Lesújtó vélemény az IMF-től

Magyarországot egyetlen helyen említi az IMF legfrissebb, Költségvetési Monitor című kiadványa, de abban az egy mondatban sincs köszönet.

Megállapítják: Magyarországon az elfogulatlan Költségvetési Tanácsot megszüntették, ezzel egyszersmind aláásták a transzparenciát, gyengítették az ellenőrzést és a kiegyensúlyozottságot.

A globális költségvetési folyamatok rendszeres elemzését összegző, negyedévente kiadott jelentés csütörtöki washingtoni bemutatóján a szervezet fiskális témákért felelős igazgatója, Carlo Cottarelli sem állta meg, hogy szóba hozza a magyarországi fejleményeket. Felvezetőjében – tehát nem újságírói kérdésre – pozitívumként értékelte, hogy Európábanmegszületett a döntés egy válságkezeléssel foglalkozó uniós rendszer felállításáról,majd azzal folytatta, hogy egyes országokban visszalépéseket tapasztaltak. „Egyedül Magyarországot nevesítem, és a tényt, hogy a pár évvel ezelőtt megalapított Független Költségvetési Tanácsot (a függetlent nagybetűvel írják a tájékoztató leiratában – a szerk.) gyakorlatilag bezárták, felszámolták. A valutaalapnál ezt azért tartják negatív fejleménynek, mert a Költségvetési Tanács megalapítását kezdettől támogatták és a büdzsét érintő megállapításait hiteles forrásként kezelték.

Bár a valutaalapnál gyakorlatilag már eltemették a Költségvetési Tanácsot – erre utalnak Cottarelli szavai – a szervezet egy háromtagú bizottság formáját öltve valójában tovább él. Az Állami Számvevőszék elnökét, Domokos Lászlót, a Magyar Nemzeti Bank elnökét, Simor Andrást és a Schmitt Pál köztársasági elnök által majdan megnevezendő „kiemelkedő képességű közgazdászt” magába foglaló grémium egyöntetű vélemények szerint béna kacsaként, kirakatintézményként csak a nevet viszi tovább, érdemi hozzászólása, netán vétója nem lesz a költségvetési döntések meghozatalakor. Főként, hogy véleményét a jelen állás szerint csak utólag fejtheti majd ki, és az annak kialakításához a muníciót szolgáltató 40 fős szakértői gárdát – takarékossági okokra hivatkozva – szélnek eresztették az év végén.

Miután a köztársasági elnök lassan másfél hónapja nem élt a törvény által rá ruházott kinevezési joggal, Kopits György, a régi formájában megszüntetett KT elnöke papíron most is tagja a testületnek, amelynek egyébként ma már honlapja sincs.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.