A kormányban is vita van a vasárnapi zárva tartásról

Az üzletek vasárnapi bezárását indítványozó jobbikos törvényjavaslat után a Fidesznek most arról kell döntenie, hogy a támogatóiként számon tartott nagyvállalkozókkal, vagy a koalíciós partnerével, a kereszténydemokratákkal kerüljön szembe. Úgy tűnik, hogy a Fidesz az utóbbit választja.

Komoly dilemma elé állította a Jobbik a Fideszt azzal, hogy a múlt hét elején, majd csütörtökön ismét benyújtotta a vasárnapi munkavégzést megtiltó, illetve szigorú korlátok közé szorító törvényjavaslatát. Amennyiben a Fidesz nemet mond erre, úgy koalíciós partnerének, a KDNP-nek egy korábbi önálló javaslatát söpri le az asztalról. Amennyiben viszont rábólint akár a Jobbik, akár a KDNP kezdeményezésére, az a vele szövetséges nagyvállalkozók – így a plázái kapcsán a vasárnapi nyitva tartásban érdekelt Demján Sándor – rosszallását válthatja ki.

A Jobbik javaslata csak a kisboltoknak engedélyezné a nyitást a hét utolsó napján
A Jobbik javaslata csak a kisboltoknak engedélyezné a nyitást a hét utolsó napján

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) régi célkitűzését felkarolva Semjén Zsolt pártelnök 2007-ben indította el a szabad vasárnapért mozgalmat. A párt tavaly és tavalyelőtt is benyújtotta e tárgyú törvényjavaslatait, ám ezek már a bizottsági szakaszban elvéreztek. Az áprilisi választások után a jobboldali többségnek elvileg adott lett volna a lehetőség, hogy leporolják a terveket, – a hírek szerint a KDNP vezetése is szorgalmazta ezt –azonban a Fidesz, amely ellenzékben még támogatta a törekvést, kormányon visszavonulót fújt.

A jelek szerint a választások utáni koalíciós egyezkedés közepette a KDNP jobb híján belement abba, hogy egy időre jegeljék a párt által éveken át nagy elánnal képviselt ügyet. Magyarázatot is találtak választóiknak: a szabad vasárnap ügyében rövidesen egy uniós szintű aláírásgyűjtés indul majd el, és a párt inkább kivárja ennek a végeredményét. Vagyis, visszapasszolták a labdát a KASZ-nak, amely feladatául kapta, hogy gyűjtse össze az aláírásokat.

Azonban a Fidesz és a KDNP számára kényelmes megoldás – az uniós „közakarat” – nem igazán akar összejönni: szakszervezeti forrásokból megtudtuk, az érintett pártok és szervezetek még most is a majdani aláírásgyűjtő ívek kérdésének pontos megfogalmazásával bajlódnak, így idén már nemigen indul el az aláírásgyűjtés. Harrach Péter még áprilisban nyilatkozta lapunknak, hogy amennyiben belátható időn belül nem lesz előrelépés az ügyben, úgy a KDNP önállóan lép az ügyben. Lapunk információi szerint a Jobbik hétfői akciója után a KDNP most arra készül, hogy újra saját törvényjavaslatot nyújtson be az ügyben.

Rogán Antal, az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának elnöke lapunknak úgy nyilatkozott, hogy a Fidesz és a KDNP frakciójának több képviselője is támogatná az üzletek vasárnapi zárva tartását. Mégis, a gazdasági és informatikai bizottság elnökeként az a véleménye, hogy egyelőre nem lehet, nem is kell ezt megtenni. A jelenlegi gazdasági helyzetben ugyanis egy ilyen intézkedés rövid távon emelhetné a munkanélküliséget. A fideszes politikus inkább egy gazdaságilag felívelő időszakban látná lehetőségét a vasárnapi zárva tartás bevezetésére, de akkor is csak úgy, ha erre a gazdaság szereplői legalább kétéves felkészülési időszakot kapnának.

Bár jól ütemben meglépett politikai sakkhúzásnak tűnik a Jobbik akciója – amivel egyszerre erősíti a párt multiellenes arculatát és élezi a feszültséget a kormánypártok között – az is tény, hogy a párt korábban is egyetértett a KDNP kezdeményezésével. Sőt, a választási programjukban is szerepelt, hogy azokban a munkakörökben, ahol erre lehetőség nyílik, bevezetik a vasárnapi pihenőnap kötelező kiadását.

Ugyanakkor úgy hírlik, hogy a Jobbik-frakcióban is meglepetést keltett a javaslat – úgy tudni, a javaslatot jegyző öt képviselő nem egyeztetett a párt gazdasági szakértőivel. A Jobbik mostani javaslata ugyanis szigorúbb lett, mint a kereszténydemokratáké. Ők korábban 280 négyzetméternél kisebb alapterületű üzletek számára tették volna lehetővé, hogy vasárnap is nyitva tartsanak, míg a Jobbik 175 négyzetméterben húzná meg ezt a limitet. Bertha Szilvia jobbikos képviselő ezt azzal indokolta, hogy számos multilánc rendelkezik olyan méretű egységgel, mely a 280 négyzetméternél kisebb, így statisztikai adatok alapján döntöttek a 175 négyzetméteres limit mellett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.