Kezd lanyhulni az Orbán-csomagot övező optimizmus

A forint ugyan erősödött a Fidesz tegnap déli sajtótájékoztatója után, ám a reformcsomaggal kapcsolatban csak nem akar felszállni a köd. Így nem is a hazai eseményekkel, sokkal inkább a dollár euróval szembeni mozgásával magyarázhatók a piaci fejlemények.

Péntek délutánra megérkeztek a kormánypárt és a KDNP siófoki frakcióülése utáni hírek, ám a forintpiacot mindez nem igazán rázta meg. A tegnap déli sajtótájékoztatót követően ugyan a magyar deviza erősödött, hiszen a 273,50-es szintről 272 alá is süllyedt a jegyzés az euróval szemben, ebből azonban nem túl sok következtetés vonható le, és nehéz lenne azt mondani, hogy a megismert újdonságoknak köszönhető – vélik elemzők.

A piaci hangulat arról tanúskodik, hogy az elmondottak ellenére a reformcsomagot övező eddigi optimizmusból a befektetők kezdenek viszszavenni. A forint erősödését leginkább az okozhatta, hogy Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője szerint az intézkedések az önkormányzati rendszert, az egészségügyet és a szociális ellátórendszert is érinteni fogják, amiről eddig nem volt szó.

Ugyanakkor nehéz eldönteni, hogy most akkor valójában miről is van szó, és milyen irányba megy a kormánypárt. Az elhangzottak szerint ráadásul március és április közepén is bejelentések lesznek, miközben korábban csak februárra ígértek terveket.

– Egyre kevéssé érzem úgy, hogy az átalakítási elképzelések kellemes meglepetést okoznának a piaci szereplők számára – mondta lapunknak Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője. A Siófokon elmondottakból leginkább arra lehet következtetni, hogy minden csúszik, és nem is egy nagy bejelentés lesz, hanem fokozatosan ismerjük meg a részleteket. Amíg ez nem derül ki, addig marad az „egy helyben járás” a forint esetében. Az viszont egyértelmű, hogy „valami” be van árazva a magyar deviza árfolyamába a csomagból, de hogy pontosan mi, azt most nehéz lenne megmondani – tett hozzá.

Hasonlóan vélekedett Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő elemzője is. Egyelőre biztosnak látszó irány nélkül folyik a kereskedés a forint esetében. Minden szereplő a közeljövő fejleményeire vár, például hogy mi lesz pontosan a csomagban, és az mikor derül ki, vagy kik váltják a monetáris tanács „régi” tagjait. Hasonlóan látta az is, hogy egyelőre a derűlátás kezd mérsékeltebbé válni.

Ebben persze szerepe van annak is, hogy a feltörekvő piacok irányában tapasztalt kockázatvállalási hajlandóság enyhül. Az Egyesült Államok kedvező, friss gazdasági mutatói után ugyanis a befektetendő tőke elkezdett ezekről a piacokról az USA felé áramolni.

Az amerikai makroadatok mellett viszont az egyiptomi fejleményekre is kiemelten figyel a piac. Mubarak elnök megbuktatásának hatása azonnal megmutatkozott a világ tőzsdéin, így várhatóan a régiós devizák árfolyamában is lesz visszhangja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.