Rekordár: a forint rugdossa a benzinárat

A héten átlépi a lélektani, 350-es határt a benzintarifa, a gázolaj literára pedig a 340-es értéket, ami ismét abszolút rekordnak számít.

Piaci információink szerint ugyanis szerdától nyolc forinttal emelkedik a benzin- és hattal a gázolaj tarifája. Ez átlagosan 353 forintos benzin- és 343,5 forintos gázolajtarifát jelent a kutaknál. A benzinár idén folyamatosan rekordot döntött: tavaly ilyenkor a tarifa 297 forinton állt. A gázolaj december elején döntötte meg a 2008-as csúcsot, amit most határozottan túllép.

Szakértők a drágulást a forint múlt heti mélyrepülésének, illetve a nemzetközi jegyzésárak emelkedésének tulajdonítják. (Az árfolyam azóta mérséklődött, de ez csak a jövő héten épülhet be a tarifába.) Arra a kérdésre, hogy miért áll rekordszinten a hazai tarifa, miközben a nemzetközi olajárak még messze nem érték el 2008-as csúcsértéküket, sokan az év eleji, mintegy húszforintos jövedékiadó-emelést említik. A gyanút, hogy esetleg a nagykereskedelmet végző Mol haszonkulcsa nőne, a versenytársak, illetve más ellenérdekeltek sem igazolják vissza. Ráadásul a kutaknak lehetőségük van távolabbi finomítóktól is vásárolni, vagyis a Molnak versenyárat kell alkalmaznia. Harmadrészt a versenyhivatal jelenleg is folytat a tárgyban menetrendszerű vizsgálatot a cégnél.

A térség benzinárait nézve a mostani áremeléssel ismét Magyarország kerül az élre. Az autóklub adatai alapján a múlt héten csak Szlovákia benzintarifája volt magasabb. A fuvarozók számára alapvető gázolajár tekintetében már eddig is a dobogó csúcsán álltunk. Ausztria, Szlovénia 10, Horvátország 20, Szerbia, Románia 40-50 forinttal kedvezőbb árat szab literenként. A hagyományosan jóval olcsóbb Ukrajna árszintje pedig immár alig haladja meg a magyarországi felét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.