„Bármi megtörténhet”

Egyre valószínűbbnek tűnik, hogy a magánnyugdíjpénztárak nemcsak 14 hónapig lesznek kénytelenek nélkülözni a tagok járulékait, hanem végérvényesen búcsút mondhatnak a bevételeiknek.

Orbán Viktor kormányfő kedd esti szavait – „az állam többénem utal a magánnyugdíjpénztárakba” –megerősíteni látszanak a kormányzat más tagjainak szerdai megnyilatkozásai. A nyugdíjügyek feletti őrködésre nemrég kijelölt Selmeczi Gabriella szerint „bármi megtörténhet” a vegyes nyugdíjrendszerben. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője pedig azt mondta az MTI-nek, hogy okafogyottá válhat az állami átutalás amagánnyugdíjpénztárakba.

A nyilatkozatok szerint a kormány mindent el fog követni, hogy a magánpénztári tagok az állami nyugdíjrendszerbe való visszalépés mellett döntsenek: szó van az átjárás újbóli megnyitásáról, a „magánkasszáknál veszteséget szenvedett” átlépők kompenzációjáról és a visszahozott vagyonra vonatkozó egyéni számlás rendszer bevezetéséről. A kérdés még így is több, mint a válasz.

Nem tudni, milyen hozamszámítás alapján kártalanítják a tagságukat felszámolókat. Mint ahogy azt sem, a kormány hogyan számolja el a visszaáramló vagyont az államháztartáson belül: alapvetően ez motiválja a vegyes nyugdíjrendszerrel kapcsolatos döntéseket, ám akkora befektetésről van szó, amit nem lehet egyik hónapról a másikra készpénzre váltani.

Hacsak az állam maga nem hoz létre erre vagyonkezelőt. Brüsszel jelezte, hogy nem kerülte el a figyelmét az Orbán-kabinet ténykedése, de arra nincs módja, hogy bizonyos intézkedésekről lebeszélje vagy másokra rábeszélje a kormányokat.

 

Több a kérdés, mint a válasz
Több a kérdés, mint a válasz
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.