Csúszik a szabad vasárnap

Egy időre elodázta a Fidesz, hogy a szabad vasárnap kérdésében is tengelyt akasszon koalíciós partnerével: az Országgyűlés Foglalkoztatási és Munkaügyi Bizottsága hétfőn tárgysorozatba vette a KDNP decemberben benyújtott javaslatát a vasárnapi munkavégzés korlátozásáról, ám azt még nem tartotta általános vitára alkalmasnak.

Azaz egyelőre bizottsági szinten parkoltatják a KDNP javaslatát. ANemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára szerint hiá nyoznak azok a háttérszámítások, amelyek alapján a kormány dönthetne a javaslat támogatásáról – emiatt nem szavaztak a vitára alkalmasságról. Szatmáry Kristóf kérdésünkre elmondta: úgy tervezik, hogy a tavaszi ülésszak alatt elkészítik az erre vonatkozó elemzéseket. Hozzátette: elképzelésük szerint egy ilyen korlátozást valahogy ellentételezni kellene, például a családok körében szabadidős vagy egyéb kulturális tevékenység válthatná fel a vasárnapi „plázázást”.

Igaz, korábban a Fidesz prominensei ennél egyértelműbben fogalmaztak: év végén Rogán Antal, a gazdasági kabinet vezetője leszögezte, hogy a vasárnapi munka korlátozását csak a gazdaság talpra állása után, többéves átmeneti időszak után lehet bevezetni. A téma azért is érzékeny a Fidesz számára, mert szimpatizánsai egy része is támogatja a KDNP elképzelését, ám a holdudvarához sorolható gazdasági szereplők közül többen vehemensen ellenzik azt. A Vállalkozók Országos Szövetsége (VOSZ) korábban úgy számolta, hogy a vasárnapi zárva tartás miatt 200–250 milliárd forint bevételtől esne el az államháztartás, illetve 20–25 ezer embert bocsátanának el csak a kiskereskedelmi szektorban.

„A vasárnapi munkavégzés szigorítása nem csak gazdasági kérdés” – felelte erre az előterjesztők részéről Harrach Péter KDNP-frakcióvezető, fenyegetőzésnek minősítve a nagyarányú elbocsátásokkal való érvelést. Harrach szerint köztudott, hogy a zömében multik tulajdonában lévő plázák, illetve az áruházláncok nem tartják be a munka törvénykönyve rendelkezéseit, s a megengedettnél jóval többet túlóráztatják a dolgozóikat. A KDNP javaslata általánosságban szigorúan korlátozná a vasárnapi munkavégzést, ilyenkor csak a társadalmi működés szempontjából elengedhetetlen, életvédelmi, a dolgozók pihenését szolgáló sport- és kulturális tevékenységet folytató szolgáltatóknál folyhat munka. A tilalom a kisvállalkozásoknak kedvez, hiszen az alól a 280 négyzetméternél kisebb üzletek számára egész évben felmentést ad. Az ennél nagyobb üzletek, áruházláncok évi tizenkét alkalommal tarthatnának nyitva vasárnap.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.