Az utolsó pillanatban is változtattak a nyugdíjtörvény szövegén

Adómentesen lehet felvenni a magánpénztárból visszahozott megtakarítás reálhozamát, és csak 2011 márciusától szűnik meg a visszalépők pénztári tagsága – még tegnap is módosult a nyugdíjcsomag, amit megszavazott a parlament.

Az Országgyűlés hétfő este szentesítette a kormány által a magánnyugdíjkasszákra kimondott halálos ítéletet: a parlament 250 szavazattal, 58 ellenében és 43 tartózkodás mellett megszavazta a szabadnak mondott nyugdíjpénztár-választásról szóló törvényt. A komplett MSZP-frakció és az LMP voksolt nemmel, a Jobbik, illetve két független – köztük Szili Katalin – tartózkodott. Nyakó István szocialista képviselő véletlenül szavazott igennel, Orbán Viktor kormányfő pedig külföldi útja miatt nem vett részt a szavazáson.

Selmeczi Gabriella nyugdíjvédő biztos elégedett
Selmeczi Gabriella nyugdíjvédő biztos elégedett

A döntéssel átalakul a nyugdíjrendszer: a magán-nyugdíjpénztári tagoknak, hamaradni akarnak a pénztárukban, legkésőbb 2011. január 31-ig nyilatkozniuk kell erről. Aki ezt választja, 2011 novemberét követően elveszíti jogosultságát az állami nyugdíjra, annak ellenére, hogy fizetése után a munkaadó továbbra is az állami társadalombiztosításba utalja a nyugdíjalap részét: ezt ma még járuléknak hívják, de jövő decembertől nyugdíj-hozzájárulás lesz a neve. A továbbiakban csak a pénztárba utalt 10 százalékos járulékrész után számíthat járandóságra.

A fi deszesek és a kereszténydemokraták a zárószavazás előtt megszavazták a Matolcsy György tárcája által benyújtott módosító indítványt, ezzel maximálisan teljesítve Orbán Viktor miniszterelnök politikai nyilatkozatának garanciapontjait. E módosító indítvány elfogadásával vált véglegessé, hogy az állami tb-be viszszalépő magán-nyugdíjpénztári tagok megtakarításain elért reálhozamot adómentesen vehetik fel az érintettek. Matolcsy György nemzetgazdasági minisztériuma gondoskodott arról is, hogy ne csak a reálhozam, de a korábban befizetett tagdíj-kiegészítések is adómentesek legyenek. (Az nem változott ugyanakkor, hogy amennyiben a volt pénztártag egy önkéntes pénztárba akarja utalni a felhalmozását, azt 20 százalékos, de legfeljebb 300 ezer forintos adókedvezmény mellett teheti meg.)

Az utolsó pillanatban benyújtott módosító javaslat szerint ugyanakkor 2011-ben nem februártól, hanem csak márciustól szűnne meg a magán-nyugdíjpénztári tagsága azoknak, akik január 31-ig nem tesznek nyilatkozatot a maradásról. A nyilatkozattételi határidő tehát nem változik, csak a tagsági viszony megszűnése tolódik ki egy hónappal. Ennek oka az egységesítés lehet: a különböző okokból január végéig nyilatkozni nem tudók egy igazolási kérelemmel – ha azt elfogadja a nyugdíj-biztosítási igazgatási szerv – később is megtehetik a nyilatkozatot, de a kormány szerint ezt nem lehet a végtelenségig nyújtani, csak február 28-áig. Amíg a kérelmet nem bírálják el, a megtakarítás nem kerül át az állami nyugdíjreform alapba.

Érdekes helyzet áll elő, ha a kérelmet február végén juttatják el a megfelelő helyre, de arról a döntés csak március elseje után születik meg. A kérelmező magán-nyugdíjpénztári tagsága ebben az esetben megszűnik márciustól, miközben a vagyonát nem adhatják át az állami alapnak, a módosító más rendelkezése alapján. Aztán, ha az igazolási kérelemnek helyt ad a nyugdíjbiztosító szerve, akkor a pénztártagság visszamenőlegesen helyreállna. Az igazolási kérelem részletes eljárási szabályait azonban még nem ismerjük, arról a kormány külön rendeletet fog alkotni.

Néhány technikai korrekciót is tartalmazott a nemzetgazdasági tárca zárószavazás előtti javaslata: így a kormány felhatalmazást kapott, hogy a Nyugdíjreform Alap kapcsán ne csak a működésre és a gazdálkodásra vonatkozóan alkosson rendeletet, hanem az térjen ki a visszalépők portfóliójára vonatkozó szabályozásra is. A pénztártagok vagyona ugyanis nem csak készpénzben áramlik vissza az államhoz, sőt főleg értékpapírokban, kötvényekben fekszenek a megtakarítások. Egy másik, stilisztikainak indokolt módosítás pedig belefoglalta a törvény szövegébe a társadalombiztosítási egyéni nyilvántartás teljes körű kialakítását – eddig ugyanis csak szóbeli ígéretek voltak erre, de az eredeti javaslat nem tartalmazott iránymutatást. A parlamenti vita legvégén került be a törvénybe, hogy aki pályakezdőnek minősül, de 2010. november 2-áig nem létesített magánpénztári tagságot, már csak önkéntes pénztárba léphet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.