A KDNP ellenáll a Fidesznek, és lehúzná a rolót

A szabad vasárnapról szóló jobbikos javaslatot a kormánypártok még a bizottsági szakaszban elvetették, ennek ellenére a kereszténydemokraták még idén önálló javaslatot nyújtanak be az Országgyűlés elé a kérdésben.

Még idén, önálló indítványként benyújtja a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) azokat a munka törvénykönyvéhez és a kereskedelmi törvényhez kapcsolódó módosító indítványokat, amelyek szigorú keretek közé szorítanák a vasárnapi munkavégzést – közölte lapunkkal Harrach Péter frakcióvezető. Semjén Zsolt pártelnök 2007-ben hirdette meg a szabad vasárnap mozgalmat és gyakorlatilag a választásokig folyamatosan napirenden tartotta a kérdést. Két alkalommal, 2008-ban, majd tavaly is törvényjavaslatot nyújtott be e tárgyban. A választások után azonban némileg háttérbe került az ügy, mivel a Fidesz – lényegében a szabad vasárnapot vehemensen ellenző Vállalkozók Országos Szövetsége (VOSZ) álláspontját fogadta el, a KDNP pedig belement abba, hogy időlegesen elnapolják a kérdést.

Harrach Péter szerint az eredeti szándékuk az volt, hogy egy nyugodtabb, kevésbé hektikus időszakban tárgyalja a parlament ezt a javaslatot, akkor, amikor esély van arra, hogy inkább szakmapolitikai, mint pártpolitikai kérdésként kezeljék az ügyet. Erre korábban látszott némi esély: a szabad vasárnap mozgalmat világnézetileg meglehetősen színes, a Munkáspárttól a szakszervezeteken és a Fideszen át egészen a Jobbikig ívelő társaság támogatta. A KDNP egyeztetést is kezdeményezett az ügyben a parlamenti pártok között, amiből Harrach azt szűrte le, hogy a többi pártban is vannak támogatói a javaslatuknak.

Azonban most úgy látja: új helyzetet teremtett, hogy a Jobbik nemrégiben, a KDNP 2009-es javaslatával lényegében megegyező tartalmú, törvényjavaslatot nyújtott be. A Jobbiknak esélye sem volt, hogy kicsavarja a KDNP kezéből a zászlót, hiszen az indítványt a múlt héten a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság nem vette tárgykörbe, a szavazáson a Fidesz és a KDNP, valamint az LMP tartózkodott, míg azMSZP nem szavazott. A KDNP bizottságba delegált képviselője az ülésen még fogalmazott, hogy továbbra is kiállnak a szabad vasárnap megadása mellett, ám a bevezetésére most „nem alkalmas az idő”. A jelenlévők egy része ezt egyértelműen úgy értelmezte, hogy a KDNP egy időre eláll a javaslat mellől.

Ehhez képest Harrach Péter most egyértelművé tette, hogy a pártja lépéskényszerbe került, s vállalja ez ügyben a megmérettetést, még úgy is, hogy a Fidesz jó része ellenzi a szabad vasárnap ötletét. Harrach Péter Semjén Zsolt KDNP-pártelnök mellett Lázár János Fideszes frakcióvezetővel is egyeztetett, aki tudomásul vette, hogy a KDNP önálló javaslattal lép fel az ügyben. Rogán Antal, a gazdasági és informatikai bizottság elnöke lapunknak nemrégiben leszögezte, hogy szerintük a szabad vasárnapot a gazdaság fellendülése után lehet bevezetni, és akkor is néhány éves átállási idővel.

Harrach Péter elmondta: a javaslatuk már nem változik érdemben a 2009-ben benyújtott szöveghez képest, annál is inkább, mivel előtte is és azóta is számtalan alkalommal egyeztettek az érintettekkel a kérdésben. A 2009-es javaslatot Semjén Zsolt és Harrach Péter közösen jegyezték – a most benyújtandó javaslatot is nagy valószínűséggel ők fogják.

Bár a javaslat a kereskedelmi egységek nyitva vagy zárva tartása kapcsán híresült el, ám az indítvány lényege szerint minden hétvégi munkavégzést szigorú korlátok közé szorítana – így csak az élet- és vagyonvédelmi, készenléti jellegű, illetve pihenést szolgáló, művészeti rekreációs termékeket előállító dolgozókat lehetne vasárnap is berendelni, ám ilyenkor a munkabéren fölül 50 százalékos bérpótlékot kell nekik fizetni. A javaslat ugyanakkor felmentést ad a 280 négyzetméter alatti alapterületű üzleteknek, ami Harrach Péter szerint a kis, családi vállalkozásoknak kedvez.

A kereskedelmi szakma most is megosztott a kérdésben – jobbára annak függvényében, hogy ki mekkora részt hasít ki a hétvégi forgalomból. A bevételük nem elhanyagolható részét vasárnap kasszírozó legnagyobb hipermarketek inkább nyitva tartanának, a középméretű szupermarketek és diszkontok mondhatni „semlegesek”, a kisebb üzletek a zárva tartás mellett voksolnak. Igaz, a mérleg nyelve némileg a nyitva tartás felé lendült azzal, hogy a korábban a szabad vasárnap célkitűzés egyik fő támogatójának tudott, Fidesz-közelinek tartott CBA-üzletlánc most úgy látja, hogy „nem időszerű a kérdés.” A cég álláspontjának a megváltozását Fodor Attila szóvivő azzal indokolta, hogy a gazdaság sokkal roszszabb állapotban van, mint azt korábban sejteni lehetett.

Az elképzelés szerint csak a kis, családi vállalkozások boltjai maradhatnának nyitva
Az elképzelés szerint csak a kis, családi vállalkozások boltjai maradhatnának nyitva
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.