Csinos nyereséget termeltek a nyugdíjkasszák

Valótlanságokat tartalmazó vádaskodásnak titulálta és visszautasította a Selmeczi Gabriella szerdai sajtótájékoztatóján elhangzottakat a magánnyugdíjpénztárakat tömörítő Stabilitás Pénztárszövetség.

A nyugdíjvédelmi megbízott arról beszélt, hogy egyre több információ van a kormány birtokában arról, hogy a kasszákban kezelt befektetések nincsenek jó kezekben, a pénztárak folyamatosan veszteségeket szenvednek el. – Aggódunk, hogy ez a folyamat január 31-ig fel fog gyorsulni – tette hozzá. – A magánnyugdíjpénztárak a szigorú törvényi szabályozásnak megfelelően működnek a pénzügyi felügyelet (PSZÁF) folyamatos ellenőrzése mellett. További biztosítékot jelent a tagok számára, hogy a jogszabályban meghatározott módon, egy pénztártól független letétkezelő végzi el naponta az értékpapírok árfolyamának meghatározását, amelyet a PSZÁF is közzétesz honlapján – fogalmazott Juhász Istvánné, a Stabilitás főtitkára. Eközben a PSZÁF közzétette a pénztárak működésére vonatkozó legfrissebb, szeptember végi adatait. Ezek szerint a magánnyugdíjpénztárak az idei harmadik negyedévben közel 125 milliárd forint hozamot termeltek tagjaiknak. Ez a nyereség bőven kompenzálta az április–júniusi időszakban elszenvedett csaknem 48 milliárdos veszteséget, s azt jelenti, hogy az első negyedévben elért 165 milliárdos hozammal együtt a kasszák január és szeptember között öszszességében több mint 240 milliárd forinttal gazdagították tagjaikat – ez ügyfelenként átlagosan 80 ezer forint nyereség. Hasonló folyamat volt megfigyelhető idén az önkéntes nyugdíjpénztáraknál.

Ezek a kasszák az első negyedévben 46 milliárd forint hozamot termeltek, majd a következő három hónapban tízmilliárdos veszteséget szenvedtek el, míg a július és szeptember közötti időszak 32 milliárd forint nyereséget eredményezett. Az első kilenc hónapot így a összességében 68 milliárd forint hozamot jelent. A 19 magánnyugdíjpénztár amúgy szeptember végén 3,09 millió tag 3047 milliárd forint megtakarítását kezelte, míg a 61 önkéntes kasszában 1,3 millió ügyfélnek összesen 863 milliárd forintja volt.

A Stabilitás tegnapi közleményében jelezte azt is, hogy levélben fordultak Paczolay Péterhez, az Alkotmánybíróság elnökéhez, akitől amagánnyugdíjpénztárakat érintő törvényekkel kapcsolatos beadványok soron kívüli elbírálását kérik. Juhász Istvánné szerint az elfogadott nyugdíjrendszer átalakítását szolgáló, korábban elfogadott két törvény, illetve a harmadik, nemrég benyújtott jogszabálytervezet egyaránt sérti az alkotmánynak a jogbiztonságra, a hátrányos megkülönböztetés tilalmára, a szociális biztonságra, a tulajdon védelmére, továbbá az emberi méltóságra vonatkozó bekezdéseit. Utóbbi esetben álláspontja szerint a vitatott törvényi szabályozás a pénztártagok visszalépési jogának teljes körű biztosítását a pénztárakban tagként maradni szándékozók terhére érvényesíti, olyan helyzet előidézésére törekedve, amelyben a pénztárak működése ellehetetlenül. Így az egyébként maradni szándékozó pénztártagok akaratuk ellenére, cselekvési autonómiájukat feladva kénytelenek lesznek viszszalépni a társadalombiztosítási rendszerbe. E kényszerhelyzet létrehozásával a Stabilitás álláspontja szerint a törvényalkotók hárommillió pénztártag emberi méltóságát sértik meg.

Hétfőn nyugdíjnap lesz a parlamentben

A Fidesz hétfőn tárgyaltatná meg és fogadtatná el a parlamenttel a miniszterelnök által is jegyzett, a magán-nyugdíjpénztári tagok védelméről szóló politikai nyilatkozatot. Altorjai Anita, az Országgyűlés sajtófőnöke a házbizottság csütörtöki ülése után újságíróknak elmondta: a Fidesz kezdeményezte, hogy a hétfői napirendre vegyék fel és házszabálytól eltéréssel tárgyalják meg az indítványt. A kormánypárt azt szeretné, hogy az Orbán Viktor, Kósa Lajos és Lázár János által jegyzett nyilatkozatot már hétfőn fogadja is el a Ház – az ehhez szükséges házszabálytól való eltérést az MSZP és az LMP nem támogatta, a Jobbik később alakítja ki az álláspontját. Hétfőn más nyugdíjtémájú kérdésekben is dönteniük kell a képviselőknek.

Akkor lesz a zárószavazása a nyugdíjreform- és adósságcsökkentő alapról, és a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő törvényjavaslatról, emellett a nők negyven év szolgálati viszony utáni nyugdíjba vonulását lehetővé tevő elképzeléshez benyújtott módosítókról is szavaznak.

Frankfurti tőzsde. Megdobta a hozamokat a piacok jó teljesítménye
Frankfurti tőzsde. Megdobta a hozamokat a piacok jó teljesítménye
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.