Borús jövő vár a magánnyugdíjra

A lengyel kormány köreiben is felfedezték, hogy a magánnyugdíjpénztárak vagyonával lehetne szépíteni a hiányon.

Más EU-tagországokkal – köztük Magyarországgal – együtt Varsó is csatlakozott a kezdeményezéshez, hogy a magánnyugdíj-befi zetések miatti hiányt ne számítsák be a költségvetési deficitbe az uniós elszámolások során. Ez is jelezte, hogy az egyébként jó állapotúnak tartott, növekedő lengyel gazdaságban gondot okoz a reformált nyugdíjkassza fenntartása. Az erről folyó vita kapcsán egyelőre sok ellentmondásos hír került napvilágra a lengyel médiában. Korábban már csökkentették a magánnyugdíjalapokba való befi zetéseket, most szinte eldöntöttnek látszik, hogy az Orbán-kormány eljárásához hasonló módon akár több évre is leállítanák az átutalásokat. Állítólag ezt támogatja Jacek Rostowski pénzügyminiszter, Waldemar Pawlak miniszterelnökhelyettes, gazdasági miniszter és Jolanta Fedák munkaügyi miniszter is. A lengyel média szerint Donald Tusk kormányfő legutóbbi megnyilvánulásai is erre utalnak.

A lengyel kormánykörök szerint – írta a Gazeta Wyborcza – a költségvetési hiánynak és az adósságnövekedésnek épp a magánnyugdíjpillér a fő oka. Nincs azonban egyetértés azt illetően, mi legyen az alapokban felhalmozott tőkével. A kormány nyilván erre is ácsingózik, hiszen több képviselője szerint a jelenlegi alaptagok nyolcvan százaléka visszatérne az állami társadalombiztosítási rendszerbe – a pénzükkel együtt.

A társadalom megosztottságát tükrözi a konkurens szakszervezeti szövetségek álláspontja. A balos ágazati szakszervezetek (OPZZ) szerint választhatóvá kell tenni a jövőt, mert az alapok nem a jövő nyugdíjasait segítik, hanem saját céljaikat valósítják meg. A Szolidaritás szerint viszont egyedül a költségvetési lyuk betömése jár a kormány fejében, s a magánnyugdíjrendszer felszámolása sokaknak hátrányos lenne.

A jelenlegi rendszer hívei szerint a válság oka nem a magánnyugdíj, hanem az, hogy a kilencvenes években eldöntött reformot nem fejezték be. Nem emelték a nyugdíjkorhatárt a tervezett mértékben, az egyenruhás munkavállalók (rendőrség, katonaság, tűzoltók) rövid szolgálati idő után fiatalon nyugdíjba vonulhatnak, és a sok millió egyéni gazdálkodó is kimaradt a reformból. Ők mind a költségvetést terhelik. Az is az érvek közt szerepel, hogy a nyugdíjalapok felszámolása hatalmas csapás lenne a lengyel tőzsdére, sok részvény meg gyengülne, százezernyi alkalmazott érzékelné, hogy cége nem jut olcsó tőkéhez. A reform szükségességét senki nem vitatja, végrehajtása azonban nem lesz könnyű, hiszen sokmilliós és befolyásos választói csoportokat érinthet.

Orbán Viktor magyar kormányfő Donald Tusk lengyel miniszterelnökkel
Orbán Viktor magyar kormányfő Donald Tusk lengyel miniszterelnökkel
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.