Bérbeadás adófizetés nélkül

Ha az adózási kedvre nem is hat serkentőleg az ingatlan-bérbeadásra vonatkozó adózási szabályok változása, az elérhető éves hozamot növelheti a jó döntés.

Jövőre már nem lehet külön adózó jövedelemként figyelembe venni az ingatlan bérbeadásából befolyó összeget, ami ugyanakkor alapesetben továbbra is áfamentes szolgáltatás marad. A parlament által jóváhagyott módosítások értelmében az ingatlan bérbeadása után az összevont adóalap részeként lehet majd adózni, tételes költségelszámolás vagy tízszázalékos költséghányad szerint.

Az Otthon Centrum és az RSM DTM Hungary Zrt. független tanácsadó cég közös közleménye utal rá, hogy a becslések szerint a lakásbérbeadásból származó jövedelmek 50–70 százaléka adómentes, vagyis adózatlan jövedelemként jelenik meg a bérbeadóknál. – A költségvetést elkerülő jövedelmeket az adóhatóság még nem ellenőrzi kiemelten – teszi hozzá Héhn Miklós, az RSM DTM partnere –, jelenleg legfeljebb a vagyonosodási vizsgálatok során derül fény egy-egy esetre. A 2011-től életbe lépő új adózási szabályok a fehéren, vagyis hivatalosan bérbe adott ingatlanok tulajdonosainak, illetve bérbeadóinak még mindig kínálnak választási lehetőséget, amelyekkel jó választás esetén komoly adómegtakarítás érhető el, jelentősen javítva az éves szintű hozamot (ez éves szinten most 3,7–8,1 százalék országosan). A tételes költségelszámolást választók minden számlával igazolt kiadást levonhatnak az adóalapból, sőt, a nyári adóváltozások értelmében az értékcsökkenést is elszámolhatják. A másik módozat, amikor az összevont adóalapba a tízszázalékos, levonható költséghányad után megmaradó rész, vagyis a bérleti díjból származó bevétel 90 százaléka kerül. Utóbbi azoknak kedvező, akik előreláthatólag nem tudnak a bevétel tíz százalékát meghaladó költségeket bizonylattal elszámolni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.