amit év elején ígér a kormány, azt nem érdemes komolyan venni. Brüsszeltől sem kell tartani: amilyen pénzügyi állapotban van most az Európai Unió, bizony nagy bátorság kellene pont rajtunk elverni a port, akik legalább a kötelezően előírt 3 százalék belátható közelségében tartjuk a hiányunkat. A mezőny e tekintetben mögöttünk kullog.

Ám – mint azzal április óta mindannyian tisztában kell hogy legyünk – ez az ország már nem ugyanaz az ország. Például mert örökre szakított az elődök gyakorlatával, a deficit elengedésével, a költségvetési trükkökkel. Ezért osztotta meg velünk Matolcsy a bánatát: hogy tudjuk, ami történt, nem az ő tudtával történt. Őt kicselezték, megtévesztették.

A tettesek beazonosítása is alkalmat adott a meglepődésre. No nem az, hogy az önkormányzatok kutyultak össze mindent. Itt mindig kiszámíthatatlan, mi történik. Több mint háromezer helyhatóság, az pont ennyi önálló költségvetés, még több bankszámla, pályázat és a kiadások ezernyi más formája. Csodálkozásra inkább az ad okot, hogy a Fidesz nem tudta kontroll alatt tartani a testületekben – többnyire többségben – ülő sajátjait. Nem illik a képbe, hogy az önkormányzati adatszolgáltatás, beszámolókészítés rendjén túl nem gondoskodtak formális és informális csatornákon keresztül arról, ne érje meglepetés őket az év végén. Nem ment le egy világos üzenet: „Fiúk, el ne csesszétek nekem!”

No, ami késik, nem múlik. Lesz itt rend hamarost, ez tisztán kiolvasható Matolcsyék helyzetértékeléséből. Ha jól értem, a bankok búcsút inthetnek az önkormányzati számlavezetésnek, jobb helye lesz annak a Magyar Államkincstárnál. És a nyakló nélküli hitelfelvételek korának is vége. Az állomásfőnök eldöntötte, mindenkit fölparancsol a Brüsszelbe tartó vonatra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.