Megtizedelődött a budapesti újlakás-piac

Eltűntek a nagy nemzetközi fejlesztők, félbemaradtak vagy el sem indultak a két-három éve még nagy hírveréssel beharangozott budapesti nagy lakásépítések. Az idei első fél évben piacra dobott ötszáz új lakás pontosan az egytizede az öt évvel ezelőtti kínálatnak.

Az alaposan összezsugorodott kínálat jó ideig nem indulhat növekedésnek a befagyott pesti újlakás-piacon, ahonnan a válság kitörése után elmenekültek a nagy nemzetközi fejlesztők, és akik maradtak, azok is nagyon óvatosan, egy-egy kisebb lakóházzal, vagy egy tervezett negyed egyetlen szeletével jelennek meg a kínálati oldalon. Az alkalmi árengedményekre vadászó vevők elsősorban a már megépült, és jó ideje eladatlan készletből tudnak mazsolázni, elsősorban a külső kerületekben.

– Mit ne mondjak, nem voltam boldog, amikor egy friss hirdetésben azt láttam, hogy a fele részt üresen álló házunkban ugyanolyan lakást, mint a miénk, most majdnem kétmillió forinttal olcsóbban tudnánk venni – mondja Tamás, aki Pest határában él családjával a szocpol segítségével az utolsó pillanatban, jelentős összegű hitelből megvásárolt otthonában. Mint mondja, most kezdenek aggódni a lakótársakkal, hogy az úgy tűnik tartósan és jelentős részt lakatlan hatalmas tömbben vajon hogyan alakulnak majd a közös költségek, és a fűtési díj, hiszen sem alattuk, sem mellettük nem lakik még senki.

Az áresés összességében nem jellemző a budapesti lakáspiacra, amely nagyon öszszetett, és igencsak különböző „termékekből” áll. Földi Tibor, a Corvin sétányon már 850 lakást megépített Cordia Zrt. vezérigazgatója szerint a belső kerületekben, ahol alig van beépíthető terület, és amúgy is kevés az új lakás, a fejlesztők nem kényszerülnek árengedményekre. A tömegpiacon viszont, például a XVII. és a XVIII. kerületben vagy a XI. kerületnek a Budaörsi úttól a Duna felé eső részén hatalmas beépíthető területek vannak, és sok az eladó lakás, ott könynyebben engednek az értékesítési kényszerben lévő beruházók.

A Futureal csoport leányvállalata, a Cordia a következő öt évben még kétezer lakást tervez megépíteni, bár az ütemezés nagyban múlik a kereslet alakulásán. Ha a második fél év is az első szerint alakul, akkor úgy tűnik, a piac idén elmozdult a mélypontról, hiszen a kereslet 10–15 százalékkal nőtt január és június között. Ellenben a kínálat tragikusan alakul, a leállított építkezések miatt szinte nincs új termék a palettán, és úgy tűnik, beigazolódik a jóslat, hogy 2012-re újlakás-hiány lesz a fővárosban. A megtizedelődött beruházói kör kevés lakást mer építeni, és az átfutási idő nagyon hoszszú, a jövőre tovább szigorodó engedélyezési eljárás miatt akár két év is eltelhet a tervtől a lakásavatóig.

A munkanélküliségtől, a drága hitelektől megrettent és a szocpolt hiányoló potenciális vevőkör nagy része viszont egyelőre kivár. Akik keresnek, 46 százalékban 20 millió forint alatti ingatlant vennének, 40 százalékos a 20–30 millió forintért vásárolni szándékozók aránya, és 14 százalékos az e fölötti. A vásárlók egyharmada kétszobás – vagy másfeles –lakást keres, a második legkurrensebb típus a 60–75 négyzetméteres lakóingatlan. A garzonok iránti kereslet évek óta 10 százalék körül alakul.

Mindazonáltal aki jó, vagyis az igényeinek megfelelő lakást akar találni, egyre inkább tervezőasztalról teheti csak. Az építkezés előrehaladtával ugyanis igencsak kimazsolázottá válnak a házak, a legjobb fekvésű, jó elosztású, a legtöbbek által keresett méretű lakásokat vásárolják meg a leghamarabb. A szemléletváltás érik, a lakásvásárlási terv hoszszú távú stratégia lesz, a kormány által is szorgalmazott előtakarékossággal megtámogatva.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.