Sokan nem lesznek boldogok januári fizetésükkel

A korábbi években is jellemző volt, hogy január elsejétől változások garmadájára kell figyelni az állampolgároknak, idén azonban ez hatványozottan igaz. Markánsan változik az adótábla, s életbe lépett a családi adózás. Kellemetlen lehet, hogy bizonyos esetben már kamatadót kell fizetni az életbiztosítási szerződéshez kapcsolódó befizetéshozamra, s ha valaki az átlagnál nagyobb fogyasztó, annak a korábban ígértnél is jobban drágul majd a gáz.

Van mire figyelni a január elsejei változások miatt. Új az adórendszer, nőtt a minimálbér, változtak a gyes szabályai, módosultak egyes helyi adónemek és az adóhivatal is új intézményes keretek között működik.

SOKAN nem lesznek boldogok, ha kézhez kapják a januári fizetésükről szóló kimutatást, noha a kormány a jövedelmek növelését szerette volna elérni az új, január 1-jétől egykulcsos, 16 százalékos személyi jövedelemadóval. Béremelés nélkül – márpedig a jelenlegi bizonytalan gazdasági környezetben szép számmal akad olyan munkahely, ahol erre nem volt mód –, aki tavaly bruttó 290 ezer forintnál kevesebbet keresett, az idén alapesetben kisebb nettó keresetre számíthat. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy a várakozások szerint 2011-ben 3,5-4 százalékos lesz az éves átlagos infl áció, akkor ahhoz legalább 350 ezer forintos bruttó bér kell, hogy az adóváltozások eredőjeként a fizetés megőrizze vásárlóértékét. Már persze abban az esetben, ha valaki nem nevel gyermeket vagy nem a közszférában dolgozik. Utóbbi esetben ugyanis rá „más szabályok” vonatkoznak, s mégsem kell szomorkodnia. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter ugyanis még november végén elmondta, hogy a közszférában bércsökkenést elszenvedők esetében extra emelést hajtanak végre, így ez a kör mindenképpen hozzájut tavalyi pénzéhez. Ez mintegy 690 ezer emberre vonatkozik – s a miniszter szavai szerint – erre elegendő lesz 25-30 milliárd forint.

A GYERMEKET nevelő szülők mindentől függetlenül több pénzt vihetnek haza, miután hatályba lép a családi adóztatás. Egy vagy két gyerek esetén – eltartottanként – 62 500 forinttal lehet csökkenteni az összevont adóalapot, azaz az adókedvezmény mértéke gyermekenként havi maximum tízezer forint. Három vagy több gyermeknél viszont már összesen 206 250 forint az adóalap-kedvezmény, vagyis gyermekenként maximum 11 ezer forint a kedvezmény. Tehát a nagycsaládosok esetében jócskán emelkedhet a nettó jövedelem.

Kettőről ismét három évre emelkedik a gyermekgondozási segély (gyes) időtartama, de a munkába visszaálló édesanyák csak a legfeljebb heti 30 órás munkaidő mellett kapják meg ezt a támogatást. Az idei évtől negyven év munkaviszony után minden nő nyugdíjba mehet. Az elfogadott jogszabályok szerint a jogosultsági időbe beleszámít a keresőtevékenységgel járó jogviszonnyal és a gyermekneveléssel szerzett szolgálati idő is.

BEVALLÁS HELYETT adónyilatkozatot is tehetnek a magánszemélyek az idei jövedelmeikről. Ennek alkalmazását a személyi jövedelemadózás rendszerének egyszerűsítése, illetve az egykulcsos adórendszer bevezetése tette lehetővé – állítja a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). Az intézkedés révén mintegy 3 millió magánszemélynek elegendő lesz egy egyoldalas adónyilatkozatot beadnia, amelyben elismeri, hogy a munkáltatója megfelelően vonta le a közterheket, és kérheti, hogy a nyilatkozatot a hatóság adóbevallásként dolgozza fel. Egyszerűsödik a 2011-es jövedelmekről benyújtandó személyijövedelemadóbevallás is: a jelenlegi 36 oldalas nyomtatvány helyett csupán 12 oldalas nyomtatványt kell kitöltenie az adózóknak. Értelemszerűen azonban ez a változás a gyakorlatban 2012-ben „indul útjára”.

A 16 SZÁZALÉKOS kulcs bizonyos értelemben adóemelés is. Vonatkozik a kamatjövedelmekre is, így az is mérséklődik a korábbi 20 százalékról. Ugyanakkor a nyitott „adózási kis kapuk” bezárulnak: kamatadót kell fizetni a nyitott kamatperiódusú, 2006. szeptember elseje előtt kötött betét-, folyószámla-, bankkártya és takarékbetét-konstrukciók kamatára, valamint a 2006. szeptember 1-jét megelőzően kötött életbiztosítási szerződéshez kapcsolódó befizetés hozamára is. A rendelkezés a számlákon lévő teljes összeget érinti, azonban a befizetések idejétől függetlenül csak a 2010. december 31-ét követő időszakra járó hozamból kell levonni a kamatadót.

NŐ A MINIMÁLBÉR 78 ezer forintra, a garantált bérminimum pedig havi 94 ezer forintra. A közszférában az „állami takarékosság” jegyében ugyanakkor nem lesz béremelés – persze az említett, rosszul járók extra emelését leszámítva –, így végül is ez a kör minimum a pénzénél marad az idén. Az otthonteremtési lehetőségek sem maradtak változatlanul, ami a 35 év alattiakat érinti. A lakásvásárlás elősegítése érdekében egy új kedvezményi szabályt építettek be az ille téktörvénybe. A rendelkezés alapján az első lakását megszerző, s az említett korhatár alattiak kérelmére az adóhatóság automatikusan legfeljebb 12 havi pótlékmentes részletfizetést biztosít a lakásvásárlást terhelő illeték megfizetésére. Eddig a kérelmezők esetében a vagyoni jövedelmi helyzetétől függött, hogy kaphatnak-e részletfizetést, vagyis igazolniuk kellett, hogy az illeték egyösszegű megfizetése aránytalanul súlyos megterhelést jelent nekik.

JANUÁR 31-IG kell döntenünk nyugdíjügyben. Az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők számára az állam garantálja az egyéni számlavezetést, az esetleges reálhozam adómentességét és a magánnyugdíjpénztárnál keletkezett veszteség kompenzálását – hangoztatja a kormány. Emlékezetes, hogy a kormány, a pénztártagok „szabad választási” lehetőségét emlegetve, döntésével gyakorlatilag megszüntette a rendszer második pillérét, azaz a kötelező magánnyugdíjpénztárakat. Az elképzelés szerint a munkavállaló maga döntheti el: az állami rendszerbe visszalép vagy az önkéntes nyugdíjpénztári rendszert választja, ekkor azonban fájdalom, a munkáltatója hiába fi zeti utána a 24 százalékos nyugdíjjárulékot, abból egy forintot sem fog látni. Számára csak az általa, mint munkaválló által befizetett 10 százalékos tételekből képzett forrás jelenti majd a járulékalapot az ezüstévek eljövetelekor.

Január elejétől – lapunk számításai szerint – az ígért 10 százaléknál is nagyobb mértékben, akár 15 százalékkal is emelkedhet a gáz ára. A korábbi tájékoztatás szerint a lakosság kétharmada számára ugyan nem emelkedik a gáz az új árszabályozás keretében, ám akinek mégis, azt ez nyilván nem vigasztalja.

Január elsejétől az éves átlagnak megfelelő, 1200 köbméteres fogyasztásig a jelenlegi tarifa marad. A többieknek a korábban jelzettel ellentétben nem öt, csupán egyetlen árkategóriát állapítanak meg. Ez viszont kalkulációnk szerint mintegy 15 százalékkal magasabb gázárat eredményez.

Matolcsy György alapos újraszervezése nyomán idén sokkal több dolog változott, de az adóbevallás még nem fér el egy söralátéten
Matolcsy György alapos újraszervezése nyomán idén sokkal több dolog változott, de az adóbevallás még nem fér el egy söralátéten
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.